用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德定學之園
樓主: fooktang
go

根德定學之園 [複製鏈接]

引用:你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,

原帖由 oscarwan 於 16-05-18 發表
你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,俾得開心咪得囉⋯各人想法唔同,我覺得七月份返幾日放假又話收一 ...
我唔係LH人,我議事論事啫,好難想像男人去計師奶數!請勿對號入座!

其實多fans一定有原因,我諗有d人係考唔到
希望有人都要頂住呀

回覆:99dogdog 的帖子

男人就緊要計清楚條數啦,當你計過地址,一個係九龍塘地段,有啲起乜乜區商場入面都要六千一個月⋯直私成績唔係計人頭係計百分比呀(唔好玩數字遊戲)輸人kv/sc 多多聲啦,成班人仲要自吹自擂,都係嗰句啦,我係覺得學校陰濕呀仲意返少少又收一個月,你哋仲意做水魚自徳其樂 ⋯fine 講完

回覆:oscarwan 的帖子

引用:男人就緊要計清楚條數啦,當你計過地址,一

男人就緊要計清楚條數啦,當你計過地址,一個係九龍塘地段,有啲起乜乜區商場入面都要六千一個月⋯直私成績 ...
真心想知 SC KV 升小結果,計百分比果隻。
三間都係好學校黎,原本冇意比較,但 SC KV 學校冇公佈過相關資料,未知你條數點計?

引用:Quote:原帖由+oscarwan+於+16-05-18+發表男

原帖由 bbtammy 於 16-05-18 發表
真心想知 SC KV 升小結果,計百分比果隻。
三間都係好學校黎,原本冇意比較,但 SC KV 學校冇公佈過相關資 ...
我都想知thanks

ming1i823 發表於 16-5-18 10:29
我都想知thanks
same here..... 真係無官方資料公佈過喎.....

引用:你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,

你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,俾得開心咪得囉⋯各人想法唔同,我覺得七月份返幾日放假又話收一 ...
聽說KV 無咩活動,俾堆功課你返去做下,師生比例高,計返條數唔係平好多

引用:Quote:原帖由+oscarwan+於+16-05-18+發表你

原帖由 Chan343 於 16-05-18 發表
聽說KV 無咩活動,俾堆功課你返去做下,師生比例高,計返條數唔係平好多

...
如果KV加多啲NET又或者有NET做班主任,學費都唔能夠咁平(同其他私幼比相對平);KV都係近年先有NET所以呢兩年都加咗價!當然一間學校唔係淨用學費去衡量有幾好,其實兩間都係有心辦教育既學校,只係教學模式有所不同,揀間啱自己小朋友就得了!KV係比較傳統,但確實有人係適合傳統模式,我有朋友都讀緊亦好適應(佢係超大女,所以學校響K1開始寫字沒太大難度,亦解釋了為何學校偏向收大b)!

99dogdog 發表於 16-5-18 11:11
如果KV加多啲NET又或者有NET做班主任,學費都唔能夠咁平(同其他私幼比相對平);KV都係近年先有NET所以呢兩年都加咗價!當然一間學校唔係淨用學費去衡量有幾好,其實兩間都係有心辦教育既學校,只係教學模式有所不同,揀間啱自己小朋友就得了! ...

as per red in above...... can't agree more,

男人就緊要計清楚條數啦,當你計過地址,一個係九龍塘地段,有啲起乜乜區商場入面都要六千一個月⋯直私成績 ...
我覺得LH各分校係各區開辦有乜唔好?唔係一定要在九龍塘地段先為之矜貴, 我就係因地點和校車問題放棄左SC & KV而選LH, 小朋友返學近d, 家長接送又方便d, 慳返車程車費我覺得very good, 而且校舍設施新d, 課程又全面靈活d, 而家對學校長口碑亦好好。
我大果個小朋友在KV畢業, 無可否認KV是一所很好的學校, 但每個小朋友性格唔同, 相對LH的靈活課程會較適合我細果個。

oscarwan 發表於 16-5-18 01:07
我好膚淺㗎淨係睇幾多人入男女拔同st Paul co ed)....
咁你真係好膚淺, 學校有幾多%入男女拔同st Paul co ed意義其實唔大.
相反諗下自己小朋友/家庭背景係咪入呢D學校既料好過啦.

你唔係真係會諗只靠幼稚園會訓練到小朋友入名校呀!!???

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+oscarwan+於+16-05-18+發表男

原帖由 阿古 於 16-05-18 發表
我覺得LH各分校係各區開辦有乜唔好?唔係一定要在九龍塘地段先為之矜貴, 我就係因地點和校車問題放棄左SC &  ...

回覆:adriantai 的帖子

我有講過家長唔洗努力咩?人哋sc/kv 成績俾你好係事實,人地年年1x人入女拔,3x人入男拔,3x人英華,你咪計返你百分比囉,人地600人,你地250人⋯咁我唔知係唔係人地學生/家長/學校水準高啲喇⋯

係呀,我係膏淺㗎,所以咪上來ek睇吓嘢囉,當然冇你咁偉大啦唔想入好小學⋯咁你上來ek係??講到幼稚園入唔到神小關係唔大,但係依個正係你尊貴嘅校長想到頭都大點様入多幾個做好嘅portfolio囉,何謂名幼,多人成功入名小咪名幼囉,你點define女拔,咪多人成功入讀一等學府囉,唔重要?

學費-地段唔重要?尖沙嘴銅鑼灣一串魚蛋幾錢?天水圍一串幾錢?當然我明白net 都係錢,我冇否定過,不過租可以差幾廿萬,請問係幾多個net?唔緊要嘅話我去上水讀書啦⋯買樓唔洗買君臨天下啦買上水咪得囉⋯

如果真係要好英文,讀kellett school 好過啦,全鬼仔韓仔呀⋯

我唔會再回,想法唔同講多冇謂⋯

引用:我有講過家長唔洗努力咩?人哋sc/kv+成績俾

我有講過家長唔洗努力咩?人哋sc/kv 成績俾你好係事實,人地年年1x人入女拔,3x人入男拔,3x人英華,你咪計 ...
一間好既幼稚園不是取決於收幾多學費 地段和幾多個net techer的。仲有人地討論既係幼稚園, 同篤魚蛋幾錢一串和係邊度買樓又有何干? 混埋一齊講真係有少少莫名其妙?
其實唔鍾意可以唔報唔揀, 洗乜搞到好似鬧哂交咁?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題