用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 DSE & 升學問題
go

DSE & 升學問題 [複製鏈接]

我仔係今年 2016年DSE考生, 志願去外國讀大學, 因為咁, 佢miss左, 沒有報八大聯招, 但依家又好後悔...

想問問:
1. 其實DSE 成績有效期幾耐?
2. 過期了沒有申請八大聯招, 可以現在到大學個別申請報名嗎? 還是要如何補辦手續?
2. 如果今年真的入唔到大學, 可否明年拎返今年DSE成績報八大聯招? 還是到時要逐間大學報名?

麻煩給我正確答案, 感激, 謝謝!!

2    0    0    0

你個仔志願去外國讀大學,如果他HKDSE成績可入本地大學,他的成績也很大機會可入外國大學,不用後悔。

回覆 bristol 的帖子

但依家完全無打底, 好似好危險啊! 所以都要計劃一下, 萬一無外國大學收 又或經濟負擔計錯數就弊了, 要快快找個保險呢!!

言下之意,好似連任何外國大學都無申請過?

回覆:DSE & 升學問題

是否打算出了DSE成績才報外國大學? 條數唔係打算出國之前已考慮過?

ABC-DAD 發表於 16-4-25 18:39
言下之意,好似連任何外國大學都無申請過?
聯絡大學admission office會直接啲啩

經UCAS報讀英國大學,應該仍未截止,請把握機會吧!

另外,如果想報新加坡的大學,例如新大或南攘理工,可直接都該等大學網站作網上申請,應該都係未截止,盡快!!

容我講多句,當時無論是否考慮留港升學都應該先行報名參加JUPAS派位,到有了DSE成績後再作選擇也未遲,為何不留給自己一個PLAN B 或甚至PLAN C and D。

其實係 一來要等DSE結果, 二來仲要考一些相關嘅試, 先夠資格報名... 依家諗諗吓先覺危險, 所以想問定是否還有機會報HK's U,同埋如果拎住今年成績,下年可否報JUPAS或個別報名? DSE成績一般有效幾多年... 想有個預算...

dse是一生一世可,可重考,但下年報用今年dse成績當非聯招

babiB 發表於 16-4-26 10:49
其實係 一來要等DSE結果, 二來仲要考一些相關嘅試, 先夠資格報名... 依家諗諗吓先覺危險, 所以想問定是否還 ...
報海外大學一般都不會要求即時要你遞交DSE成績的,多數只要求學生提供F.4/F.5 成績及DSE predict 成績便可。至於話要考相關的試,我想你係係講緊IELTS之類,呢D試預早(F.5下學期)考定當然最好,但未考都不是大問題,只要入學前達標便可,完全不會影響入學申請。
個人覺得今次呢個CASE無論學生本人或家長都應該負上一定責任!!! 如果冇記錯,去年差不多呢個時候也有一位家長上來呢個FORUM請教同一問題,錯過了報JUPAS應該點做?點解咁重要的事都會MISS,不明! 真是不明 !!!

如志願是出國, 之前無做資料搜集?

‹ 上一主題|下一主題