用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友真的要外補嗎?
樓主: MrsloMan
go

小朋友真的要外補嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+marina_twinstar+於+16-04-28

原帖由 s.andp 於 16-04-28 發表
我女睇完a-z phonics song , 便識了
咁識唔識blending?

song 是得頭音?

我仔K1, 学校一星期兩日 Net, 廣東話家庭加印姐姐, K1 前只是識單字,半年前我地開始 weekday 学兩日英文, 一堂系 story telling, 学会話, 一堂 phonics, 我想他多些接觸英文, 間中 youtube 睇卡通, 我自己也会教下同一齐睇英文故事書, 我覺得他有進步, 会冇端端同我講英文, 要求大家一齐講英文, 又由之前只是單字, 到現在多左完整句子
不過究竟進步系出来自外補, 定学校, 定卡通, 真系吾知各佔多少
有一天他突然問我 what is your favorite color? 我後來發現 peppa pig 有一集系講呢d
我吾系 target 直私, 他喜歡學肯學就比佢上囉, 好过在屋企对住姐姐

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+16-04-28+發表我女

引用:回覆+s.andp+的帖子 youtube?

D小朋友真係好鍾意Peppa Pig.......雖然我個人認為佢似食蟻獸多過似隻豬...

引用:D小朋友真係好鍾意Peppa+Pig.......雖然我

原帖由 vpo0615 於 16-05-03 發表
D小朋友真係好鍾意Peppa Pig.......雖然我個人認為佢似食蟻獸多過似隻豬...

一星期有2堂net教英文
夠吾夠?我自己覺得唔夠,因為一堂大概半個鐘多d.有數得計
而家小朋友英文好好
我阿b一星期外補一堂英文,而家差唔多一年
由唔識講到而家好有興趣,可以講到d英文
我自己另外晚晚再伴讀中英文故事
再播中英文歌
我覺得你肯自己花時間,佢程度一定跟得上小學
自己教小朋友學習又可親子,我覺得非常好

唔好太倚賴學校,自己一定要跟
因為冇人比你更有耐性同了解自己小朋友

回覆:Herobear 的帖子

講得好好,大家俾心機!

引用:Quote:adrio+發表於+16-4-27+10:36+回覆+Mr

原帖由 puichingforsure 於 16-04-27 發表
噤如果讀北角衛理堂,一星期得一堂英問不是NET教你覺得有冇需要補下英文呢?讀SC,CCKG果D補唔補我唔理,我 ...
上網睇兒童英文教材不用錢. www.youtube.com >>> search

1. Dream English playlist
2. little baby bum

vpo0615    發表於 16-5-13 17:59
‹ 上一主題|下一主題