用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德定學之園
樓主: fooktang
go

根德定學之園 [複製鏈接]

腸仔豬仔飽 發表於 16-5-23 17:25
咁又未至於後悔咁嚴重... 不過最好就兩種語言都強就最好啦.
中文比英文難學N倍, 香港傳統學制既小學小一中文科既要求亦已經高過英文N倍 (小一起碼要應付到約一百字既中文閱讀理解).

如果長期唔重視中文, 就算頂得住小學既中文, 但小朋友始終對中文無興趣, 日後考DSE中文都恐怕.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔怪之得LH 咁著重中文閲讀理解,原來是為咗函接小一中文課程

hkpapa852 發表於 16-5-23 17:31
中文比英文難學N倍, 香港傳統學制既小學小一中文科既要求亦已經高過英文N倍 (小一起碼要應付到約一百字既中 ...
之前有諗過K讀國際學校, 之後轉返本地小學, 就係怕接唔到小一中文同數學... 而家苦惱中...

supermom1 發表於 16-5-23 17:39
唔怪之得LH 咁著重中文閲讀理解,原來是為咗函接小一中文課程
仲有,中文數學比英文數學又係更難。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聽朋友講LH 是中數同英數都有教,有冇用家可以confirm?

muimui2  Confirmed  發表於 16-5-24 10:21
‹ 上一主題|下一主題