用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德定學之園
樓主: fooktang
go

根德定學之園 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+oscarwan+於+16-05-16+發表真

原帖由 konew720 於 16-05-19 發表
外人眼中收12個月學費好似好多,但其實個summer break 真係好短。而家我面對既現實係,個summer break短到 ...
同意。暑假短到報唔到暑期班。想8月中去旅行都去唔到。去同埋語境好,慳返每月補普通話同 phonics 錢,起碼接近每月 hkd2k. 我不是 lh fans 但只係一個家長觀感。學校真係好用心教,尤其是德育。

引用:+本帖最後由+mardasa+於+16-5-13+14:59+編

原帖由 mardasa 於 16-05-13 發表
如果 LH 貴,因為有語境,以英普班黎講,請一個 native English / PTH teacher, 最少 $200~300 一小時 ,一星期一堂英,加一堂 PTH, 一個月都要 extra $1600~$2400 拉,咁 LH 真係唔算貴! 最近我幫細仔搵私立 pn 班,唔太出名既 Boxhill, Sjc, Greenfield 都 $5~6千蚊一個月,仲要 LH pn 已教 phonics, k1 英普班開始有埋普通話拼音。。。課程好足夠 利申:大囡 LH 英普,普通話無外補,K2已考 Gapsk 高級,卓越,我多謝學校

引用:Quote:原帖由+oscarwan+於+16-05-18+發表你

好老實講,我係LH fans,原因係我同囡囡真係讀得好開心。
同埋唔係每個人都target入神級小學。我自己一定唔 ...
返學返得咁開心好欣慰

引用:Quote:原帖由+oscarwan+於+16-05-18+發表你

好老實講,我係LH fans,原因係我同囡囡真係讀得好開心。
同埋唔係每個人都target入神級小學。我自己一定唔 ...

回覆:根德定學之園

雖然我唔係呢兩間選擇,但都係LH同另一間私幼同學券選擇,最大原因LH最近,唔使搭校車,再加上佢語境好,同埋我覺得英文同普通話可以融入平時生活對話,比放學放假外補更有效,加上要選擇外補又要諗一餐,我寧願平日或放假時間比佢學下游水球類加一樣靜態活動比小朋友平衡下或發洩下仲好!

引用:雖然我唔係呢兩間選擇,但都係LH同另一間私

原帖由 skl1010 於 16-05-20 發表
雖然我唔係呢兩間選擇,但都係LH同另一間私幼同學券選擇,最大原因LH最近,唔使搭校車,再加上佢語境好,同 ...
我都係呢D原因放棄左九龍塘幾個offer, 留返本區.

其實好多人都明,但最終都以"自己覺得"既名氣行先。愛名牌人之常情

引用:不過,雖然LH給人的感覺就是受新派直資小學

原帖由 puichingforsure 於 16-05-08 發表
不過,雖然LH給人的感覺就是受新派直資小學歡迎,但四間分校加埋的學生入到Cky, TSL, LMC, Logos, 港同的人 ...
我係LH 用家,之前學校俾咗張今年K3的小一offer list俾大家參考(當時大部分學校未call waiting).

港同:19
CKY: 34
Logos: 55
LMC: 33
TSL: 43

SFA: 64
英華:22
禮賢:76
培僑:87
王錦輝:61

回覆:purpleLover 的帖子

我唔係好知呢個考小一成績如何,但囡囡個班每人都有offer已經好開心。大部分家長都唔係target 神校。

另外想講係考小學都會考慮學校個地點。例如港同,好多人鐘意,但係柴灣,對唔係住港島嘅人來說都幾遠下,冇咩校車到九龍。以我所知,囡囡班上得幾個人報港同(如果唔打算搬都唔知點返學)。

所以想入神校的家長, 覺得target九龍塘名幼入到既機會無可口非.

簽名被屏蔽

回覆:puichingforsure 的帖子

點為之好?都係各取所需啫,有人講德育、有人重視學術、升小、校舍、老師穩定性、同學背景、語言、名氣等... 邊有黃金定律?入龍就好?我覺得入龍校也會限制升小/中選擇。為何只執著入果3大神校就去認定該幼稚園好/ 勁?在我眼中,學之園甚至根德都有自己定位、強弱項,一間傳統教學、一間重視/迎合市場需求,家長要揀就視乎大家想要乜。LH 重視考直私,升小成績就好像校長的KPI,家長是否理念一致先?合則來不合則去,無需要就入3大神小數字就去定性。家長搜集各校資料後,因應各自喜好作選擇,如想博入神小,搵陣點就去根德,但家長/小朋友能接受/適應根德傳統教學模式?果度有成績排名,有無信心做頭果浸?
我不是任何學校粉絲,只想表達呢兩間學校無咩好比, 要比較就比較學校整體教學模式,夾唔夾你的家庭。

引用:點為之好?都係各取所需啫,有人講德育、有

原帖由 MLKC 於 16-05-20 發表
點為之好?都係各取所需啫,有人講德育、有人重視學術、升小、校舍、老師穩定性、同學背景、語言、名氣等.. ...
Cant agree more

點為之好?都係各取所需啫,有人講德育、有人重視學術、升小、校舍、老師穩定性、同學背景、語言、名氣等.. ...
意見中肯

99dogdog 發表於 16-5-18 11:11
如果KV加多啲NET又或者有NET做班主任,學費都唔能夠咁平(同其他私幼比相對平);KV都係近年先有NET所以呢 ...
唔好意思, 想問乜嘢係NET?有咩好處??

非常同意!

回覆:腸仔豬仔飽 的帖子

引用:Quote:99dogdog+發表於+16-5-18+11:11+如果

原帖由 腸仔豬仔飽 於 16-05-20 發表
唔好意思, 想問乜嘢係NET?有咩好處??
Native English Speaker, 而家好多幼稚園會加入NET, 有啲仲會係班主任之一,為營造更好英語環境俾學生!

引用:Quote:原帖由+腸仔豬仔飽+於+16-05-20+發表

原帖由 99dogdog 於 16-05-20 發表
Native English Speaker, 而家好多幼稚園會加入NET, 有啲仲會係班主任之一,為營造更好英語環境俾學生!

...
Sorry, 應該是 Native English Teacher, 手快快打錯!

回覆 99dogdog 的帖子

明白... 謝謝..

MLKC 發表於 16-5-20 13:55

can't agree more!!

I will choose a school that suits my kid the most, not the other way round, have to match with your family as well.  No school is the best school anyway!!

If your kids are not up that those 神小 standard, you won't be able to get it even u r from KV, SC or LH etc.

‹ 上一主題|下一主題