用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際 vs 傳統
go

國際 vs 傳統 [複製鏈接]

各位能否分享下你哋眼中國際小學學生同傳统小學最明顯的分別是什么?

1    0    0    0

國際小學學生好嘈LAW
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 16-4-25 12:00
國際小學學生好嘈LAW
吓? 真係架?
仲有仲有, 國際小學既學生成日駁咀, 一言九鼎, 諸多辯駁

你地唔好咁啦,或者樓主真心想知呢。

我覺得好難比較,即係問 iphone vs android,各有各喜好。

Mighty  真係無得比架、所以乱UP下LOR  發表於 16-4-26 14:45

ccjm 發表於 16-4-24 22:09
各位能否分享下你哋眼中國際小學學生同傳统小學最明顯的分別是什么?

IS have a lot less homework. Some have no homework.So what they can do in the spare time is enormous.
Most students have spare time to read and thus expending their knowledge beyond class hours.
They are more talkative, yes, because they are encouraged to express their own ideas and views (even if the ideas can be quite silly).
One thing to clarify.
Most schools have strict class rules. Not that students can yell or shout whenever they like in class.
And they need to greet their teachers properly.

回覆 nintendo 的帖子

你都啱, 真係好難比較.

哈哈, 但我都係講真架, 可能讀國際學校既學生訓練有數, 常思考, 有創意, 而駁咀既能力令我意想不到. 例如: 我個仔打人. 我問佢點解打人? 佢話人地變身做超人. 我再問: 吓? 咁就打人啦? 佢話: 我變身做打超人既超人. (吹脹!)

呀, 又另一個例子, 我唔記得從那兒聽過, 可能都有其他人聽過.

一個魔術師, 在一班傳統小學既學生面前表演魔術, 魔術師從手上變了十幾個波波出來, 學生們興高采烈地拍掌, 然後乖乖地等睇魔術師預備好的另一個魔術表演.

當魔術師在另一班國際小學既學生面前表演魔術時, 同樣手上變了十幾個波波出來, 學生們興高采烈地拍掌, 然後七咀八舌問魔術師: 你可唔可以變架飛機出來呀? 你可唔可以變走媽媽呀? 你可唔可以... 你可唔可以.... 你可唔可以.... 嚇得魔術師不知如何應付佢地.

這麼說, 是否容易理解兩者既分別?  

回覆:國際 vs 傳統

咁,你心中已有把尺。

對, 那就看你想教個聽教聽話既乖仔, 定係駁咀駁舌既屎仔包, 頂心杉出來

另外, 要看看個小朋友個性適合那樣

引用:+本帖最後由+何B仔Adrian+於+16-4-26+12:08

原帖由 何B仔Adrian 於 16-04-26 發表

對, 那就看你想教個聽教聽話既乖仔, 定係駁咀駁舌既屎仔 ...
對,真係看父母自己有甚麼期望。我女三歲巳是頂心杉,對老師也一樣,但佢講的有時又有點道理,如果傳統學校我稔比老師投訴死了。

我諗讀IS,小朋友既好奇心會好大,唔怕污遭、會好活潑、識表達自己。我仔係IS幼稚園,佢老師容忍度好高,坐定定乖乖唔出聲唔係佢地杯茶。

回覆:何B仔Adrian 的帖子

thank u...呢個例子好有代表性

題外話,又吾係話IS問問題多多一定好,有時佢地出來做野要迎合番本地文化,吾係會比人話佢鐘意吹水,問廢問題,甚至有點九吾搭八,我以前有個同事在GSIS畢業,就係咁比人覺得,因為上司都是傳統學校傳統mindset, 不喜歡被人challenge, 之後仕途都不及本地畢業的好。

964000 發表於 16-4-26 20:26
題外話,又吾係話IS問問題多多一定好,有時佢地出來做野要迎合番本地文化,吾係會比人話佢鐘意吹水,問廢問 ...

都有 D 公司老闆係較喜歡請 IS 學生。
其實搵工時,都要收下風,公司文化係點。

世事冇絕對,國際唔一定個個頂心杉、主流也出了很多尖子,問題係當孩子未懂得自己選擇時,作為父母選擇佢地認為最適合孩子便算了,因為冇人知道將來孩子條路會遇到什麼。我自問已經很盡力給他們我認最好的、最適合的,這樣我問心無愧,見得人、拜得神。

何B仔Adrian 發表於 16-4-26 11:38
呀, 又另一個例子, 我唔記得從那兒聽過, 可能都有其他人聽過.

一個魔術師, 在一班傳統小學既學生面前表演 ...

即使國際學校,唔同學校也有不同文化。
我見過兩間 IS ,兩批各一百人 ( 大約)  去中央圖書館參加一位外國著名作家的見面會,
兩批小朋友年龄差唔多, 8 - 9 歲。
A 學校的小朋友反應熱烈,和作家有互動,作家十分開心,一 D 都唔厭佢地多口。
B 學校的小朋友,係好乖,十分有紀律,但作家問問題冇人舉答,見佢地 D 老師有少少 embarassed。
各有各對自己孩子有 expectations。
香港好,選擇多的是。

引用:Quote:964000+發表於+16-4-26+20:26+題外話

原帖由 nintendo 於 16-04-26 發表
都有 D 公司老闆係較喜歡請 IS 學生。
其實搵工時,都要收下風,公司文化係點。
我地個行好窄,尤其大公司,全部古老石山不過佢最後轉左細公司做,好似好D。其實我曾經因為他的例子對選IS有點猶疑,不過後來稔,算啦如果真係最多第時去外國,或者自己創業。

引用:Quote:何B仔Adrian+發表於+16-4-26+11:38+

即使國際學校,唔同學校也有不同文化。
我見過兩間 IS ,兩批各一百人 ( 大約)  去中央圖書館參加一位外 ...
請問B係邊間?吾方便可pm😬

964000 發表於 16-4-26 22:04
我地個行好窄,尤其大公司,全部古老石山不過佢最後轉左細公司做,好似好D。其實我曾經因為他的例 ...

有 D 行業,local firm 和 international firm 也不同,
家家有求啦,
我自己覺得,其實本地 elite school 尖子都傾向似 IS students,好 outgoing ,好有 idea,
唔係個個老闆有本事管到呢 D 人。

引用:Quote:964000+發表於+16-4-26+22:04+我地個

有 D 行業,local firm 和 international firm 也不同,
家家有求啦,
我自己覺得,其實本地 elite schoo ...
不過我覺得時代吾同,班古老石山始終會退下來,到我地小朋友大左,D人應該open minded一些。

‹ 上一主題|下一主題