用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有可能派到冇選過的band 1中學嗎?
樓主: WinnieCatCat
go

有可能派到冇選過的band 1中學嗎? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-5-1 11:41
其實如果係聖士提反當堂(周慧敏母校), 咁一切就合理得多
點解呢?同區?

jason1977  聖士提反當堂(周慧敏母校)係B3中學  發表於 16-5-1 20:35

hkpapa852 發表於 16-5-1 11:41
其實如果係聖士提反當堂(周慧敏母校), 咁一切就合理得多
agree.....!

識有二人是甲一二,乙一到四都沒有填ssgc,不過不知道為什麼入了,也沒有扣門。其中一個成績很差,跟本冇填,因為自知成績太差。後來入了,成績都一樣咁差。這些應該是錯配。本身填的(不是咁top的學校)抽獎時入不了,到最後ssgc仲有位,就誤打誤撞入了。個人覺得入了跟不上也不是好事,小朋友信心只會愈來愈低。不過相信錯配的例子不多,一年一二個。最後,留完又留,最後退學轉校的/去外國的例子都有!

回覆:有可能派到冇選過的band 1中學嗎?

我見份選表是手填號碼的,有人知道是由誰入番d資料落電腦度嘛?話哂幾萬份選表,幾十萬個號碼,會有入錯入漏的可能嘛?
唔通用ocr program幫手

引用:識有二人是甲一二,乙一到四都沒有填ssgc,

原帖由 little-melon 於 16-05-01 發表
識有二人是甲一二,乙一到四都沒有填ssgc,不過不知道為什麼入了,也沒有扣門。其中一個成績很差,跟本冇填 ...
首先,係該2位小朋友係本區或他區借位先,跟住,要肯定收番黎既料係準確,是否家長唔想講,或填完唔記得咗

little-melon  是不是本區,我已忘了。她們今年中二  發表於 16-5-1 22:32
little-melon  一二個錯配,並不奇怪!  發表於 16-5-1 22:31

回覆:有可能派到冇選過的band 1中學嗎?

報紙啲料,信一半可能已經過多

回覆 siden 的帖子

聽說那個獲獎女生在小學是風紀,而她讀的這間黃大仙學校是私校。我不是太相信做風紀的連a/an也不懂,我估是報紙誇大其辭,想突出該女生面對父母離異,也能向上,做了headgirl,又拿了傑岀學生吧!報紙佬總喜歡誇張啦!

回覆 little-melon 的帖子

本區都係得8個位...3間B1女中學...B1女生都無8個揀就真係奇左DD...甚或全票B1
連聖提B3生都少於8位放係乙1...有直小小學B3生包底...外來生係本區無揀情況下 執雞係近乎0
他區位就有DD可能...但係無揀情況下執雞...又唔係執番本區中學...機會率係???
似乎....當事人收埋左DD

little-melon  我也覺得奇,不過當事人堅称…她都覺神奇。我估這樣的case很少  發表於 16-5-3 00:23

hkpapa852 發表於 16-4-30 12:43
各位等緊升中結果既家長,記住keep住呢份報導,萬一水派位成績唔理想可以此為依據向教育局申請查核派位資料 ...
咦, 咁其實又想問一句。當B1生好勇咁樣只填乙1-10既所有B1校, 最終衰咗, 10間都唔入, 咁電腦係會派晒同區B1生, 就是旦抽間俾呢位抵死人, 定係再絕D, 抽晒同區既B1, 2, 3所有學生, 至會將剩餘學額俾呢位B1同學仔呢?

little_yolky 發表於 16-5-3 09:54
咦, 咁其實又想問一句。當B1生好勇咁樣只填乙1-10既所有B1校, 最終衰咗, 10間都唔入, 咁電腦係會派晒同區B1 ...

教育局係有講既, 不過我之前記錯咗.....

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-3 09:56
教育局係有講既, 抽晒你所有既選擇都唔中, 係會: 抽晒同區既B1, 2, 3所有學生, 至會將剩餘學額俾個位學生, ...
所以...我咪估樓上位女仔既家長 收起左DD唔提囉
SSGC 係不可能全收直小生....B3直小生係不易放棄上升中...包晒底
其他小學既B1/2/3生...係無揀下係無乜機會去偷雞

hkpapa852 發表於 16-5-3 09:56
教育局係有講既, 抽晒你所有既選擇都唔中, 係會: 抽晒同區既B1, 2, 3所有學生, 至會將剩餘學額俾個位學生, ...
吓, 咁即係個新聞, 係位黃大仙女同學抽唔中本區既志願, 然後本區既B3學校都無埋位, 跟手要去到對面海派俾佢, 居然又神奇到對面海派完B3生, 都仲有B1校剩?

唔好講咁多, 即刻搬去果區先!不過話時話, 請問D記者大佬寫繕稿時有無經過大腦的? 佢哋報導出街前到底駛唔駛核實內容真確嫁?

hkpapa852  你真係認為寫教育新聞個班記者有用腦? 或者有升學知識? 太抬舉佢地了   發表於 16-5-3 10:56

hkpapa852  你真係認為寫教育新聞個班記者有用腦? 或者有升學知識? 太抬舉佢地了    發表於 11 秒前

咁寫之前, 都起碼咪一咪教育局隻光碟掛。

papa71  我相信,好多殺到埋身,要填表既家長,都唔會睇晒嗰隻教局光碟...  發表於 16-5-3 11:03

papa71  我相信,好多殺到埋身,要填表既家長,都唔會睇晒嗰隻教局光碟...  發表於 15 分鐘前

所以記者身為大眾媒體, 咪更應該求真囉, 記者係專業嚟架。真係有D家長唔明白, 睇咗以為真就累死人。最憎D唔專業既專業人士。

little_yolky 發表於 16-5-3 09:54
咦, 咁其實又想問一句。當B1生好勇咁樣只填乙1-10既所有B1校, 最終衰咗, 10間都唔入, 咁電腦係會派晒同區B1 ...

由於,該名B1生已填晒所有區內10間B1中學皆落空,此時電腦會在區內還剩餘學位的B2或B3中學隨機派送一個學位給該名學生,在完成晒所有B1生的學位分配後才進入B2學生的配對,所以,若出現這種過剩B1學生的情況,往往最後都會被派入區內的B2或B3中學,出現下移現象,此時,若然區內某一名B3生出現同樣的問題,選晒區內B2或B3中學皆落空,電腦在區內再找不到剩餘空缺,就會在全港所有還剩餘學位的中學隨機派送一個學位給該名B3學生,隨機的中學抱括B1或B2或B3有剩餘學位的中學,理論上,此刻的B1位應該無位剩,但亦是存在可能性,故此情況下,那位B3生有可能比起這位B1生更有機會被電腦隨機派入B1中學呢!

thx.thx.

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-5-3+09:54+

原帖由 YmOra 於 16-05-03 發表
由於,該名B1生已填晒所有區內10間B1中學皆落空,此時電腦會在區內還剩餘學位的B2或B3中學隨機派送一個學位 ...
但問題係聖提女子仲有班未能直升中學既同學,相信佢地大比例乙1放母校,佢地都派唔到,會唔會仲有位剩???

YmOra  照道理,該女同學入到聖提女中不是由電腦作隨機派送.  發表於 16-5-3 16:02

mcl203 發表於 16-5-3 14:06
但問題係聖提女子仲有班未能直升中學既同學,相信佢地大比例乙1放母校,佢地都派唔到,會唔會仲有位剩???:w ...
其實個問題, 可能係: 份表係學生自己填表, 但份表又未必係學生自己交, 交個份表又唔知係唔係學生填個份......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-3 14:11
其實個問題, 可能係: 份表係學生自己填表, 但份表又未必係學生自己交, 交個份表又唔知係唔係學生填個份.... ...
咁到底係好似YmOra講, B1生填10個志願都唔中, 係等所有B1生派晒再是旦派一間俾呢位B1生, 定係要派晒所有同區B1, B2, B3學生, 至將剩餘學額派俾呢位B1生呢? 兩者差好遠喎。前者有機會派到B1, B2, B3, 但後者只可能派到B3。

little_yolky 發表於 16-5-3 14:35
咁到底係好似YmOra講, B1生填10個志願都唔中, 係等所有B1生派晒再是旦派一間俾呢位B1生, 定係要派晒所有同 ...
EDB有講, 不過我之前記錯咗:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA_QA_2014-16_c_Final.pdf

詳情請看P.2問答(4)

按照EDB既理論, 該女生如果係B1生而全部選擇都抽唔中, 系統都一定會派咗間區內B2/B3中學俾佢先......

hkpapa852 發表於 16-5-3 14:44
EDB有講, 不過我之前記錯咗:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-syst ...
唔該晒。

咁我又唔明喇。如果响B1學額充足既校網, B1學生填既所有既B1校, 係無理由派入B2學校喎, 因為如果B1學生都要派入B2校, 咁又何來B2生可以執雞呢?

例如大埔網有5大英中, 其中A, B校根據歷史, 都只有放乙一至入到, 咁B1小朋友, 係咪要老老實實填晒5間, 就一定入到英中, 定係其實同填4間係無分別? 有某D英中, 因為生源不足, 話呢幾年都收咗一定數量既B2生喎。
‹ 上一主題|下一主題