用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有家中小孩有功課拖延症的問題
go

有沒有家中小孩有功課拖延症的問題 [複製鏈接]

阿女已經係高小, 功課愈來愈多, 結果每次長假期和星期日就非常痛苦, 往往做到11點幾, 甚不至12點。她最壞的習慣是將最難HANDLE的功課如作文放最後, 拖到死線一刻, 即返學前一晚才做, 結果當然很痛苦。她的這個問題已經存在多時, 屢勸不改, 嬲到眼有淚光, 都是不改, 真心想請教有沒有媽咪可以提供建議。

謝謝!

eviepa  轉問少功課既學校  發表於 16-4-27 00:42
   3    0    0    0

回覆:dwklau 的帖子

簽名被屏蔽

dwklau 發表於 16-4-25 11:02
阿女已經係高小, 功課愈來愈多, 結果每次長假期和星期日就非常痛苦, 往往做到11點幾, 甚不至12點。她最壞的 ...
我哋從小假期週末未做完功課無得出街玩, 所以佢哋好爽手(如你唔介意D字打風咁)。高小咁大個, 比較難改D, 但唔改, 升中就大鑊了, 仲要係女仔。

回覆 dwklau 的帖子

有冇同佢傾過?高小應該已經大個女,好多問題應該已經自己解決到。 若情況真係好差就要強硬啲,做唔完功課唔准出街坃,因為去到中學佢要由頭適應,佢會仲辛苦。

引用:回覆+dwklau+的帖子 有冇同佢傾過?高小應

原帖由 mayyylai 於 16-04-25 發表
回覆 dwklau 的帖子

有冇同佢傾過?高小應該已經大個女,好多問題應該已經自己解決到。 若情況真係好差就 ...
高小最好養成自動自覺做功課,有自律精神,因為初中階段,已開始青春期,如果長此下去,會無心機讀下去。

做完功課溫完書就可以睇電視、上網、睇漫畫、打機,
不過默書錯得好離譜或者功課做漏,
第二日要罰無得玩樂,
所以屋企兩個小朋友都可以一個鐘之內完成功課,
除咗有d特別功課要兩公婆放工返到屋企幫手幫都手做嘅例外

引用:做完功課溫完書就可以睇電視、上網、睇漫畫

原帖由 5kin 於 16-04-25 發表
做完功課溫完書就可以睇電視、上網、睇漫畫、打機,
不過默書錯得好離譜或者功課做漏,
第二日要罰無得玩樂 ...
我仔開始醒目,未做晒冇得睇殭(里D佢最愛),所以依家乖乖地,以前吐血又嘔血

回覆 metrochung 的帖子

佢鐘意睇呢類型嘅話,倒不如錄英文台嘅dc 電視劇,
無咗配音可以順手學聽英文,
至少劇情同特技比獨大台認真先
(父母要借佢過橋睇我就無嘢好講啦)

回覆:5kin 的帖子

好主意,成鬼日睇埋D神神怪怪,又話大學要讀研究外星人。 謝謝您

回覆:有沒有家中小孩有功課拖延症的問題

回覆:dwklau 的帖子

其實你個女每日大概有幾多樣功課? 如果真係太多,我覺得就應該教她排序,keep timer 同指導不懂的地方,當她覺得難題解決,自然減少拖延。 我經常都同阿仔講,唔識等一齊再問我,但就唔準發夢,完成2-3樣功課可以俾佢休息一陣玩再做。

你一定要理解清楚你個女問題所在, 唔係其他人的方法都啱你架!

如果問題係佢本身太懶太hea, 咁就一定要強硬對待! 我仔就係呢款,我試過重罰,未做完功課 -- 小朋友義務,冇權利唔準食飯!

引用:其實你個女每日大概有幾多樣功課?+如果真

原帖由 Bigpig_2007 於 16-04-26 發表
其實你個女每日大概有幾多樣功課? 如果真係太多,我覺得就應該教她排序,keep timer 同指導不懂的地方,當 ...
我那個初小已經拖做功課,起初一兩題唔識要等我放工番屋企做,變變下話成頁唔做等我番屋企。
我試過話未做哂功課唔准食飯,佢話太肚餓唔可以專心做。

醒目開學勳章

我女小一.....做功課快到不得了
但....做成日做漏

醒目開學勳章

我女 三年級 都喜歡拖住做,有時話佢,佢仲表現出 皇帝唔急太監急既態度

mayyylai  我個女好多時會咁,勞氣  發表於 16-4-27 09:56

由幼稚園開始就唔比佢拖,一定是星期五做完所有功課除非放學後有其他活動。星期五做唔完星期六食完早餐就繼續做,未做完冇街去冇電視睇,由k3開始已經十分自動自覺冇為佢幾時做完功課而勞氣

回覆 metrochung 的帖子

我屋企部電視機係裝飾品嚟啫,星期六、日先開,因為我兩個女都鐘意睇,唔係睇節目,係鐘意睇廣告,佢哋背廣告對白好叻,為免勞氣,所以情況許可的話我都唔開電視,大測及考試完先准開,不過多數都係睇卡通 DVD,如果我放工就睇大人電視刻,當然唔係打打殺殺。

回覆 s.andp 的帖子

真的,高小唔 work 架啦,加上升中就更危險,因為開始反叛期,處理得唔好就會影響父母同子女嘅關係。
現在做人父母真係甚艱難

我都係面對緊呢個最頭痛嘅問題, 好想真係有辦法解決呀....

引用:Quote:原帖由+mayyylai+於+16-04-25+發表回

原帖由 MariaTsui 於 16-04-25 發表
高小最好養成自動自覺做功課,有自律精神,因為初中階段,已開始青春期,如果長此下去,會無心機讀下去。

...
現時女孩子不少八歲已開始青春期,即小學三年級。

MrBeast  應未係,只是識得bok咀期的開始  發表於 16-5-1 11:12

引用:Quote:原帖由+MariaTsui+於+16-04-25+發表

原帖由 conniewktang 於 16-05-01 發表
現時女孩子不少八歲已開始青春期,即小學三年級。
這麼快就開始青春期

‹ 上一主題|下一主題