用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 四年啦!這裡靜了許多!
樓主: 哈呣
go

四年啦!這裡靜了許多!   [複製鏈接]

longlokma 發表於 16-5-9 12:57
我仔小學小六考完呈分后都冇教中學野,d仔好hea, 真係可以狂玩到中學開學。雖然升中一後自然会適應到,但he ...

人生都無乜野機會hea足半年, 就俾小朋友開心吓啦, 呢兩年都已經好辛苦了.

所謂小學為升中做好準備, 都只係爭取到第一年的風光, 跟住咪又係要好努力先保持到, 仲要攪埋青少年反叛期.

MC1128  非常同意  發表於 16-5-9 15:56

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 16-5-9 12:40
唔好咁講,分享少少痛苦經驗而已!

教育又不是我的專業。
學兄,

教下我點教囡喇, 仲有兩年要選科啦.

MASAYA  我跟,排隊學野黎呢邊~  發表於 16-5-9 16:53
Yanamami  去左大学info day先啦  發表於 16-5-9 16:27
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-05-09+發表本

原帖由 karen55407 於 16-05-09 發表
係嘅!始終小學部相連中學部,無論地方或與中學姐姐交流也熟悉,不過好快會混熟。

...
天神每年都有活動去smcs

miriam 發表於 16-5-9 16:21
學兄,

教下我點教囡喇, 仲有兩年要選科啦.
最遲中三要去聽下大學講座, 睇下阿囡想入咩科同要有咩入學條件, 再睇下學校有咩選科配搭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-5-9 17:50
最遲中三要去聽下大學講座, 睇下阿囡想入咩科同要有咩入學條件, 再睇下學校有咩選科配搭
...
學校選科講座已經聽左, 依家係睇佢成績係點先, S.2 時再同佢傾下, S.3 就去大學講座.

前期功夫做左, 真係要靠佢啦.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-5-9 17:54
學校選科講座已經聽左, 依家係睇佢成績係點先, S.2 時再同佢傾下, S.3 就去大學講座.

前期功夫做左, 真係 ...
中二去左次先啦,有時講座会撞時间,miss左起碼仲有—年補鑊~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-9+17:54+學校選

原帖由 Yanamami 於 16-05-09 發表
中二去左次先啦,有時講座会撞時间,miss左起碼仲有—年補鑊~
放心,我係 well planning 既阿媽,S.2 出左上學期成績會開始睇資料做準備。

miriam 發表於 16-5-9 18:25
放心,我係 well planning 既阿媽,S.2 出左上學期成績會開始睇資料做準備。

...
Emmmmm......上到中学,我諗要引導阿女自己well plan好过你同佢plan. 你準備得太妥貼未必係好事。我有个朋友,阿仔F5去考公开試,阿媽同佢check好哂試場路線,仲影哂周边既相whatsapp个仔……

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-9+18:25+放心,

原帖由 Yanamami 於 16-05-09 發表
Emmmmm......上到中学,我諗要引導阿女自己well plan好过你同佢plan. 你準備得太妥貼未必係好事。我有个朋 ...
聽完選科時同佢講左,講埋某系收生資格,之後見佢追分進行中,所以佢都唔會無準備。

回覆:四年啦!這裡靜了許多!

中二就要準備唸大學揀邊科   我中二重係一舊飯。到中四,五先會開始唸讀大學嘅嘢...

vpo0615  時代唔同架喇, 嗰時無互聯網, 無咁多資訊吖嘛.  發表於 16-5-10 17:10
Yanamami  鬼叫中四要揀科……揀科又要睇中三成績~心裡有个底好d  發表於 16-5-9 21:11

醒目開學勳章 王國長老

引用:中二就要準備唸大學揀邊科+++我中二重係一

原帖由 sissysze 於 16-05-09 發表
中二就要準備唸大學揀邊科   我中二重係一舊飯。到中四,五先會開始唸讀大學嘅嘢...

...
我個位幼稚園諗埋職業,P.6 時睇埋入職要求 lu。

中二就要準備唸大學揀邊科   我中二重係一舊飯。到中四,五先會開始唸讀大學嘅嘢...

...
現在不同了,因為中學只有六年,中三已經選科,會直接影響大學選科。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:四年啦!這裡靜了許多!

都係架!中三揀科,中二當然要唸定。
好多考慮因素嘅。前途、錢途。幫仔女認識多d呢個世界,就算知佢想行醫學條路,都要話佢知醫院唔止得醫生護士,仲有治療、化驗、藥劑、精神科、社工、大把工種。成年人世界仲有好多野佢地唔知無考慮,就帶佢認識下,再分析prerequisite 同條路點行。而除左能力,仲要睇興趣,仲有學校識唔識教。好老實大學讀同一科都要揀岩時間搵個好講師。中學一樣,明知老師廢唔掂就唔好浪費自己時間啦。
我女之前好想揀visual art,我同幾個家長講完都唔建議。我都有同個女分析,呢科係我比較想佢放棄的(當然佢係要堅持我都無辦法)。到今日我問佢有無後悔無揀,佢好快答我「無」! 因為見同學真係要付出好多好多,而付出與收入不成正比至得人驚

Yanamami  Music都係……  發表於 16-5-9 21:59

Oh......我地轉左話題,楼主果个只係申請小一~

...
你都真係幾飯下喔,我中一第一個月已經去學校圖書館了解大學入學要求了。

不過咁well plan都係無用,依家都係捱騾仔。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-05-09+發表中

原帖由 little_yolky 於 16-05-09 發表
你都真係幾飯下喔,我中一第一個月已經去學校圖書館了解大學入學要求了。

不過咁well plan都係無用,依家 ...
咁誇?!

我考完會考出哂成績先諗自己成績讀乜科好。

little_yolky  咁遲????  發表於 16-5-10 09:23
Yanamami  睇餸食飯  發表於 16-5-9 23:16

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-05-09+發表中

原帖由 little_yolky 於 16-05-09 發表

當年中三時只知考得好先有得唔揀讀文科,我唔想讀二科屎。當年都真係到中6,7先唸大學讀乜科.... 好彩重有時間hea下,有耐未中二....

當年讀屋邨中學,全部同學都唔緊張。阿媽又唔會理... 行到嗰步就有路行。

原帖由 miriam 於 16-05-09 發表
我個位幼稚園諗埋職業,P.6 時睇埋入職要求 lu。
幼稚園同小六都依然同一職業?

Charlotte_mom 發表於 16-5-9 21:27
都係架!中三揀科,中二當然要唸定。
好多考慮因素嘅。前途、錢途。幫仔女認識多d呢個世界,就算知佢想行醫 ...
老實,女仔青春有限,除非立定志向非讀醫不可,否則可免則免。六年醫學院加一年實習再起碼六年專科再可能加多兩年專科中的專科。。。即中學畢業再讀十五年書。。。高危嫁唔出。。。
諗起都
‹ 上一主題|下一主題