用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人第一年讀學卷K, 第二年再考REPEAT K? ...
go

有冇人第一年讀學卷K, 第二年再考REPEAT K? [複製鏈接]

有學卷收左, 但唔算理想, 想再考間好D既...

MrBeast  只要是適0,no prob  發表於 16-4-29 17:51
   0    0    0    0

回覆:有冇人第一年讀學卷K, 第二年再考REPEAT K?

如果都是學券學校,就沒有太大必要,而且要自費俾一年學費。當然,如果一開始就想入私校,再試下也無防。

我的小朋友是細B, 都是第一年讀學券學校,跟著再在一間半龍私校重讀K1。

抽班, 年中轉校.

回覆 tkinwong 的帖子

我個都係細B, 所以都係想試下咁做想問下果陣你係係學卷度讀得唔好先下定決心先轉, 定一早諗住只讀一年?

唔算理想係咩意思? 收學劵學校都可以好好, 好深. 同收學劵無關. 仲有你本身對小朋友期望入什麼小學先?

回覆:luckybaby2011 的帖子

那間學券幼稚園在我那區都算多人識,教育王國都不時有人問,而正如樓上講,其實功課都唔淺。但有半龍收,自然會轉,而且我小朋友是十一月尾的細B, 我的觀察是他要讀多一年。

回覆 大埔之友 的帖子

我小朋友係細B, 唔係特別叻, 所以區內首選果d,多人讚果D都無收佢架, 同埋得PM班, 我想佢讀AM班。至於小學, 我更加未有IDEA, 所以更加想佢讀多年....差在係REPEAT邊年...可能有人問點解唔讀N, 因為N仲難入呀

MrBeast  若一心想做大,越早越好  發表於 16-5-3 10:17

回覆 tkinwong 的帖子

想請教多d如何得知佢跟唔上? 我印象中K只係唱唱玩玩, 無功課無考試, 當然明白而家年代唔同...

引用:回覆+大埔之友+的帖子 我小朋友係細B,+唔

原帖由 luckybaby2011 於 16-05-03 發表
回覆 大埔之友 的帖子

我小朋友係細B, 唔係特別叻, 所以區內首選果d,多人讚果D都無收佢架, 同埋得PM班, 我 ...
點分小朋友是否跟得上?我會問老師同如可觀課睇佢同小朋友的比較. 若你要小朋友係最top, 咁你repeat 啦, 但難保大左唔會比人追到. 如果你目標是普普通通, 我會睇定先. 我認為重點是小朋友有無問題? 如心理上, 能力上,返得開心嗎?

引用:如果都是學券學校,就沒有太大必要,而且要

原帖由 tkinwong 於 16-05-01 發表
如果都是學券學校,就沒有太大必要,而且要自費俾一年學費。當然,如果一開始就想入私校,再試下也無防。

...
Me too, 好過讀N

我正打算咁做

回覆:有冇人第一年讀學卷K, 第二年再考REPEAT K

我個囡k1讀一間用唔到學卷,我退左學卷諗住下年再考間好㗎

回覆 阮太 的帖子

咁你今年讀咩? n ?私幼?

我之前都係咁:第一年讀學卷K,第二年考到私立龍校。我覺得咁樣幾好,可以用到一年學卷。加上第一年嘅學券K,程度都係比較淺。Repeat去第二間讀K1 ,課程深一啲,剛剛好。

:wave:

引用:回覆+阮太+的帖子 咁你今年讀咩?+n+?私幼?

原帖由 luckybaby2011 於 16-06-30 發表
回覆 阮太 的帖子

咁你今年讀咩? n ?私幼?
我個囡(12月超細B)今年讀K1非牟利學校,但用唔到學卷㗎學校。其實佢N同K到有報,N同K 到有offer,但諗讀完N(算係不錯的學校,但唔係心儀)會再考K,而且N同K橫掂到要俾錢讀,咁就揀K讀(一來算心儀學校,二來下年如果考唔到間好,有以架lee 間讀緊K做backup

‹ 上一主題|下一主題