用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 四年啦!這裡靜了許多!
樓主: 哈呣
go

四年啦!這裡靜了許多!   [複製鏈接]

siden 發表於 16-5-9 23:55
老實,女仔青春有限,除非立定志向非讀醫不可,否則可免則免。六年醫學院加一年實習再起碼六年專科再可能加 ...
所以我成日都話想做另類女校既統計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我都係讀art出身,可以肯定呢條路好難行,錢途真係.....
不過,讀果陣真係非常開心,覺得自己好似好有藝術家氣質咁,但一出嚟商業社會,咩都打沉晒!

女仔還好啲,可以嫁人打風流工,男仔真係要好有熱誠先捱得住。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:siden+發表於+16-5-9+23:55+老實,女

原帖由 hkpapa852 於 16-05-10 發表
所以我成日都話想做另類女校既統計
好呀做黎睇下你做一定有市場

Charlotte_mom 發表於 16-5-10 07:48
好呀做黎睇下你做一定有市場
我個統計好難有較齊全既數據.....無數據或者無客觀資料咁同50隻小強個D排名無分別,咁就無謂啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 我都係讀art出

原帖由 monsterparentss 於 16-05-10 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我都係讀art出身,可以肯定呢條路好難行,錢途真係.....
我有朋友讀fine arts 出路都不錯喎,不過首要條件是只可以有藝術家氣質不能有藝術家脾氣。

little_yolky    發表於 16-5-10 09:26

socute 發表於 16-5-10 09:05
我有朋友讀fine arts 出路都不錯喎,不過首要條件是只可以有藝術家氣質不能有藝術家脾氣。

...
可唔可以有藝術家既氣質, 兼有金融才晉既收入呢?

MASAYA  做藝術買賣就較易生前有呢個收入   發表於 16-5-10 12:42
MrBeast  死左的時侯或者可以   發表於 16-5-10 12:35

hkpapa852 發表於 16-5-10 12:28

當你有豐厚既家底...就可以有藝術家既氣質...兼有金融才晉既收入

mcl203 發表於 16-5-10 13:33
當你有豐厚既家底...就可以有藝術家既氣質...兼有金融才晉既收入

可惜, 認識或不認識而所知道的, 都係有豐厚家底, 但沒有藝術家既氣質居多

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+monsterparentss+於+16-05-10

原帖由 socute 於 16-05-10 發表

...
我意思唔係讀art唔好,係考試制度令人熱誠都無埋。d家長同我講,有興趣即管放心學,不過唔好拎黎考DSE

見到好多舊"戰友"呀, 我都放棄左了, 而家EK好多時連睇都無乜心機睇了

hkpapa852  升中版好睇少少  發表於 16-5-11 13:47

hkpapa852,

睇過下但睇見小女成績唔想面對現實

elmolly 發表於 16-5-11 13:51
hkpapa852,

睇過下但睇見小女成績唔想面對現實
一日未到升中, 一日都仲有得救..... 可能方法唔啱啫, 努力吧!

elmolly  盡人事, 謝意鼓勵  發表於 16-5-11 23:13

hkpapa852 發表於 16-5-10 12:28

我個理財顧問話之前都起英國讀fine arts ,輾輾轉又入返金融,世事好現實的

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-5-9+21:27+

原帖由 siden 於 16-05-09 發表
老實,女仔青春有限,除非立定志向非讀醫不可,否則可免則免。六年醫學院加一年實習再起碼六年專科再可能加 ...
真是好多女醫生嫁唔出的!

回覆:anixon 的帖子

讀完fine art 去Sotheby's 都係一條財路呀

回覆:四年啦!這裡靜了許多!

64之後應該會多返D扣門要唔要111問題及邊間vs邊間問題

Lindytiger 發表於 16-5-14 21:47
讀完fine art 去Sotheby's 都係一條財路呀
唔識人介紹去sotheby's做, 都唔係咁易入到去做.
‹ 上一主題|下一主題