用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇媽咪因為子/女有ADHD而轉咗做FTM?
go

[過動] 有冇媽咪因為子/女有ADHD而轉咗做FTM? [複製鏈接]

我諗緊... 我個仔小一, 剛發現有ADHD(主要係注專力不足). 我發現補習老師s不懂用什麼方式教導我的小朋友. 想請教一下, 你們有這樣的問題嗎?

0    0    0    0

就算一般小朋友,補習老師也要夾才能幫到小朋友。就算是否FTM也不能完全放手比補習老師架。

回覆:有冇媽咪因為子/女有ADHD而轉咗做FTM?

你講得好啱.
我有一個補習姐姐幫仔補星期一&三. 另一個就係星期六補中文. 其餘時間都係我自己做. 我有同補習老師講他的情況, 但每次老師都是投訴他不專心.
其實我個仔係圖像記憶人. 要用mind map, 彩色紙咭, 中文拆字要立體化+故事性... 就好快記得到.
其實自己最了解什麼方法最適合他, 但而家要返工, 時間真的不夠用. 取捨中

回覆:有冇媽咪因為子/女有ADHD而轉咗做FTM

有呀!但我個仔未夠兩歲我就決定唔做嘢!而家呀仔小二了,自己跟幾時都好D,除非自己搵唔到啱嘅方法,要比出面嘅人試下教。

回覆:有冇媽咪因為子/女有ADHD而轉咗做FTM?

囝囝半歲自己湊,k3自己湊去訓練,在家自己再加強訓練,小一開始返學時間長,每天早上都重覆又重覆去提點當曰事和專心上堂,放學更是自己接,半小時路程回家。佢分享學校生活,不論好與壞,所以我可以對政下策。依家小二,改變很大,但不能放鬆。

回覆:有冇媽咪因為子/女有ADHD而轉咗做FTM

我仔都係主要專注力不足,我無轉做FTM,功課都係我自己跟。問心,我係好有心機,付出所有時間幫佢學習。我仲不斷睇書問人,後期再加埋食藥,學校都有比輔導班佢參加,所以暫時黎講都可以應付。如果可以做到FTM其實係最好既,起碼做功課時間可以睇得到,争好遠架。

‹ 上一主題|下一主題