用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友
樓主: rabbitmonkey
go

唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友   [複製鏈接]

回覆 Ocean419 的帖子

唔知架... 響教局派位完後,佢聲稱,考生BANDING資料會銷毁,而中/小學唔會得知學生BANDING...

中/小學就連學生係經甲部/乙部入都唔會知 (provided that 個學生甲部/乙部都有揀呢間學校啦)

5kin 發表於 16-4-29 12:02
回覆 mcl203 的帖子

唔係一定位多嘅區就安全,
所以我會話, 整體B1學位比B1學生多, 其實係有潛在危機, 必需要細心分析.

中西區就係最好既例子
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

5kin 發表於 16-4-29 12:02
回覆 mcl203 的帖子

唔係一定位多嘅區就安全,
當然世事係乜都有可能發生啦...現在睇唔到會...又難去否定將來會唔會

你quote既可能...究竟係咪B1生先...現實係不少小學有意無意令人相信佢地有高B1率...事實係

回覆 5kin 的帖子

其實...弱勢小學往往會更容易受PRE-S1 所影響... 如果間學校數年來都只得10個優異生... 咁之後幾年,就算校內11-20名都係真.叻仔叻女,佢地都會受PRE-S1 所累,好大機會被標為BAND 2生... (只有靠直資/自行入心水學校)

最少要用幾年(起碼四年,儲夠2組PRE-S1成績),先可以扭轉局面...

mcl203 發表於 16-4-29 12:14
當然世事係乜都有可能發生啦...現在睇唔到會...又難去否定將來會唔會

你quote既可能...究竟係咪B1生先... ...
咁又唔好扣人帽子, 通常學校只會話自己入英中率高, 無人會話自己B1學生多.... 不過只係大家覺得入得英中一定係B1學生啫!

呢樣係學校識得捉家長心理嚟玩語言偽術啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-29 12:17
咁又唔好扣人帽子, 通常學校只會話自己入英中率高, 無人會話自己B1學生多.... 不過只係大家覺得入得英中一 ...
但係真係有D家長戴住頂帽過馬路...又有D認為自己小學盡收尖子入少林嗎

hkpapa852  睇小學版咁耐, 我諗你都見識過  發表於 16-4-29 12:25

papa71 發表於 16-4-29 12:17
回覆 5kin 的帖子

其實...弱勢小學往往會更容易受PRE-S1 所影響... 如果間學校數年來都只得10個優異生...  ...
係, 但有幾多家長, 願意咁去犠牲自己個小朋友? 所以有得走既都可能插走咗去其它學校了!

所以目前香港既升中制度, 其實只會令強校更受追捧, 弱校更難翻身

5kin  舉手,我無幫仔仔轉校  發表於 16-4-29 13:24

papa71 發表於 16-4-29 12:17
回覆 5kin 的帖子

其實...弱勢小學往往會更容易受PRE-S1 所影響... 如果間學校數年來都只得10個優異生...  ...
大機會係先可以扭轉少少局面

hkpapa852 發表於 16-4-29 12:28
係, 但有幾多家長, 願意咁去犠牲自己個小朋友? 所以有得走既都可能插走咗去其它學校了!

所以目前香港既升 ...
用前人庇蔭後人既做法,係咪d名校高官諗出黎?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

除非轉去有聯繫或直屬中學嘅小學,
轉校我唔覺會多咗好多機會提升派band1校嘅機會。
1尾2頭轉完隨時係穩2

反而原校三甲,轉完級廿幾三十,
自行時真係有着數?
中學收生真係淨望小學校名決定?

hkpapa852 發表於 16-4-29 09:13
至少有一間小學, 曾經有一年出現過接近0個B1學生, 因為只有1個學生考入一間都收唔少B2學生既B2A-B1C直資中 ...
呢間係我果區喎!!
當年我有諗過揀佢,貪佢係英文小學,
之不過之後受唔住St Mary嘅誘惑,
擺咗St Mary落乙1之嘛............不過當然抽唔到

hkpapa852  好在你當年無為 語境 放棄 前境啫!  發表於 16-4-29 13:24

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-29+12:28+係,

原帖由 MASAYA 於 16-04-29 發表
當你有小朋友在其中,或多或少體會到舊生同學校既関係,好難判斷對與錯既~~~

MASAYA 發表於 16-4-29 12:53
世襲計分方式+前人庇蔭, 我估9成都係既得利益者諗出嚟

咁就可以最大機會確保子孫千秋萬代都......  

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-29 13:20
呢間係我果區喎!!
當年我有諗過揀佢,貪佢係英文小學,
之不過之後受唔住St Mary嘅誘惑 ...
零band1生既英文小學... 係咩玩法?
Learning to Read, Reading to Learn.

hkpapa852 發表於 16-4-29 13:22
世襲計分方式+前人庇蔭, 我估9成都係既得利益者諗出嚟

咁就可以最大機會確保子孫千秋萬代都......  
千秋萬代個d唔係出晒國讀喇咩?

引用:+本帖最後由+5kin+於+16-4-29+13:21+編輯+\

原帖由 5kin 於 16-04-29 發表

有知名度既小學考中學係有D著數,舉例,SPCC每年升中有100個位,全港小學有幾多間?? 你係校長會否用2-30個位去見識吓D新面孔~~~

山海兒女  咪係  發表於 16-4-29 13:44

MASAYA 發表於 16-4-29 13:24
零band1生既英文小學... 係咩玩法?
其實人地可能有好多B1生, 不過人地唔想同港童一般見識啫!

無人話B1生一定要入B1中學家嘛!

5kin 發表於 16-4-29 13:20
轉校我唔覺會多咗好多機會提升派band1校嘅機會。
1尾2頭轉完隨時係穩2
直資係未有rank order前已出offer,而且唔係all interview,唔係睇學校名,成績表和特異功能,仲可以睇乜?自行多個rank order,才有機會有interview 。結果如何還是未知數
出名的小學校名未必會令你成功,但一定機會比其他人多。

hkpapa852 發表於 16-4-29 13:29
其實人地可能有好多B1生, 不過人地唔想同港童一般見識啫!

無人話B1生一定要入B1中學家嘛!
仲要出自同一間小學,呢間小學真・看破塵世

MASAYA 發表於 16-4-29 13:35
仲要出自同一間小學,呢間小學真・看破塵世
其實真係唔可以將香港一般華人家長既升學概念, 套用係非華裔學生身上......

所以某D家長成日諗住某某小學有較大比例既非華裔學生, 語境應該會較優勝..... 不過有得必有失
‹ 上一主題|下一主題