用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱小學升名中學機會 暨 為出場入D2或為環境入D1抉擇 ...
樓主: MASAYA
go

弱小學升名中學機會 暨 為出場入D2或為環境入D1抉擇 [複製鏈接]

papa71 發表於 16-4-29 17:45
回覆 Yanamami 的帖子

無錯,要接受現實:
比上不足, 比下有如....好玄...即係住30樓算唔算住高層一樣

papa71 發表於 16-4-29 17:45
回覆 Yanamami 的帖子

無錯,要接受現實:

阿女……唔係好叻,分齡賽無牌,但比下有餘,区際有金。入到去,我諗未必有机会出賽~但我女入呢间学校,主要唔係想為校爭光,唔係為做風头躉,所从無压力。最紧要認清自己想要d乜。
講黎講去~又係去番N年前ek上討論过既“大塘小魚vs小塘大魚”。

papa71  區際有金都唔係泛泛之輩,起碼仲有機會有得爭了  發表於 16-4-29 18:02

papa71  我意思係開學時先揀邊個可以代表學校出賽... 收左一班新兵,都要佢地鬥過先嘛   發表於 1 分鐘前

都話左有鐘睇咯....D主力一早唔使自我介紹
多數係特事特辦嫁 ~~~

papa71  我又天真又傻,以為點都會鬥番場先添  發表於 16-4-29 18:00

Yanamami 發表於 16-4-29 17:49
阿女……唔係好叻,分齡賽無牌,但比下有餘,区際有金。入到去,我諗未必有机会出賽~但我女入呢间学校,主 ...
其實,真係好睇小朋友心態,六年時間,一入去已知出賽機會低,然後,係安於現狀定向強者學習/挑戰,前面有人,對自我提升作用好大,特登入一間預定正選既學校,如果後面積極,對你正選有威脅你可能會積極d,否則,只有出到校外先有對手,我諗進步空間冇乜
講真,由小學一直贏到中學畢業既人多唔多?

Yanamami  一定有但唔多~  發表於 16-4-29 17:58
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-4-29 17:56
其實,真係好睇小朋友心態,六年時間,一入去已知出賽機會低,然後,係安於現狀定向強者學習/挑戰,前面有 ...
小學一直贏到中學畢業既人應唔少....頂尖既係有天份...好刻苦...長時間訓練
純講体藝...真係鬥既係係街外鬥...校門內只係要交數...尤其係体藝位入 ~~~

MASAYA 發表於 16-4-29 17:56
其實,真係好睇小朋友心態,六年時間,一入去已知出賽機會低,然後,係安於現狀定向強者學習/挑戰,前面有 ...
阿女心态幾好,会積極爭取但又唔会俾自己有太大压力~~正如我问佢:你係小学幾唔錯,但入到呢间中学禁多叻人墊底咪死?怕唔怕?佢話唔会墊底啩,中间得啦~我幾欣賞佢……

山海兒女  小兒雖然未必能入所謂名校,但我也有問他如果入到後墊底怕唔怕,他也是這樣回答   發表於 16-4-30 00:24
MASAYA    發表於 16-4-29 18:12

papa71  區際有金都唔係泛泛之輩,起碼仲有機會有得爭了
相信唔喺港隊應該無乜機會玩......

回覆:弱小學升名中學機會 暨 為出場入D2或為環境入D1抉擇

有熟人,閃。只想講有人伏已中,希望家長喺呢方面想清楚,避免後悔。

Yanamami  点解要闪啊?  發表於 16-4-30 08:35
Yanamami  上到中学真要入港隊先夠人玩~  發表於 16-4-29 18:49

回覆 MASAYA 的帖子

我係EK係新手,其實我就係爬咗幾個月文,先知原來自己是多麼無知

山海兒女 發表於 16-4-29 20:53
回覆 MASAYA 的帖子

我係EK係新手,其實我就係爬咗幾個月文,先知原來自己是多麼無知
荃官?提提你,聯繫小學既聯繫位一樣係要抽,唔會話排名先就收先,唔好咁老定諗住必入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-29 21:04
荃官?提提你,聯繫小學既聯繫位一樣係要抽,唔會話排名先就收先,唔好咁老定諗住必入 ...

不是荃官。

山海兒女 發表於 16-4-29 21:15
不是荃官。謝謝提醒,就是多謝你在另一post提醒我,已問清楚,知道聯繫不是一定,但我校十多年來也沒有人Ba ...
宣基? 還是何傳耀?

山海兒女  果然係高人  發表於 16-4-29 21:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 山海兒女 的帖子

宣基放乙一必入?但聯繫位得2x個,而是佢校務報告話自己有50%學生升讀英中喎.....

山海兒女  英中唔等同Band1,仲有直資  發表於 16-4-29 21:40

回覆 山海兒女 的帖子

咁我真係好想知佢地D學生入咗咩英中.......
過往學校有否登出嚟?

無知人  果區 英中又唔係 B1 ,依你數據咪3間直資。  發表於 16-4-29 23:21

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852  噢.... 咁似乎比我想像中差......  發表於 16-4-29 23:01

山海兒女 發表於 16-4-29 23:02

其實,學校的敎育真的令小朋友好有自信,不過自大同自信其實只差一線.... ...

不過呢個辦學團體有能力令中學係短時間內成為達B1水平既中學, 亦真係值得讚賞..... 好多辦學團體都有呢個目標, 但可惜N年都達不到......

山海兒女  所以脫龍後,應該突飛猛進猛進  發表於 16-4-29 23:11

無知人 果區 英中又唔係 B1 ,依你數據咪3間直資。

唔係B1既直資英中週圍都有...... TKO直資中學有6間 (除咗4龍校外仲啟思同匯知), 其實當中有2間達B1水平

反而區外有更多非B1直資英中

入黎EK,先知個世界幾大,依度有幾多世外高人。你哋講那些D1,D2,我完全唔明,我一直都係生活在童話世界裡。雖然我知外邊世途凶險,但點都想靠實力闖一闖。

peggy  玩開體育, 應該知道D1賽 及D2賽  發表於 16-4-29 23:45

山海兒女 發表於 16-4-29 23:40
入黎EK,先知個世界幾大,依度有幾多世外高人。你哋講那些D1,D2,我完全唔明,我一直都係生活在童話世界裡 ...
D1, D2係學界田徑.... TKO學校又好似無乜邊間出名 (不過以前住TKO時成日見鄭裕彤的田徑隊), 加上如果你唔係好留意學界體育, 唔知都唔係太出奇
‹ 上一主題|下一主題