用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 四年啦!這裡靜了許多!
樓主: 哈呣
go

四年啦!這裡靜了許多!   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-9+07:26+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-09 發表

天神比小学部更怕被脱龙……居安思危吧~ ...
天神一直都居安思危

回覆 Lucifer3960 的帖子

再睇番EDB份文件:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/TT%20Circular_c_App%202.pdf

應該係今年9月小一入學個班先有影響 (都只係影響佢可能要小六留班), 所以兩年後至2022年前應該仲係100%直升

每年9月EDB都會公佈一條龍津校名單:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/sch-list.html

如果新政策係呢個名單更新後才推出, 通常只會影響再下一屆既學生 (除非政策上說明由何時生效)

而且, 中小學如果要脫龍/脫鈎, 通常小學部一年前都會知

Lucifer3960  謝謝, 很詳細的回覆, 謝謝  發表於 16-5-9 11:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-05-09+發表天

原帖由 longlokma 於 16-05-09 發表
其實小五補課是補什麼呢?全级也要補嗎?
補乜唔清楚,要8下,但應全級要補

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-05-09+發表

原帖由 sissysze 於 16-05-09 發表
補乜唔清楚,要8下,但應全級要補
thx, 我主要係奇怪,如果全级補课係為教書追考試課程,咁何不將考試範圍缩细呢?如果係為温書,咁又冇理由要全级都返啊

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-05-09+發表補

thx, 我主要係奇怪,如果全级補课係為教書追考試課程,咁何不將考試範圍缩细呢?如果係為温書,咁又冇理由 ...
我估目的是銜接中學課程

karen55407 發表於 16-5-9 07:36
天神一直都居安思危
居安思危, 其實也是一件好事。
不論一條龍與否,任何一個Band 1學生如希望能由小學順利過渡一間Band 1中學, 相信也不能掉以輕心,更何況是一間Band 1頭的中學。

ANChan59 發表於 16-5-8 06:39
我是第三類,當年冇考慮直資,一條龍,只希望入到一間近近地的基督教小學,入到不知幾開心。
我冇抄你,不過當年選校方向係相似,好感恩入到間可以行返學既基督教小學,教學模式同程度又適合,輕輕鬆鬆讀上去,對我黎講,鍾意升中時再揀下學校多過直升
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-05-09+發表t

原帖由 karen55407 於 16-05-09 發表
我估目的是銜接中學課程
小五开始要用星期六去補定中學課程?.……有必要嗎?小六第三次呈分后才开始學仍有很長时间啊…………

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-05-09+發表

小五开始要用星期六去補定中學課程?.……有必要嗎?小六第三次呈分后才开始學仍有很長时间啊…………

...
咁呢個要用家現身説法才知

karen55407 發表於 16-5-9 11:12
咁呢個要用家現身説法才知
No copy right !!!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-5-7 18:47
PM the FB link to me please.  Did they copy my stuff?
果班人個FB我都有睇, 升小都攪唔掂, 一講升中更加無人答..... 更加唔好講陳sir你D專業範籌既嘢, 佢地N年後都未有能力去討論呢D話題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-9 11:24
果班人個FB我都有睇, 升小都攪唔掂, 一講升中更加無人答..... 更加唔好講陳sir你D專業範籌既嘢, 佢地N年後 ...
講到咁唔掂,反而想見識下...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

longlokma 發表於 16-5-9 10:15
thx, 我主要係奇怪,如果全级補课係為教書追考試課程,咁何不將考試範圍缩细呢?如果係為温書,咁又冇理由 ...

天神每个Sat番去補两个鈡,操PreS1.
我女间小学係逢二三四放学操~P4升P5,同P5升P6个暑假都要番去上堂,除PreS1, 仲要練埋面試。但听闻APS小六補課係真正学中学野,Eg英文数,Geog His之類……

longlokma 發表於 16-5-9 11:08

...

學生在小學有學校同佢補定中學野, 中學留意到來自該小學的學生水準高啲, 自然會收多啲. 小學咁做係想做靚個名.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-9+12:30+編

咁樣樣SMCS係咪放軟手腳呢!

hkpapa852 發表於 16-5-9 11:24
果班人個FB我都有睇, 升小都攪唔掂, 一講升中更加無人答..... 更加唔好講陳sir你D專業範籌既嘢, 佢地N年後 ...
唔好咁講,分享少少痛苦經驗而已!

教育又不是我的專業。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

karen55407 發表於 16-5-9 12:37
咁樣樣SMCS係咪放軟手腳呢!

我同学两个女都天神畢業,大女SMCC今年S5, 細既黎紧升S1。感覚天神女去到SMCC点都同佢地小学自己女有d分别~自己女係自信d有氣場d同曉爭取d, 天神女較鵪鶉,或者感覚上都係人地地方吧……

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-9+12:30+編

明白了,thx!..…….原來為了pre-s1,要咁補課真係幾辛苦啊…………😓
APS的安排幾好啊,應該对小六學生幾有幫助👍👍👍

Yanamami  所以劲係有原因~  發表於 16-5-9 12:44

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-9+12:44+編

係嘅!始終小學部相連中學部,無論地方或與中學姐姐交流也熟悉,不過好快會混熟。

引用:Quote:longlokma+發表於+16-5-9+11:08+小五

原帖由 palmchristy 於 16-05-09 發表
學生在小學有學校同佢補定中學野, 中學留意到來自該小學的學生水準高啲, 自然會收多啲. 小學咁做係想做靚 ...
我仔小學小六考完呈分后都冇教中學野,d仔好hea, 真係可以狂玩到中學開學。雖然升中一後自然会適應到,但hea足半年真是要时间收拾心情,又要面對全新的科目同课程…………所以如果小學可以好似APS咁比小六學生有多d實際同心理準備会好d

‹ 上一主題|下一主題