用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 四年啦!這裡靜了許多!
樓主: 哈呣
go

四年啦!這裡靜了許多!   [複製鏈接]

bubuG 發表於 16-5-6 07:50
有D人好緊張,例如有家長話first interview 係睇咭認字,都冇講咩字,馬上有人撲出黎話為公平起見,請完哂f ...
這個真是兩睇,因為講下講下就有人會講出好多detail,新手家長緊張又或出於公平兢爭都可理解,on the other hand肯花少少時間爬下文都唔洗出po問

引用:Quote:bubuG+發表於+16-5-6+07:50+有D人好

原帖由 MrBeast 於 16-05-06 發表
這個真是兩睇,因為講下講下就有人會講出好多detail,新手家長緊張又或出於公平兢爭都可理解,on the other ...
完全同意,有人早上考完已出post説考水果,出出下就講埋係火龍果,下午去考嘅人真係同你say thank you,對上午去考完全不公平

Jane1983  係,公平都緊要  發表於 16-5-6 10:55
Jane1983  係,公平都緊要  發表於 16-5-6 10:54

bubuG 發表於 16-5-6 07:50
有D人好緊張,例如有家長話first interview 係睇咭認字,都冇講咩字,馬上有人撲出黎話為公平起見,請完哂f ...
涉及公平, 或者自己有冇蝕底, 都係好敏感, 人地要求面試完結先發表亦不無道理, 只係態度可能要改改
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:四年啦!這裡靜了許多!

有時有家長真心想請教一d學校既情況,但往往會遇到時有用家分享時,一d非用家就會憑自己印象/感覺或者道聽塗說咁大發偉論,甚至乎challenge 用家對學校正面既說法。攪到流料滿飛,只有幾間佢地心中既超級神校,九龍個3間私校先讀得人咁。

引用:有D人好緊張,例如有家長話first+interview

原帖由 bubuG 於 16-05-06 發表
呢個啱,當年in名幼,第一日in完1個鐘已有家長share in 啲乜。而家,流程都唔會揾到,個個收收埋埋。 到叩小一,早二年大家會share有無2nd in, 而家又係乜都唔會知

最怕果d问完,一大棚人bilibala答,但个楼主总係失踪既……又或者掉低个问題问其他人既選擇、做法,但从無交代自己实際情况係点……

Soundervolt  hkpapa852講果位S君係我?  發表於 16-5-6 11:03
hkpapa852  所以某程度上, S君都有佢優勝之處   發表於 16-5-6 10:46

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-6+10:42+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-06 發表

最怕果d问完,一大棚人bilibala答,但个楼主总係失踪既……又 ...

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-05-06+發表本

原帖由 siden 於 16-05-06 發表
最慘有D家長答野都幾矛盾,係咪而家興起。

Lindytiger 發表於 16-5-6 09:27
有時有家長真心想請教一d學校既情況,但往往會遇到時有用家分享時,一d非用家就會憑自己印象/感覺或者道聽 ...
咁用家意見又未必一定中肯和全面,我有些朋友都不會公開批評自己學校,但私底下會呻,有時見到相關問題咪撘下dair,不過自己就通常講明係聽聞,如果是自己本人的見解就會話我覺得

Yanamami  以  發表於 16-5-6 12:22
Yanamami  所从用pm最好  發表於 16-5-6 12:22

我都好耐冇蒲頭啦! 通常都係做下CD-ROM就算,同埋間唔屎有D PM過黎問野,我都會答佢地啦! 有次我SHARE左D資訊 (其實花時間搵既話, 自己都可以搵到果D),冇幾耐竟然有人WHATSAPP比我睇,當係比料我。我睇完就已經知係我自己係EK打出黎SHARING既, 話咁快竟然經WHATSAPP收到了(當然個MSG 冇POST SOURCE FROM EK啦),所以仲上唔上EK都冇咩分別了。

aldousng0831    發表於 16-5-6 12:28

引用:Quote:Lindytiger+發表於+16-5-6+09:27+有

原帖由 MrBeast 於 16-05-06 發表
咁用家意見又未必一定中肯和全面,我有些朋友都不會公開批評自己學校,但私底下會呻,有時見到相關問題咪撘 ...
最怕果啲左右護法,客觀講兩句該校缺點即跳出來用劍砍人護主

回覆:siden 的帖子

見你遍體鳞傷

引用:好怕人pm問要攞全份portfolio作參考,因為

原帖由 wing214 於 16-05-05 發表
好怕人pm問要攞全份portfolio作參考,因為實在太多個人資料,點可以公開呢,跟住寫了一大篇個人portfolio大 ...
I have same experience as you! 其實坊間大把升小學天書都有教人寫 portfolio 模式,買本睇下都會知道點寫!

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-05-06+發表咁

原帖由 siden 於 16-05-06 發表
最怕果啲左右護法,客觀講兩句該校缺點即跳出來用劍砍人護主
護主 見唔少

阿仔考K1時常去睇睇戰況,現在上小一了。曾收到一些PM,好冇禮貌,所以不回。亦有真誠PM, 這類我會回的。

By the way, 最好不提宗教分等這類爭議題目

kyleebc 發表於 16-5-6 14:06
阿仔考K1時常去睇睇戰況,現在上小一了。曾收到一些PM,好冇禮貌,所以不回。亦有真誠PM, 這類我會回的。
...
部份家長甚至不知道自己冇禮貌
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

無禮貌嘅,我會 block 左佢,費事再收佢 D pm

想當年大女搵幼稚園時係ek真係學到好多野!大大話話都蒲足咁多年!但係有好多人發窮惡,之前我都係問下一間私校同一間津校點揀好姐,不知幾多媽媽撲出黎又話係度晒命,晒命行遠d....個下真心嬲左!話晒我都下左好多功夫先考到,抽到就係好彩,但係主要都未讀過小學,想知多d有咩分別或特點希望楝間適合個女的學校都要俾人串!所以至此我只做cd-rom,費事俾人追殺!

引用:想當年大女搵幼稚園時係ek真係學到好多野!

原帖由 mosibaby 於 16-05-06 發表
想當年大女搵幼稚園時係ek真係學到好多野!大大話話都蒲足咁多年!但係有好多人發窮惡,之前我都係問下一間 ...
你問嗰2間又係惹火咗啲....

‹ 上一主題|下一主題