用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想問下[到校學前康復服務試驗計劃]
go

想問下[到校學前康復服務試驗計劃] [複製鏈接]

是否上午班或下午班也可申請的?是否一星期上一堂課左右?你們的小朋友有無好D?
   1    0    0    0

回覆:想問下[到校學前康復服務試驗計劃]

我仔返緊上午班都有嘅,條件係一定係要本身排緊位i 或S 或E位

回覆:gabbychan1981 的帖子

我的小朋友返下午班,到校服務就安排在上午上課,不影響正常課堂。

很幸運也很感恩,導師跟我的小朋友夾得來,由二月開始上課至今,看得見的進步。

媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

回覆 YY(芝芝媽咪) 的帖子

引用:我的小朋友返下午班,到校服務就安排在上午

原帖由 YY(芝芝媽咪) 於 16-04-26 發表
我的小朋友返下午班,到校服務就安排在上午上課,不影響正常課堂。

很幸運也很感恩,導師跟我的小朋友夾得 ...
咁快就有,我女學校要成5月先正式開始,仲要言語師一個月先到一次,平時依賴學校老師係課時間抽佢去做單獨20分鐘訓練

回覆:wendysnoopy 的帖子

吓⋯⋯咁疏?我們每星期有一堂言語治療課啊!今個星期開始,增加每星期一堂特殊幼師,以及每月一次物理治療。

你試試跟負責人聯繫啦!不過你的小朋友的老師都好好啊!可以獨立跟他上課。

媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
@_@

3月開始上,大約每星期一次特殊老師,言語話安排緊未confirm幾耐一次,社工就和我見了一次面,講解左去到8月的訓練計劃,話每半年會review一次!

引用:我的小朋友返下午班,到校服務就安排在上午

原帖由 YY(芝芝媽咪) 於 16-04-26 發表

很幸運也很感恩,導師跟我的小朋友夾得 ...
你小朋友邊間機構?我小朋友都係二月已開始,言語治療就兩星期一次,特殊幼師就太約一個月三次,物理治療就一個月一次,職業治療就約個月一次,已做左三個月的檢討。

引用:Quote:原帖由+YY(芝芝媽咪)+於+16-04-26+

原帖由 vincelo29 於 16-05-10 發表
你小朋友邊間機構?我小朋友都係二月已開始,言語治療就兩星期一次,特殊幼師就太約一個月三次,物理治療就 ...
耀能,你呢?

我們未有職業治療啊!唯有自費在外面做,隔星期上一堂。

@_@

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+16-05-10+發表

原帖由 YY(芝芝媽咪) 於 16-05-10 發表
耀能,你呢?

我們未有職業治療啊!唯有自費在外面做,隔星期上一堂。
我們係保良局自己做番訓練

到校服務今年實行後、等I,E,S 是否快左?

引用:Quote:原帖由+YY(芝芝媽咪)+於+16-05-10+

原帖由 vincelo29 於 16-05-12 發表
我們係保良局自己做番訓練
我的小朋友也在保良局自費做職業治療。請問你的小朋友到校服務,職業治療個堂在學校上返嗎?

@_@

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+16-05-12+發表

原帖由 YY(芝芝媽咪) 於 16-05-12 發表
我的小朋友也在保良局自費做職業治療。請問你的小朋友到校服務,職業治療個堂在學校上返嗎?

...
不是在學校內進行,在隔離幼兒訓練中心訓練職業治療

我囝用緊到校服務,機構評估後要睇返小朋友情況提供訓練,我囝有啲方面係有進步,但有啲方面就比較慢
‹ 上一主題|下一主題