用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 學習懶散
樓主: Kayinden
go

學習懶散 [複製鏈接]

回覆:Kayinden 的帖子

唔會自己俾功課!。返屋企就俾佢地玩同睇書,我覺得已經足夠

回覆 紅紅 的帖子

人生不同階段有不同責任,但幼兒階段的責任應該只是enjoy!短短5-6年都唔比人hea吓, 做少份功課又叫懶散,未免太不人道吧!之後要捱成世㗎!放鬆d啦!
I agree 1000%.  我仔以前讀既本地幼稚園超多功課.  我要求減功課.  老師同我講  "做功課係小朋友既責任".  我超火, 我想問佢點樣界定一個4,5歲小朋友有責任做咁多功課.  全HK都充斥著D咁低B既學校同老師.  開口埋口都話小朋友有D咩野責任.

回覆:學習懶散

我由K2下學期開始比少量功課仔仔做,因為佢開始揸筆揸幾好,等佢可以寫下字,認下點寫,佢又好鐘意做,其實比佢做小小功課,做完讚佢做得好好,比佢自己蓋印仔,佢又好開心!

引用:我是不認同local+school+的功課量及敎學方

原帖由 Kayinden 於 16-04-30 發表
我是不認同local school 的功課量及敎學方式,所以選擇了國際學校,但身邊又有好多聲音叫我小心,話小朋友 ...
學習懶散同功課量有什麼關係?
多功課做就會令小朋友學習唔會懶散?
冇或少功課做就會令小朋友學習懶散?
學習,可以從好多唔同既途徑,如果一位小朋友沒有功課,但每天書不離手增加知識,咁是否學習懶散?

‹ 上一主題|下一主題