用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 dellllllllllllllllllllllll
go

dellllllllllllllllllllllll [複製鏈接]

dellllllllllllllllllllllll

hppa  高主教  發表於 16-4-29 16:39
   1    0    0    0

hippoo 發表於 16-4-29 15:45
男仔, 地區不是問題
可以先放番觀塘St Joe個位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hippoo+發表於+16-4-29+15:45+男仔,+

原帖由 hkpapa852 於 16-04-29 發表
可以先放番觀塘St Joe個位
感謝您回覆

回覆:高主教,KTS, St Joe 大家點選擇?

睇你想要條咩龍

hippoo 發表於 16-4-29 15:45
男仔, 地區不是問題
至於高主教同KTS, 睇你有咩考慮:

高主教:
- 有直屬B1中學, 如果能係小學處於B1之列, 直升應該無問題, 所以升中壓力相對細D, 可攻可守
- 不過, 萬一你想走, 除非考到更好既直資或自行成功, 否則, 想更想一層樓, 同區中只有QC一間可選, 唔得既話就好大機會只能去一間比RC遜一點既B1中學了

總結: 升中有保障, 但無乜選擇

KTS:
- 沒有和任何B1中學有關連, 直升靠生自己, 壓力可能較大
- 中學網既B1中學學位充足, 加上學校過往升讀B1中學比例都高, 如屬B1學生, 要入B1中學應該唔係太難
- 區內B1中學選擇多

總結: 升中冇保障, 但大把選擇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

想請教:高主教書院小學部網站話:有約80人上書院,另約有40人派英中。如果屬無嘜大志的一群(即強求上名中學),小學時較輕鬆保持中游位置可上書院,高主教係咪一個不俗的選擇?

hkpapa852  可意話係.... 不過依家小學部幾多人, 一級成160人, 有成40人一班, 都唔可以好hea   發表於 16-4-29 17:21

KTS

呢兩間我會高主教,穩陣入高中,成績好嘅話可以考其他直私或叩津校。

高主教,因為高主教中學唔差!到時進可攻,退可守!

manmonster 發表於 16-4-29 17:19
回覆 hkpapa852 的帖子

想請教:高主教書院小學部網站話:有約80人上書院,另約有40人派英中。如果屬無嘜 ...
但係高小讀得都唔太輕鬆...當然...仍然可以讀得好輕鬆

高小轉咗校長,可能又有一番新景象呢⋯⋯

想有backup就高主教, 但高主教要keep住頭50名, 英文要求較高

回覆:高主教,KTS, St Joe 大家點選擇

但高主教同SFA,我識唔少人揀咗SFA,可能地區都有關

‹ 上一主題|下一主題