用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友
樓主: rabbitmonkey
go

唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-4-29 13:38
其實真係唔可以將香港一般華人家長既升學概念, 套用係非華裔學生身上......

所以某D家長成日諗住某某小學 ...
每個人考慮既因素唔同,我尊重其他人既決定,不過希望真係考慮過,而唔係人云亦云...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:5kin+發表於+16-4-29+13:20+除非轉去

原帖由 山海兒女 於 16-04-29 發表
直資係未有rank order前已出offer,而且唔係all interview,唔係睇學校名,成績表和特異功能,仲可以睇乜? ...
部份直資未必只係睇呈1+2, 係面試+考試,仲直接D~~~

山海兒女  就係面試機會也沒有  發表於 16-4-29 13:46

直資唔係有得考試咩?

有得考試又駛乜理個小朋友係咩小學出身?

唔通就算有個小朋友考入學試超曬班,
因為唔係名牌小學會唔收佢?

山海兒女  就係因為唔知乜小學出身,連面試,考試機會也沒有  發表於 16-4-29 13:48

引用:直資唔係有得考試咩?有得考試又駛乜理個小

原帖由 5kin 於 16-04-29 發表
直資唔係有得考試咩?

有得考試又駛乜理個小朋友係咩小學出身?
要先考慮下部份直資考試既模式,英語面試,主觀咁認為,已ko左唔少學生~~~

5kin  言則閣下認為「弱校」生英文一定唔得?  發表於 16-4-29 13:51
山海兒女  有面試而失敗,係技不如人,連面試機會都冇,唔係校名,仲可以係乜  發表於 16-4-29 13:50

山海兒女:有面試而失敗,係技不如人,連面試機會都冇,唔係校名,仲可以係乜

成績表唔靚仔無得in唔出奇喎,
你真係科科A,
又大把學校名出賽嘅獎,
都無得in,
我就信關校名事啦

回覆:mcl203 的帖子

兩位網友,我絕無提及得與唔得,名與弱,只係分享現實係咁而已~~~

回覆 5kin 的帖子

絕對係, 葵青區有兩間1B 係女校,但好多女生家長話唔鐘意女校,乙一,都係報男女校, 結果男仔勁蝕。.

引用:山海兒女:有面試而失敗,係技不如人,連面

原帖由 5kin 於 16-04-29 發表
山海兒女:有面試而失敗,係技不如人,連面試機會都冇,唔係校名,仲可以係乜
又分享多D,部份直資係要睇多DD,我見過有唔少有少許知名度小學,成績好既,一樣無面試入場卷,又係現實如此~~~

我相信名校生,係直資和自行成功機會一定比人多。至於最後派位入唔入到Band1中學,就要靠實力加運氣啦!

mcl203 發表於 16-4-29 13:57
兩位網友,我絕無提及得與唔得,名與弱,只係分享現實係咁而已~~~
世界係有不公平嫁嘛, 名校同普通學校比, 一睇都係名校學生吸晴多D啦!

而且直資/自行, 你報咗佢無話一定會有得俾你面試喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

5kin 發表於 16-4-29 13:57
我同意山海兒女既講法,校名已經係成績表之一,普通學校,有你講既條件,先有得in,同名校冇呢d條件,但校名可能已加左分而有得in,唔係覺得名校生特別叻,但中學對名小好似唔多唔少都會有特別關注,始終直資以前收過呢間小學既畢業生,佢地掌握既情況實多d
利申:我小朋友唔係讀名校

5kin  入讀所謂「名校」好多時係要靠犧牲小朋友嘅愉快學習嚟交換,仲要交換比率好多時唔成正比   發表於 16-4-29 14:14
hkpapa852  你個間都唔算? 至少係地區名校呀!  發表於 16-4-29 14:12
Learning to Read, Reading to Learn.

hkpapa852 發表於 16-4-29 14:09
你個間都唔算? 至少係地區名校呀!
又唔係龍頭有幾名呀,出左區冇人識啦,至少以我所知,我唯一心儀既直資冇學長入過,但我會嘗試做第一個,試下冇妨

山海兒女  我就係嘗試緊做第一個,但學校唔支持,可以點  發表於 16-4-29 14:20

回覆 5kin 的帖子

成績表唔靚仔:係科科A:科科全級1-10內(包括視藝音樂)但冇証明
課外活動,比賽參與奬:多到寫唔晒
操行分五項:AABBA
特別大奬:冇

SPCC &SPC也沒有interview

唔係學校名,仲可以係乜

5kin  弱小學通常人少d,spcc起碼計返要頭5先抵得上人哋頭10,仲要無証明⋯⋯  發表於 16-4-29 14:56
little_yolky  我乞衣女都唔止得比賽參與獎,仲攞過操行奬。  發表於 16-4-29 14:41
little_yolky  成綪無證明  發表於 16-4-29 14:40
little_yolky  我諗係因為你考間神級SPCC,但成績有證明係科科級10內,課外活動又同無無分別,又無特別大獎,咁SPCC咁多另人爭   發表於 16-4-29 14:40
5kin  豬肉獎,無認受性,再多都無用  發表於 16-4-29 14:21

回覆:5kin 的帖子

入讀有D知名度既小學,並非如坊間所講無愉快學習既,只係學習模式或有少許分別,學術非唯一所追求,或令外人覺得好大壓力~~~

山海兒女 發表於 16-4-29 14:18
回覆 5kin 的帖子

成績表唔靚仔:係科科A:科科全級1-10內(包括視藝音樂)但冇証明
咁參與獎又等如冇既...

山海兒女  校內奬項也很多,冇大獎意思係校際冠亞季,學界有排名,港隊等。  發表於 16-4-29 16:25

引用:回覆+5kin+的帖子 成績表唔靚仔:係科科A

原帖由 山海兒女 於 16-04-29 發表
回覆 5kin 的帖子

SPCC 就真係蚊水,現實如此~~~

我認同正常嚟講弱校要頭三先同強校十零有得比,
弱校要間唔中先出到一個超班嘅,

至少我仔仔雖然讀間小學得1X~2X%入band1校,
但佢今年自行QES都有份in,

最佳同最差情況固然要考慮,
但過份期望同過份絕望唔係可取嘅事

5kin 發表於 16-4-29 13:20
除非轉去有聯繫或直屬中學嘅小學,
轉校我唔覺會多咗好多機會提升派band1校嘅機會。
1尾2頭轉完隨時係穩2
喂喂喂, 咁如果原校三甲, 轉咗校有級廿幾三十, 咁緊係轉啦, 名校有成60%入B1中學, 級廿幾三十已經係穩B1了, 但如果留响原校三甲, 隨時只可以自行入B1C學校。同區學校自行時, 因為大概知各校水平, 老師一定堅睇小學校名。除非個小朋友叻到曉飛, 但呢D又有幾多人呢。

5kin  升中係不可抗力嘅轉變,小學轉校係人為  發表於 16-4-29 14:52
MASAYA  咁升到中學都基本保唔到前三  發表於 16-4-29 14:46
5kin  你真係覺得小朋友由全級頭三變成廿幾三十佢會開心咗?  發表於 16-4-29 14:38

5kin  你真係覺得小朋友由全級頭三變成廿幾三十佢會開心咗?  發表於 4 分鐘前

儍既, 緊係唔開心啦, 我只係話升中入B1既成功率而已。如果我認同轉校入好D B1, 晨早就同阿女轉咗啦, 佢依家响間一般學校, 都唔知幾感覺良好(雖然佢無三甲咁叻)。

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-4-29+14:4

原帖由 little_yolky 於 16-04-29 發表

5kin  你真係覺得小朋友由全級頭三變成廿幾三十佢會開 ...
咁,我個人睇法係,如某D活動,當年我小朋友升中,我問過佢你會留係直中做1號運動員,hea下hea下,定選擇入強隊,練到4下4下,連後備都未必有,到今日,佢決定都話同以前一樣

5kin  比賽嘅始終校內有差唔多水平嘅人陪練係好d嘅  發表於 16-4-29 15:12
5kin  直屬係咪D1先?  發表於 16-4-29 15:09
‹ 上一主題|下一主題