用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 AD/HD 中學生
go

[其他] AD/HD 中學生 [複製鏈接]

快升中一了才發現佢有ADHD 傾向. 但健康院已不再跟進. 請問是否找家庭醫生寫紙去排定是可以直接找精神科醫生去評估定是要找心理學家去評估 ?
   1    0    0    0

jojolauka 發表於 16-5-3 16:05
快升中一了才發現佢有ADHD 傾向. 但健康院已不再跟進. 請問是否找家庭醫生寫紙去排定是可以直接找精神科醫 ...

你搵左尤德夫人兒 童 體 能 智 力 測 驗 中 心未呢?
十二歲以下可以做評估,
如果十二歲以上味問下尤德有冇其他政府機構跟,
出面樣樣計錢,
全面評估一定過萬元
覆疹又過千一次。(因精神科)
都好重皮....

jojolauka 發表於 16-5-3 16:05
快升中一了才發現佢有ADHD 傾向. 但健康院已不再跟進. 請問是否找家庭醫生寫紙去排定是可以直接找精神科醫 ...
我是找家庭醫生寫紙去排尤德中心做全面評估. 再比$政府取詳細的報告. 有比我仔去做職業治療及精神科, 但排期話五年, 自己去了私家. 最後排兩年內到政府睇但我的政府報告冇指定學校有什麽調息, 只寫了他有什麼比同年齡的好或差. 中學等了三年才排到學校EP 評估, 半年都未有報告如何調息.

好彩私家職業治療報告有指定放大卷, 休息及(今年新評估加了)加時. 學校EP未有報告前按私人的做住.

我覺得負担起就私家評估先, 要有建議學校怎做再排政府. 越高年級越需調息.  我仔以前中一不要調息加時但要單面放大便可完成考試, 有時間剩.

現在中三, 他感到要加時才能完成考試, 他已是全級頭10名之學生, 証明他加時才可完成, 不是他不懂答.

回覆 cp2004 的帖子

我的兒子今年中一,也是在五六年級懷疑他有專注力問題。由於他一直有在政府醫院覆診,所以請醫生寫紙去兒童智力測驗中心做測試。當時已經六年級。後來排政府精神科說排年半,結果因為有人不去而有期,提早了去看,當時已經是中一了。學校對有特殊需要的學生都用加時來調適。

回覆 siugigi 的帖子

我仔是讀直資學校, 冇支援的.

現在中學部老師今天電話回覆(因為Email 追到去校長), 話上年10月 EP報告阿仔冇讀寫問題.

冇做專注力評估, 叫我找 CP 做.

我真比學校弄糊塗, 中學排了三年話做個全面評估, 話以前小四做的冇効了. 排到又話只EP做了仔的讀寫. 我唔知你乜P.

那個EP為什麼之前話我仔專注力問題考慮加時.  現在話等了半年後冇講過, 下次談話要錄音了. 我話10月我已筆錄了對話發信到學校, 今年2月再追為什麼冇人話我聽錯.

其實校內調適及公開試調適要怎樣做. 有冇人可教一下我. 感激, 感激!

回覆 cp2004 的帖子

呢個問題我都剛剛問完仔仔個OT,所以我可以話俾你知:
要搵精神科醫生同心理學家有份報告確診左小朋友有特殊學習需要。視乎係咩學習需要啦,就咁自閉症就已經有得加時。我大仔係讀寫障礙,就要搵OT做評估寫份報告呈上教育局,講明調適科目同埋方法。
‹ 上一主題|下一主題