用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友真的要外補嗎?
go

小朋友真的要外補嗎? [複製鏈接]

女女9月將讀北角衛理堂K1 ,  1星期得1堂英文(不是Net) ,  K2先開始有普通話.

請教
---有外補既家長,妳地會補的乜? 1星期會補幾多堂?

---無外補既家長, 小朋友上P1 情況如何,是否要一段時間先追得上?

謝謝分享。

5    0    0    0

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D4

簽名被屏蔽

puichingforsure 發表於 16-4-27 11:06
噤如果讀北角衛理堂,一星期得一堂英問不是NET教你覺得有冇需要補下英文呢?讀SC,CCKG果D補唔補我唔理,我 ...
想講咩呀,句句都有問號既

簽名被屏蔽

puichingforsure 發表於 16-4-27 11:24
我咪問緊問題囉!問問題要用問號我知架!我學術水平低但我識要加問號!我唔係答樓主,我係問緊Adrio!唔係 ...
你邊學術低呀, 成日成大篇英文我都見你唔係答人,係不停問返人

puichingforsure 咁樣問問題好正常, 佢確實唔係答人而係問緊問題.

我唔同意"補習只是為安慰沒有時間學識的父母"......我大學畢業, 唔算無學識, 幼稚園程度嘅嘢你估我唔識咩? 但係點樣可以循序漸進, 有系統咁提升小朋友各方面嘅知識? 我唔係讀幼兒教育出身, 所以我唔識, 所以我要尋求專業人士嘅教導. 仲有, 有外補就等於唔夠家教嗎? 就等於小朋友EQ唔夠高嗎???

adrio  不要太過少看自己能力,或高估那專業的能力。有如何的父母便有如何的教養。孩子是否一点h   發表於 16-4-27 17:10

回覆:小朋友真的要外補嗎?

回覆:MrsloMan 的帖子

如果一星期只有一堂英文,而唔想和其他小朋友距離太遠,建議可外補英文,因為宜家啲小朋友的英文程度普遍頗高(學校教再加外補)。普通話我見小學生都學得好快好好,我覺得不一定要在幼稚園補。

婆婆所講的有她的道理(最重要家教),雖然某些句子偏激了一些(ie 安慰無學識的家長 etc), 其實如果家長真的自己覺得沒有學識,自己不懂得教,外補又有何不可。不過亦唔駛太過睇小補習的人。

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,補唔補,補d乜,上到小學考成點,全部都係睇小朋友天份行先...

我家兩個仔,一個兩歲自通phonics,小一時學校有(unseen)默書比賽,中英文都攞冠軍!一個K2開始學phonics,足6歲都仲係有串字困難!上到小學默書就...c得人!
個大嘅,有溝通問題,唔識講故事同作句,小二開始去咗學作文

所以,唔係乜都要補,而係因應孩子弱項去補!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

phonics 如何自通
請指教等我女又學下

醒目開學勳章 貢獻勳章

marina_twinstar 發表於 16-4-28 12:49
回覆 小曳人 的帖子

phonics 如何自通
就係自己學識,唔駛教囉
恐龍家

引用:Quote:marina_twinstar+發表於+16-4-28+12:

原帖由 小曳人 於 16-04-28 發表
就係自己學識,唔駛教囉
我信,我幼稚園時都係自學,不過冇兩歲咁細,因為那時未學英文,當時好少人識「拼音」(我當時咁叫,都未有phonic呢個term),所以我英默吾洗點溫都高分

引用:+本帖最後由+MrsloMan+於+16-4-27+10:19+編

原帖由 MrsloMan 於 16-04-27 發表

女女9月將讀北角衛理堂K1 ,  1星期得1堂英文(不是Net) ,   ...
其實睇你小一想選咩野學校,小一如上返北衛其實一定無問題,因為會慢慢越來越深。

但如直私的話,你如果又面要返工,咁可能需要出去外補,呢個就算唔係讀衛理堂既學生都可能要面對,除非像銅鑼灣維記般放咁多時間在英語(想盡量quote返港島的學校做例子, 但亦有家長提過佢地既中文水平相對又會需要另外在家幫助)

學phonics自己教其實都可以,不過你最好自己去學一學, 因為個人覺得教佢地blending 係最難,但一掌握了也可在家學習。另外除了這些,培養閱讀習慣都好緊要,平時比佢地睇三十分鐘有質素的英語電視節目(這個可另文詳談)也有幫助。

外唔外補真係好睇你選小一既取向同埋你能花多少時間幫佢。呢個就算學校日日有net都可能有家長覺得唔夠。

回覆 RockMusicLover 的帖子

想知道有哪些有質素的英語節目?

引用:回覆+小曳人+的帖子 phonics+如何自通請指

回覆 s.andp 的帖子

youtube?
‹ 上一主題|下一主題