用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基英普am Vs SC am
go

沙田樂基英普am Vs SC am

剛收到樂基電話,上午英普有位,家住沙田,本身又唔係勁谷個仔,好難諗呀!大家有冇意見呀?

回覆:shatinming 的帖子

樂基 響沙田唔錯 價錢亦是抵讀
如果將來叩沙田區小學 樂基都好好

回覆:沙田樂基英普am Vs SC am

Sc
因為你話晤想勁谷個仔。

回覆:沙田樂基英普am Vs SC am

我地幾個沙田友都揀了SC, 其中一個仲係由樂基pn轉SC升K1,因為大家都唔想谷小朋友!樂基響沙田都係數一數二好學校,叩門沙田名津小又有優勢,曾經是我心儀學校之一!我一向都知樂基係比較谷,但估唔到K1下學期開始已經寫字,而寫字功課都唔少,而家K1下學期中已經係寫兩版紙,一寫就四十幾個字!朋友俾功課我睇我都嚇咗一跳,心諗KV都好似冇咁誇張,佢小朋友係中b,對做功課有啲抗拒,寫完一版已經唔想做!如果係大b可能會好少少!如果真係唔想谷/過早寫字/大量功課就要考慮清楚!

引用:我地幾個沙田友都揀了SC,+其中一個仲係由樂

原帖由 99dogdog 於 16-05-04 發表
我地幾個沙田友都揀了SC, 其中一個仲係由樂基pn轉SC升K1,因為大家都唔想谷小朋友!樂基響沙田都係數一數二 ...
樂基校長同老師係多次同家長見面時都強調不要迫小朋友做晒成版寫字,小朋友中意寫幾多就幾多。不希望小朋友怕左寫字,變成壓力!
樂基有一樣好好的,就是少親子project! 仲有可做可不做,最啱懶媽們!
另,校長同老師們,姐姐們都好有愛心,我從來都不覺得學校好谷。校長經常講小朋友要均衡發展,叫我地報興趣班都唔好只重學術,要玩下運動,音樂等。

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-05-04+發表我

原帖由 mandycml 於 16-05-04 發表
樂基校長同老師係多次同家長見面時都強調不要迫小朋友做晒成版寫字,小朋友中意寫幾多就幾多。不希望小朋友 ...
你小朋友是今年K1嗎?

我個仔今年PN 升K1, 經考慮後都決定選SC, 收料樂基英普來說,普通話會好好,但英文會差D。名牌始終有效應,考小學(自己覺得)會加D分。

引用:我個仔今年PN+升K1,+經考慮後都決定選SC,+

原帖由 shatinming 於 16-05-04 發表
我個仔今年PN 升K1, 經考慮後都決定選SC, 收料樂基英普來說,普通話會好好,但英文會差D。名牌始終有效應, ...
其實現正好多小一名校面試仲係以英粵為主,所以練普通話亦不用操之過急,有需要外補也可!

引用:Quote:原帖由+mandycml+於+16-05-04+發表樂

原帖由 99dogdog 於 16-05-04 發表
你小朋友是今年K1嗎?
是不是K1有甚麼關係?

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-05-04+發表你

是不是K1有甚麼關係?
有㗎,好多學校近年越來越深;有家長有兩個小朋友同一間幼稚園都話之前哥哥課程冇咁深!連好多學券校都推前去K1寫字!我朋友今年K1所以先問吓你係咪同級啫!

回覆:shatinming 的帖子

我自己小朋友一個SC 英粵,一個沙田樂基。我自己prefer SC.

引用:我自己小朋友一個SC+英粵,一個沙田樂基。

原帖由 samchan2179 於 16-05-04 發表
我自己小朋友一個SC 英粵,一個沙田樂基。我自己prefer SC.
可否透露他們現在上小學未?你點解prefer SC?thanks!

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+16-05-04+發

原帖由 batsumaru 於 16-05-05 發表
可否透露他們現在上小學未?你點解prefer SC?thanks!
首先,我唔buy 英普,我其中一個在英普小學讀,我認為普通話教中文並無優勢,反而要多花時間去教粤語讀音,我認為叧外加強普通話堂就足夠。

在幼稚園階段,除本身母話是普通話或英文,否則全英普環境,會減少幼童表達自己意見,建立自信心的機會。

而SC 較少抄寫,功課較少,較活動,多機會表現,課程較淺,不用學一些太深的課程。HKPS 較深,phonics , vocabulary 都係p1 p 2 level ,maths 有時一日做40-50 條。做句,寫週記等,如果小孩子天資聰穎,HKPS 可能學學到更多。

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-05-04+發表我

樂基校長同老師係多次同家長見面時都強調不要迫小朋友做晒成版寫字,小朋友中意寫幾多就幾多。不希望小朋友 ...
週記寫一兩句,老師comment 係寫長D。無壓力嘅

引用:Quote:原帖由+mandycml+於+16-05-04+發表樂

原帖由 samchan2179 於 16-05-05 發表
週記寫一兩句,老師comment 係寫長D。無壓力嘅
咁我又未試過有咁嘅comment

回覆:mandycml 的帖子

完全同意講法,我小朋友讀緊樂基K1,很喜歡上學及做功課,老師完全冇俾壓力

引用:完全同意講法,我小朋友讀緊樂基K1,很喜歡

原帖由 RHO1126 於 16-05-06 發表
完全同意講法,我小朋友讀緊樂基K1,很喜歡上學及做功課,老師完全冇俾壓力

...
😊如果小朋友能力強,HKPS 可以學到好多野。k3其中的Maths 功課,可以係一日做兩頁以下的workbook ,未計其他功課。所以HKPS 學術強。😎😎

回覆 samchan2179 的帖子

Looks very demanding for a kindergarten kid even for K3.  Does anyone knows that is it the same for KLT HKPS?

teambuilder  Not the same  發表於 16-5-6 20:50

引用:回覆+samchan2179+的帖子 Looks+very+dema

原帖由 SarahGil 於 16-05-06 發表
回覆 samchan2179 的帖子

Looks very demanding for a kindergarten kid even for K3.  Does anyone knows ...
I heard other kindergarten is more or less the same such as learning habit. Kowloon tong HKPS run by different ppl not sure if it is the same.

SC即係邊間?