用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2016-17 排到S位入黎傾下
go

2016-17 排到S位入黎傾下 [複製鏈接]

排到S位入黎傾下

1    0    0    0

Hi,我星期五收到電話派到S位,我排左年幾,你,排左幾耐同埋派左邊間中心?

回覆:pegand0102 的帖子

我女现在3歲幾,1歲3個月開始排,我排到大窩口協康。你呢?

lucinang1130 發表於 16-5-2 00:01
我女现在3歲幾,1歲3個月開始排,我排到大窩口協康。你呢?
我仔就黎4歲,佢2歲3個月開始排,上年派左I位,但老師話佢上堂遊雲,成日攪同學,有感統問題,言語慢,未能表達自己,所以轉S位會幫到佢,我排到隆亨耀能,你呢?

回覆:2016-17 排到S位入黎傾下

我囝囝三歲半A仔, 一歲九個月開始排位,今年排到/派到尚德協康陳宗漢S位,五月中會見社工及家訪。現在返緊私人密集班

lwy_brenda 發表於 16-5-2 15:33
我囝囝三歲半A仔, 一歲九個月開始排位,今年排到/派到尚德協康陳宗漢S位,五月中會見社工及家訪。現在返緊 ...
讀S位要家訪?先前醫務社工無講

回覆:pegand0102 的帖子

開左學先家訪,主要睇下屋企平日流程,講下點改善屋企設備,幫小朋友訓練。

回覆:lucinang1130 的帖子

2歲2個月開始排至3歲10個月,排到元朗協康。

引用:Quote:lwy_brenda+發表於+16-5-2+15:33+我

原帖由 pegand0102 於 16-05-02 發表
讀S位要家訪?先前醫務社工無講

S位家訪
係學校自己既行政,社工可能唔會知。主要係入學後,班主任治療師家訪,睇下點配合家校合作。
我仔第一年係物理治療師+特殊老師家訪,睇下家居環境,當時仔未行到,連去廁所要扶,物理治療師就建議邊到加裝扶手,屋企坐姿要點,可以利用家居物品幫助,即場教在家可以做既訓練,老師就了解下佢日常生活起居,做下認知訓練。
第二年就職業治療師+特殊老師家訪,職業治療師建議買可以升起既枱板,去改變寫字姿勢,傾下升學;老師同小朋友做認知訓練(我們在旁學野)
第三年,因為同學校關係都密切,溝通得好好,就叫佢地唔使黎。

有個同學在學校唔多講野,音唔清唔準,治療師家訪後,驚訝小朋友在家講好多野,理解明白好多野,於是就調整學校教授既內容,呢個得著好大,幫助到小朋友。

methy 發表於 16-5-3 08:17
S位家訪
係學校自己既行政,社工可能唔會知。主要係入學後,班主任治療師家訪,睇下點配合家校合作。
我仔 ...
明白晒,謝謝

我都收到信, 派左協康裕明s位.
你地會揀讀嗎?

引用:我囝囝三歲半A仔,+一歲九個月開始排位,今

原帖由 lwy_brenda 於 16-05-02 發表
我囝囝三歲半A仔, 一歲九個月開始排位,今年排到/派到尚德協康陳宗漢S位,五月中會見社工及家訪。現在返緊 ...
請問返緊邊間嘅密集班?我想安排阿仔上

引用:Quote:lucinang1130+發表於+16-5-2+00:01+

原帖由 pegand0102 於 16-05-02 發表
我仔就黎4歲,佢2歲3個月開始排,上年派左I位,但老師話佢上堂遊雲,成日攪同學,有感統問題,言語慢,未能 ...
我今日都收到電話隆享耀能,仔仔四歲返緊主流幼稚園k1半日制,他專注力低。冇耐心 行偽方面差,我而家好擔心S位佢適唔適應到全日

Angela77 發表於 16-5-7 14:44
我今日都收到電話隆享耀能,仔仔四歲返緊主流幼稚園k1半日制,他專注力低。冇耐心 行偽方面差,我而家好擔 ...
你唔使擔心,小朋友好快適應,我先前參觀過中心,見主任同姑娘都幾好

今日見完社工同學校導師主任,感覺良好,尚德中心

回覆:99819872 的帖子

我囝囝三歲半,都派到尚德陳宗漢,昨天到校給兒子初見主任,及所有導師。會係七月九日家長日

亞囡3歳半入讀K1長沙灣協康,1歲3個月時排,依家返緊主流幼稚園全日N班,好掙扎應唔應該轉,因為老師話覺得佢都跟到

回覆:MaMaTracy 的帖子

樂天

回覆:lucinang1130 的帖子

Hi 5月收信派曹金霖幼兒學習中心s位

我7月頭收到通知,派到橫頭磡幼兒中心,下個月返學喇,原本預計出年先有,突然又派到,有啲緊張😅

‹ 上一主題|下一主題