用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友
樓主: rabbitmonkey
go

唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友   [複製鏈接]

回覆 tsuilan 的帖子

以我所知貴校的課程真的較外面小學淺…老師可能覺得就算係b1學生派到b1校都應會追得幾辛苦,所以才有此建議…
不過最重要的是家長自己要懂得幫自己的小朋友揀合適的中學!

引用:Quote:chan803+發表於+16-4-27+17:21+你肯

原帖由 tsuilan 於 16-04-27 發表
我校全級第四名以後的學生,叫填甲三乙三band 2,大量家長好失望話揀錯學校害左仔女好內疚,都唔知点好,全 ...
其實你明唔明白1/3 band 1生係整區的學生咁分?而一線强校band 1率可以佔超過五成,而弱校只佔三幾個實在亦唔係奇聞。究竟你當年係派得唔好又冇研究清楚就讀足咁多年冇考其他插班?定係一開始已經因誤會而結合?定係學校大退步呢?

可能有好多人真係唔明,
理論上:
1    有可能一間小學可以一個band1生都無;
2    無band1生嘅小學都可以有學生派到band1中學;
3    有band1學生嘅小學都可以無學生派入band1中學

但係仲有人以為
band1生一定入到band1中學,同埋
入到band1中學嘅一定係band1生
(或者另一個講法係band2生一定入唔到band1中學)

引用:可能有好多人真係唔明,理論上:1++++有可

原帖由 5kin 於 16-04-28 發表
可能有好多人真係唔明,
理論上:
一D都唔奇。
我相信有家長是沒有(或沒有認真)睇過教育局出的升中派位介紹文件。

5kin 發表於 16-4-28 17:58
可能有好多人真係唔明,
理論上:
咁實際上有無邊間小學真係一個B1生都無?

little_yolky  鮮魚行都有小朋友入DGS,所以唔駛咁驚青。  發表於 16-4-29 14:23
5kin  呢個只係最極端嘅可能性,係用嚟提醒自已唔好咁老定  發表於 16-4-28 21:17

可能有好多人真係唔明,
理論上:

早幾年有報導指一間小學最小的有15% B1生.....
一個band1生都無應該........

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-28 20:01
咁實際上有無邊間小學真係一個B1生都無?
至少有一間小學, 曾經有一年出現過接近0個B1學生, 因為只有1個學生考入一間都收唔少B2學生既B2A-B1C直資中學

http://www.ymtkfas.edu.hk/pdf/13-14%20School%20doc/12-13%20annual%20school%20report_0_7.pdf

你去P.8睇吓, 只得1個人入咗間B2A-B1C既直資 - NPL, 其餘..... 不過無法啦, 呢間係主收非華裔學生既小學.

之後兩年都有改善, 但B1學生比例都唔夠10%.

其實不少坊間稱為寶校既小學, 佢地既B1比例真係好抵吓, 不少都只有10%-13%.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-04-28+發表其

原帖由 sunshine0613 於 16-04-28 發表
小學其實不知呢方面資料
咁中學呢?自行階段揀學生in 和最後收生決定,中學會有考生全港pre S1排名資料嗎作參考嗎?大抽獎公佈後,又會知道新生的全港排名嗎?

回覆 Ocean419 的帖子

中學應該大知道每年7月註冊完响本校考preS1嘅新中一生當屆preS1成績,但之後先叩門/插班嘅我唔肯定

little_yolky  所以無pre-s1的年份,就不知道了。  發表於 16-4-29 10:27

回覆 chan803 的帖子

沙田區, 理論上BAND1位比學生多。

我囡係B1生, 我放了甲一兩間B1B, 乙頭3間B1B第四B1C, 老師就嚇我個囡有機會派BAND2, 到是你喊都無謂。

Ocean419 發表於 16-4-29 09:51
咁中學呢?自行階段揀學生in 和最後收生決定,中學會有考生全港pre S1排名資料嗎作參考嗎?大抽獎公佈後, ...
不知道的。
中學只知道自行報考其學校學生的先後, 即600位同學報, 就是這600位的先後次序而已, 第1名可以是全港排11, 第2名是全港100, 第3名係全港101都可以, 不知確實次第。

而且, 報自行只有呈一呈二分的合共次第, 小朋友的最後次第(大抽獎)係要加埋呈三, 但中學係唔會有自行學生的最後次第, 亦不會有經大抽獎入的學生的次第的。

KenixSoSum 發表於 16-4-29 10:22
回覆 chan803 的帖子

沙田區, 理論上BAND1位比學生多。
寸D既話, 其實可以問吓老師, 佢知唔知今年該區既升中人數有幾多, 同所謂B1中學既學額有幾多..... 其實呢D可能多數老師都答唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

在家長會, 學校已經有晒數據, 說今件BAND 1 學位多過BAND 1 生, 反而BAND 2 學位少過BAND 2生, 仲叫D BAND 2 生可以試下D BAND 1C 學校。  但到真正填表時, 又係另一回事, 都係個句, 學校數據要靚。

KenixSoSum 發表於 16-4-29 10:47

在家長會, 學校已經有晒數據, 說今件BAND 1 學位多過BAND 1 生, 反而BAND 2 學位少 ...
其實有時又真係.... 老師都係打份工, 老細要同家長講一套, 又要佢地做一套都無辦法.

引用:Quote:Ocean419+發表於+16-4-29+09:51+咁中

原帖由 little_yolky 於 16-04-29 發表
不知道的。
中學只知道自行報考其學校學生的先後, 即600位同學報, 就是這600位的先後次序而已, 第1名可以是 ...
咁中學會知道經大抽獎入的每個banding 學生人數嗎?例如今年經大抽獎入的band 1有xx人,band 2有xx人

little_yolky  怎麼可能知道。中學只可能知道自己學生的pre-S1成績而已。  發表於 16-4-29 12:15

就算某小學真係得10%學生被界定為band1,第11%果位同學假如唔係响呢間小學讀,
而係入咗間50、60甚至70%band1生嘅小學,
呢位同學會仲可以考到11%?
我唔覺得佢仲有幾高可能挑戰到原本果d band1生,
最大可能係keep往band2,
分分鐘跌入band3嘅可能性高過升到band1好多倍

5kin 發表於 16-4-29 11:15

就算某小學真係得10%學生被界定為band1,第11%果位同學假如唔係响呢間小學讀,
如果去到一間B1比例咁低既小學入面仲係邊緣人, 去到其它"強"小學, 應該都只能做B2學生.
而且一間B1比例咁低既小學, 當中所謂既B1學生, 好大機會都只係本區B1尾...... 甚至可能係本區B1尾, 全港B2既學生

反正抽獎唔計頭中尾,1C都係照抽band1校;

至於自行時中學自然會跟返面試表現,
調整返坊間所謂「寶校」band1生係頭中定尾

可能有好多人真係唔明,
理論上:
但係仲有人以為....band1生一定入到band1中學 <-----呢個係某D區係一定嫁喎

不過...可以再討論下點知係B1生/B1中學...又或者B1生唔like讀B1中學...又或者只揀果間

回覆 mcl203 的帖子

唔係一定位多嘅區就安全,
用男仔做個案,
假設某區男校額唔多,
女仔又多數揀男女校,
結果有機會果區band1女校收好多band2女仔,
band1男女校收好多女仔,
band1男仔有好多焗入band2校

我唔知有無發生過,
不過唔能夠排除可能性
‹ 上一主題|下一主題