用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區升中…B1 / B2生 現存在既基本數據 ...
go

灣仔區升中…B1 / B2生 現存在既基本數據 [複製鏈接]

有D灣仔現存既升中數據,不少家長可能已知道, 但係會忘記將佢砌埋去參考下,去解釋一下一D現存在既基本數據

誘因:

1. 不少家長提問B1C/B2A生派B1中學問題,2. 不少家長提問B2C/B3A生派B2中學問題, 3. 為何不少區內小學入B1英中達60%, 老師偏偏指排級30%內已為B1C/B2A邊緣人,4. 不少區內小學都達高%入英中率,但總數入英中人數高於全區B1人數,5. 港島區B1直資既影響,6. RC / SJC 既直屬小學, 計入灣仔升中人數,但升中卻係用上中西區B1

目的:

純為飯餘玩玩下出發,不專業, 無指標性,無明/暗示, 無結論, 低準確度,無參考性, 大家可以各自表述,各自分析, 堅守家長為自己小朋友既升中路安排,切勿受此玩玩下既基本估估下數據影嚮

數據:

以下係區內各B1中學派位分佈, 由學位數 - 自行位 - 留班位 - 甲部 - (他區位 + 他區联繫) = 該校派與本區學生(包括直聯小自己學生)

QC /144/43/8/7 /19=67

TSK/132/40/8/8/12=64

WY/144/43/8/2/3=88

MSS/144/43/8/2/3=88

SFCC/128/38/8/2/0=80

SPSS/180/54/10/2/3=111

TLMSHK/128/38/8/6/7=69

本區B1中學名額共 1000,剩餘俾本區統一派位共567

RC / SJC 中學俾直屬小學B1+2生名額 (71+99) 170

他區中學名額(2014/2015) BPS (12) + SSGC (3) + YWC (4)+ KC (3)

我估估下既試算表計出自行離場人數,不少於 150 (由區內各小學公佈, 無準確數字當1位入, 再加CFSS + HKUGA + SSC 等等入直資中學)

最後, 區內升中人數約18XX,減去唔呈分唔派位無BandingSPCS, 就當1740

變成B1 580, B2 580,B3 580

得出全區調整後總B1名額 = 567+170+22 = 759

本區B1+2生派入 B1中學既機會率係= 759 / (580+580-150) = 0.75

亦即係B2可能有約45-50% B1中學

這可能, 或者, 似乎, 有機會, 反映緊為何區內B1英中率如此高, 又不少爭論B2生不可能入B1英中, 估錯B2 banding, 老師太保守,特異功能, 等等存在既討論點,甚或 QC 是否真係咁難抽,大家自行分析, 我係唔明白的

歡迎指正錯處
, 我亂咁黎估估下, D數字係估吓乍, 毫無參考價值~~~

happy105  會唔會估下中西區條數呀!hehe  發表於 16-12-10 14:53
hkpapa852  灣仔區呢條數太難估, 我同你估咗咁多次都攪唔掂, 算啦!  發表於 16-4-27 09:02
   22    0    0    0

hkpapa852  灣仔區呢條數太難估, 我同你估咗咁多次都攪唔掂, 算啦!  發表於 8 分鐘前
********************************************************************************

呢D就係既有事實...當中仲有微妙變化...已可能解釋左一D疑團...但點解釋我就唔知lu....自己度度

本區條大數就係咁...無走雞位

3excellent 發表於 16-4-27 10:56
區內小學, 學校同乙部填表都極之保守.
我就係咁被彈返份表兩次, 亦講明唔再修改.  朋友囝ST JAMES 全級頭幾名, 乙一學校都要求選華仁, 已經可想而知....

For ST JAMES , You meant this year?  OMG!   

If my son is within first 5 in the whole grade 6, I would certainly ignore the teacher.

My daughter's classmates who switched from st. James 2 years ago and ranked the first in St. James (she claimed), achieved very good results in her school (one of the 直屬 girls in wanchai district).  At least first 3 in her class.

mcl203 發表於 16-4-26 23:31
有D灣仔現存既升中數據,不少家長可能已知道, 但係會忘記將佢砌埋去參考下,去解釋一下一D現存在既基本數據 ...

Thanks for giving such effort.

I think for 直屬小學, may assume all band 1 go to their 直屬 secondary places, hence may deduct such places from the pool. For spss, even Band 2 will go for certain.

再講多少少~~~

以上假設...係已經將自行階段離場人數作保守估計:
1. 聖雅各和部份小學唔公佈數字...全假設為各1...令得出既估計離場人數少左
2. 各直联小學轉去直資中學係無包括在內...6間小學各6位...已可減少36位B1生爭B1位
3. 各直联小學部份係應有用自行位收直联小學...數字不詳
4. 已假設甲部29個B1位中...本區抽中率為0
以上可令區內少多60位(假設) B1/2生去爭B1位

數字變成...759 個B1位...由950位 (580+580-210) B1/2生去爭
再假設...210位學生當中...有160 為 B1生...50 為 B2生
又变成....759 個B1位...由 420位 B1生爭...剩低339個B1位俾 B2生爭

如以上有網友指出...直联小B2學生係可以直升直联中學
就假設呢339個B1位...全由直联小B2學生取走
本區尚餘191位 (580-50-339) 非直联小B2學生 去求區內B2中學位

區內大數得出既B2生...由B2鄧肇堅...何東...鄧鏡波...提供統一B2學位已接近大比例了

仲有....區內B1中學仲有58個留班位

以上D數字係估吓乍, 中間存在不少變數, 毫無參考價值, 切勿認真去睇~~~

回覆:mcl203 的帖子

B2鄧肇堅

王家爸爸  鄧維   發表於 16-4-28 09:46

引用:B2鄧肇堅 +

原帖由 maggie789 於 16-04-28 發表
B2鄧肇堅
懶寫啫,係 B2果間 維多利亞鄧堅 呀

回覆 daisy17772 的帖子

我覺得區內直小程度頗高,SO B2升上都有潛力升得更高.佢地普遍習慣左學習既方法,讀得更輕鬆.不過相反地佢地既家長要求十分高..

王家爸爸  其實灣仔區整體程度都頗高  發表於 16-4-28 09:47

回覆:mcl203 的帖子

嚇得我

引用:回覆+daisy17772+的帖子 我覺得區內直小程

原帖由 ydoris 於 16-04-28 發表
回覆 daisy17772 的帖子

我覺得區內直小程度頗高,SO B2升上都有潛力升得更高.佢地普遍習慣左學習既方法,讀 ...
一DD學生啦,始終津校都係靠抽獎,改變唔到既事實

mcl203 發表於 16-4-26 23:31
有D灣仔現存既升中數據,不少家長可能已知道, 但係會忘記將佢砌埋去參考下,去解釋一下一D現存在既基本數據 ...
要估灣仔區,先要估RC同SJC既B1生選校取向,然後估兩軒以外既B1大戶既學生點選校(兩軒既B1基本上都係先揀QC,唔駛估)。

daisy17772 發表於 16-4-28 01:17
For ST JAMES , You meant this year?  OMG!   
If she was really ranked #1 in St. James', she shouldn't have left.  The reason is, if she were to have stayed, she would get into SPCC for sure.
What she have to do is keep her #1 position.

引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-26+23:31+有D灣

原帖由 王家爸爸 於 16-04-28 發表
要估灣仔區,先要估RC同SJC既B1生選校取向,然後估兩軒以外既B1大戶既學生點選校(兩軒既B1基本上都係先揀Q ...
RC 條數上年網上見到啦, RC 和 SJC 已可以用直屬位計到,一定係B1+2, 若用唔晒D直屬位, 又係益灣仔, 又其實,軒小係咪真係區內大户,要問吓學校先知

回覆:王家爸爸 的帖子

其實, SJC D學生應都唔難估啦, 有幾多間中學佢地肯去, 又果幾間中學肯收幾多, 莫非又係D坊間傳說, 年年叻果1X個去左某超級1號乎

daisy17772  Surely QC, no doubts.  發表於 16-4-29 02:00
王家爸爸  自行一入QC   發表於 16-4-28 11:26

醒目開學勳章

之前聽過有個 WY 家長話佢地直屬位係用唔晒,會唔會因係咁 SJS 嘅老師會叫學生乙一填 WY

王家爸爸  其實好睇你Buy唔Buy新校長。  發表於 16-4-28 11:40
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 16-4-28 11:35
之前聽過有個 WY 家長話佢地直屬位係用唔晒,會唔會因係咁 SJS 嘅老師會叫學生乙一填 WY  ...
可能...1X個入QC...1X個入左SPCC...1X個去左DBS...搞到D直屬位用唔晒

PS...以上係只係吹水

BTW...越多直屬位用唔晒...越多自行離場人數...代表區內又多d B1公開位~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 16-4-28 11:55
可能...1X個入QC...1X個入左SPCC...1X個去左DBS...搞到D直屬位用唔晒

PS...以上係只係吹水

不過我又唔係好明,依 d 一線小學冇理由用唔晒直屬位,應該唔會真係 1/3 band 1、1/3 band 2、1/3 band 3 掛
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 16-4-28 12:05
不過我又唔係好明,依 d 一線小學冇理由用唔晒直屬位,應該唔會真係 1/3 band 1、1/3 band 2、1/3 band 3  ...

我估...有3個可能:
1. 直中有用自行位收自己學生
2. 直小生外流情況影響
因已上1/2...變成統一位多於統一階段既B1+2學生
3. 最差既可能...直小B1/2率真係跑輸大市

BTW...灣仔直聯小應係強校...可參考佢地入直資情況~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-28+11:55+可能..

原帖由 esmehouse 於 16-04-28 發表
不過我又唔係好明,依 d 一線小學冇理由用唔晒直屬位,應該唔會真係 1/3 band 1、1/3 band 2、1/3 band 3  ...
仲可能係,灣仔強校比例太多,會將區內全港B1生,推落本區B2生

若SPCS呈埋分,形勢更亂~~~

‹ 上一主題|下一主題