用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 軼事一則,但看到他對地道粵語理解為零 ...
go

軼事一則,但看到他對地道粵語理解為零 [複製鏈接]

我一向會叫小二的仔幫手買嘢。有日去到車仔麵檔門外,我叫他一個人入舖幫手去買碗“兜鎚窩麵”,佢有懷疑但照辦,當然笑到我同老世七彩。打蛇隨棍上,我轉口要“鞋口鞋麵”,佢問乜嘢來,我立即整個 “鞋臉樣”,到佢笑到七彩。跟手講“貓麵”,佢問我點解? 我一向意會, 差點唔識答. 原來我以為好普通佢知的嘢佢係唔識,又感受番小朋友是白紙,你敎佢 兜鎚窩臉 係You are welcome 都得。

WChan4691    發表於 16-4-24 17:33
   3    0    0    0

我都唔識……弊傢伙了~

咁樣玩個仔,教佢去雲吞麵舖買細蓉啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

死!我全部都唔識

我都唔識

我唔係好收到你想表達d咩..................

回覆:軼事一則,但看到他對地道粵語理解為零

兜槌窩麵係乜??

引用:兜槌窩麵係乜?? +

原帖由 longlokma 於 16-04-22 發表
兜槌窩麵係乜??
兜搥打(窩)臉

睇多次,  終於知道樓主講乜

我試過好認真解釋 火燒旗杆 同 啞子吃黃蓮,時候未到,講極都唔明。

老實講,適當時候適當場所教俚語,應該好易明,否則你玩佢,佢會覺得自己好多野唔識,人地講乜都唔知,有害自信喎
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:老實講,適當時候適當場所教俚語,應該好易

原帖由 MASAYA 於 16-04-22 發表
老實講,適當時候適當場所教俚語,應該好易明,否則你玩佢,佢會覺得自己好多野唔識,人地講乜都唔知,有害 ...
我反而認為同小一小二講呢d什麼兜槌窝脸比較粗俗,唔太恰當。

個次佢反而好開心,真的可能有啲粗丕。

引用:個次佢反而好開心,真的可能有啲粗丕。 +

原帖由 stockmike 於 16-04-22 發表
個次佢反而好開心,真的可能有啲粗丕。
教佢兜口兜面,乸口乸面會唔會斯文D?

唔識

等我都分享一下我那個七歲讀二年級的姪女小妹的一則「軼事」先。

月前有一天我慣常地帶著圖書館借來的書給小妹,在校車落點接她,陪她上樓。她進昇降機時不知何故大聲說了句「公公出宮」,雖然昇降機內沒有其他人,但因為小妹平時都慣了口沒遮欄,很多屎尿屁的爛gag的,加上我沒有看電視的習慣,不知她說的是一齣電視劇的名稱,還以為她說的是「外祖父如廁」(公公出恭),就即時對她說:「呢度係『車立』黎架,唔好咁bad taste啦!」小妹登時大嗌:「我邊度有bad taste呀?我話公公出宮啫嘛!」

進屋後小妹就解釋說《公公出宮》是齣電視劇,講「身體的重要部位被剪左果d公公離開皇宮的故事。」我才意識到自己搞錯了。

回家上網查證之後,心裏很不舒服,隔天還是打了個電話給小妹,向她道歉:「伯伯唔啱,唔應該乜都唔知,就話你bad taste,搞到你唔開心,伯伯宜家同你道歉。」電話卻傳來小妹落落大方的說:「唔駛啦,我都無唔開心,算啦,唔駛道歉啦。」反而安慰翻我轉頭,真是抵讚。
如得其情,則哀矜而勿喜。

尼D俚語,俗語,一定要跟父母先學到,工人湊就乜都未聽過。

另外成口英文,自稱中文麻麻都唔會識。

x口x面完完全全係粗口黎架C兄 !

Yanamami  係咩?  發表於 16-4-22 22:36

煲多d电視电影应該会好d......尤是周星馳同王晶果d

我女先好笑,有人係佢面前講「果d老嘢」,佢以為係「老爺爺」,我都無謂同佢解釋。
‹ 上一主題|下一主題