用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 下學年開始,音小將推行用中文課本教數學。 ...
go

下學年開始,音小將推行用中文課本教數學。 [複製鏈接]

下學年開始,音小將推行用中文課本教數學,以取代英數。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
   0    0    0    0

回覆:Blue_Blue 的帖子

回覆:下學年開始,音小將推行用中文課本教數學。

點解咁既? 英數有咩問題要轉中數?

回覆:gogymiu 的帖子

其實真係唔知學校諗什麼?點解要選擇由下年升小二和小一既小朋友黎轉?
朋友和小二班家長都好勞氣,佢地小朋友現讀小一,上了英文數學已差不多一個學年,現在跟她說下年轉回中文數學,他們的小朋友又要重新適應過。想當初她選擇音小其中原因也是因為有英數。
而她覺得學校事前沒有發問卷調查,問家長意見,這另她很氣憤。
唔知黎緊升小一既家長知唔知有此安排?他們也是星期五上網睇通告時才知道。

回覆 Blue_Blue 的帖子

今年小兒升小一, 如果數學轉中文 , 會不會比較少接觸英文呢 ,?

真係一個壞消息

回覆:japoton 的帖子

Sorry,呢方便我答唔到你。因為我小朋友唔係讀呢間。我只是幫朋友出帖讓未入讀既家長留意,因為佢無account。

八卦一問,學校有否通知9月份入小一的家長會轉中數?

英數其實比中數容易, 因為中數既文字題, 剩係解題目, 已經考起唔小學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

剛收到朋友的新消息,他們小一家長已成功為下學年升小二之子女爭取原用的教學模式:英數。
學校有新通告如下:

路過想講. 有無人聽過鬼佬唔識計數? 無?!我話比你知好多鬼佬都計數好差, 差到一個大3學生計兩位加減乘除數, 可以十條無五條計到. 有人研究點解亞洲人數學比歐美人好, 結論是語言. 中文數字簡單, 發音亦短, 令計算時整個過程簡單容易. 相反歐美就煩好多. 例如法文是十五進制, 英文"11"等讀音長, 變化亦多. 總之我認為中文學數對計數是較好. 而且通過數學唔會學到太多英文.

引用:路過想講.+有無人聽過鬼佬唔識計數?+無?!我

原帖由 大埔之友 於 16-05-02 發表
路過想講. 有無人聽過鬼佬唔識計數? 無?!我話比你知好多鬼佬都計數好差, 差到一個大3學生計兩位加減乘除數, ...
多謝你的分享,我未想過從呢個角度去諗件事

回覆:URARA 的帖子

現在保持英數,放心

回覆:mama1010 的帖子

回覆:大埔之友 的帖子

講得太好

引用:路過想講.+有無人聽過鬼佬唔識計數?+無?!我

原帖由 大埔之友 於 16-05-02 發表
路過想講. 有無人聽過鬼佬唔識計數? 無?!我話比你知好多鬼佬都計數好差, 差到一個大3學生計兩位加減乘除數, ...
講得太好

回覆 大埔之友 的帖子

非常同意你的說法

請問有無人知道來年升讀小一的情況是否會改成中數?

引用:請問有無人知道來年升讀小一的情況是否會改

原帖由 Aidanlam 於 16-07-16 發表
請問有無人知道來年升讀小一的情況是否會改成中數?
前面答咗是英數。

聽聞音小今年換了校長,請問是真的嗎?因為我見schooland的資料仲係舊校長名。
‹ 上一主題|下一主題