用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 下學年開始,音小將推行用中文課本教數學。 ...
go

下學年開始,音小將推行用中文課本教數學。 [複製鏈接]

朋友通知,下學年開始,音小將推行用中文課本教數學,取代英文數學。這是你們選這校需要知道的,學校網頁仍未update.

1    0    0    0

回覆:Blue_Blue 的帖子

咁差都得!

有幾差?我地都係中文数~

回覆:Yanamami 的帖子

如果中學上英中,咪又重新要再這適應過!

francis_chan 發表於 16-4-24 12:13
如果中學上英中,咪又重新要再這適應過!

我地学校数教快半年,所以P6下学期开始英数,同学未見升中後有太太问題。德望小学都係中数(起碼今年P6既同学仲係),咪又係禁升英中?

回覆:下學年開始,音小將推行用中文課本教數學。

其實大家不要盲目追求英文教學,相反中文數其實深過英數,因為中文可以出較"雕''轉,英文數反而較淺易。

中數好呀,數學啲英文字來來去去個幾句,高小好快 pick up 番。好過英文有困難的初小小朋友唔明,跟住一條路差上去。

我覺得中數、英數也許沒什麼差別,但反而想知是什麼原因而改變。

引用:我覺得中數、英數也許沒什麼差別,但反而想

原帖由 smallmom08 於 16-04-24 發表
我覺得中數、英數也許沒什麼差別,但反而想知是什麼原因而改變。
Exactly

中數會更深

引用:我覺得中數、英數也許沒什麼差別,但反而想

原帖由 smallmom08 於 16-04-24 發表
應該係學校想小朋友學數學得好D?始終考音小的小朋友未必個個學術底子高,又要學數又要pick up英文,同普教中情況一樣(弊,抽水添)

引用:Quote:原帖由+smallmom08+於+16-04-24+發表

原帖由 little_yolky 於 16-04-24 發表
應該係學校想小朋友學數學得好D?始終考音小的小朋友未必個個學術底子高,又要學數又要pick up英文,同普教 ...
正是如此

回覆 Blue_Blue 的帖子

咁大件事

siden 發表於 16-4-24 22:38
正是如此

我覺得音小係出於愛孩子才有這樣決定,此終學數學是需要理解,用中文課本來教學可以幫助小朋友更清楚和明白,小朋友才真正學到知識。  教育是幫助小朋友不斷成長和進步,不抗拒學習,喜歡學習,喜歡上學,並不是要加深水平來催逼和為難小朋友。
而且,通告都提到高小會逐漸改回用英文的,先打好基礎先,循序漸進,這樣不是讓小朋友可以pick up得更好嗎?

引用:Quote:siden+發表於+16-4-24+22:38+正是如

原帖由 mya 於 16-04-24 發表
我覺得音小係出於愛孩子才有這樣決定,此終學數學是需要理解,用中文課本來教學可以幫助小朋友更清楚和明白 ...
愛不愛我唔知。

只知道:

1. 學校面對現實願意因應學生程度與能力去調整教學語言係可取嘅做法,可提升教學成效。好過勉強行英數。

2. 對於希望付私校學費後可以學英數間接可以接觸英文多些的家長,應該會失望。

學生讀唔掂...咪轉返中文囉...
最慘連音樂...間學校又唔見得好有成就...

其實中文數學只會比英文數學更難

sell2japan    發表於 16-4-25 15:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:朋友通知,下學年開始,音小將推行用中文課

原帖由 Blue_Blue 於 16-04-22 發表
朋友通知,下學年開始,音小將推行用中文課本教數學,取代英文數學。這是你們選這校需要知道的,學校網頁仍 ...
用中文數去教可以會令小朋友更容易明白數理。

引用:其實大家不要盲目追求英文教學,相反中文數

原帖由 kaboBB 於 16-04-24 發表
其實大家不要盲目追求英文教學,相反中文數其實深過英數,因為中文可以出較"雕'轉,英文數反而較淺易。

...
Agree

好似sfa 都有中數(有錯請改),又唔見有乜聲音。另外有文章提過中文數字是易pick up過英文
‹ 上一主題|下一主題