用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生 vs 禮賢
go

民生 vs 禮賢

代朋友問:這兩間選哪一間? 謝謝!

回覆:民生 vs 禮賢

谷得就去民生,愉快學習就去禮賢

回覆 LovelyBB06 的帖子

民生有一條龍小學重有直屬band 1中學, 所以好多人趨之若鶩。 但有心理準備要俾9年學費先,而且民幼有民小offer係唔可以玩自行及大抽獎。如民小非心水, 只能考更高班的一條龍小學。
禮賢無中學, 小學算係一線但深水埗校網band1中學都未必係家長心中杯神茶。又係9年要俾錢升中還沒backup.

正常識揀一定係咁揀, 除非未入學就覺得自己個B唔掂。
當然有人buy 德育更重要, 所以x魚x菜各有所好。

民小的校網較好,但是民小小六學生如被民中取錄,是否不可以考其他中學呢?

回覆:cherriesiu 的帖子

禮賢升中轉沙田校網有没有影响?

cherriesiu 發表於 16-4-29 07:49
姪在民小,细仔禮小。如德育同學術支援禮小,老師超有愛心,教學一d都不是流言淺。民小老師好一般,愛心一 ...
請問功課多成點?

For小朋友黎講 禮賢應該好d 有愛心 小朋友返學都開心d

之前我都幾like 民生 自從去in完幼稚園
再到親戚家有小朋友讀民小 要留班再勤退 我就對呢間學校開始無好感
當然 我知道香港地好多學校而家都會留班呀 勤退之類 但聽返係民小情況都幾嚴重 學校主力催谷成績 其他野小d支援 相反禮小唔係想像中咁淺 加上學校有多d關愛 我相信大部分既小朋友都會讀得開心d

cherriesiu 發表於 16-4-29 07:49
姪在民小,细仔禮小。如德育同學術支援禮小,老師超有愛心,教學一d都不是流言淺。民小老師好一般,愛心一 ...

禮小壓力大唔大? 你眼見小朋友會唔會來自超有錢家庭?
同埋我見佢TIMETABLE, MON,WED下午做功課,TUE,THUR就課外活動,係咪1-6年級都咁開心?

禮小校網的確不吸引,到時轉住址網又驚影響banding

回覆 LovelyBB06 的帖子

如果小朋友可以頂到壓力,就揀民小。

謝謝你們的意見