用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎 ...
樓主: jj1233
go

東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎? [複製鏈接]

妹妹頭 發表於6-4-22 09:02
回覆 tsuilan 的帖子

佢地冇權咁做喎
係,我打左去教育局問,她都話跟自己意願填,話可代我投訴學校,但我怕影響自己個仔,無講到學校名無投訴。我個仔全級大約頭10名左右,原本話B1,進步左反而話B2,但學校迫我填全B2,我應点填好?thx.

tsuilan 發表於 16-4-22 09:03
更正,決定埋
8啩問吓, 你係邊區? 會唔會有可能係你老師估錯, 或者又係為咗力保首三志願率?

暫時我見到升中派位B1低於10%既小學, 只有一間係油尖旺既, 不過呢間主收非華裔學生.

另見有3間低於15%, 一間係東區 (不過得一班), 2間係九龍城區

5kin  九龍城係邊兩間?  發表於 16-4-24 22:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可參考過往幾年師兄/姐派位情況, 真正有幾多人入到band 1?? 派到邊間band 1 中學?

引用:Quote:chrischeung+發表於+16-4-22+07:39+

原帖由 tsuilan 於 16-04-22 發表
全級3班,共60人,大約2至5名band 1生,我怎辦?煩惱中請賜教。
頭3先係band 1,咪得5%係band 1生!!  師兄師姐pre-s1考得好差咩??

有冇過去前幾年派位資料?? 問下之前D家長睇下知唔知。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chan803 發表於 16-4-22 09:12
只要家長知自己做緊乜,企硬,老師乜都無得做。
但現在唔知主攻b1定b2好,到時填錯就等同自殺,煩惱中,而且令到我老公插手話唔好博,填B2,原本我揀好多B1的。

睇番history啦, 一定睇到有幾多之前果屆派band 1 中學

gracela 發表於 16-4-22 09:24
頭3先係band 1,咪得5%係band 1生!!  師兄師姐pre-s1考得差??

有冇過去前幾年派位資料??  ...
無資料,學校官網隻字不提,相信差先長期無登,舊年和前年六年級得兩班,而且我入讀後先知係融合教育,可能有部份好差,會唔會香港果50間融合教育都少B1位呢?

回覆:tsuilan 的帖子

我好明白你感受!我都五日內被改3次!令人超反感!但問題係佢做法係偏心某啲學生!我仔B1a 佢第2/4已經叫我揀中中或b2! 學校過往派位我見一半人派b1 !所以我都唔知點好!佢都有話呢間b1無人揀第一位,居然叫我仔改!嬲爆!睬佢都傻!

回覆:asman 的帖子

係第三第四先啱

回覆:tsuilan 的帖子

自行和直資報了哪些,有冇得in, 我見啲前輩講可以用來估吓是否band 1

tsuilan 發表於 16-4-22 08:40
全級頭3名老師都比填B1校,但全級第四名果位家長學校己叫她填B2校,很不公平,而且老師强行迫家長改,所以 ...
如只有3名B1,那麼B2有幾多名?真係好恐怖

tsuilan 發表於 16-4-22 09:33
無資料,學校官網隻字不提,相信差先長期無登,舊年和前年六年級得兩班,而且我入讀後先知係融合教育,可能 ...
你既情況咁似我學生個間既? 我之前都有係EK問. 你地是否東區或他區?

佢個間又係每級2班,只得4X人,我都想知有幾多B1/B2. 而學校只提供過去3年的升中學校, 晒氣, 然後又話入首3志願係100%

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:妹妹頭+發表於6-4-22+09:02+回覆+tsu

原帖由 tsuilan 於 16-04-22 發表
係,我打左去教育局問,她都話跟自己意願填,話可代我投訴學校,但我怕影響自己個仔,無講到學校名無投訴。 ...
60人考10,除非間小學真係好差,點都會係B1生啦......

唔知你係邊區,但點都係頭三填B1啦....

hkpapa852 發表於 16-4-22 09:20
8啩問吓, 你係邊區? 會唔會有可能係你老師估錯, 或者又係為咗力保首三志願率?

暫時我見到升中派位B1低於10 ...
你可否幫我睇下? 葵青只得2班個間, 校名5個字, 其中有2個字相同的.

hkpapa852  呢間好冷門吓, 我都無留意.... 睇吓搵唔搵到料  發表於 16-4-22 10:35

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:tsuilan+發表於+16-4-22+09:33+無資

原帖由 chocolatebean 於 16-04-22 發表
你既情況咁似我學生個間既? 我之前都有係EK問. 你地是否東區或他區?

佢個間又係每級2班,只得4X人,我都想知 ...
嗰間小學只怕係睇頭三中籤率緊要過學生派到合適的中學

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:tsuilan+發表於+16-4-22+09:03+更正

原帖由 hkpapa852 於 16-04-22 發表

原來佢間係融合教育的小學
會唔會真係級6都唔係B1呢

chan803 發表於 16-4-22 10:21
嗰間小學只怕係睇頭三中籤率緊要過學生派到合適的中學
咁都要知自己揀咩學校架?!

chocolatebean 發表於 16-4-22 10:20
你可否幫我睇下? 葵青只得2班個間, 校名5個字, 其中有2個字相同的.
真係無乜資料..... 只話過去3年派到部份既中學, 當中有6-7間係B1....

如果真係每間B1中學得1個人入.... 咁平均每年3個B1都無

妹妹頭  唔會每間1個卦?  發表於 16-4-22 10:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-22 10:49
真係無乜資料..... 只話過去3年派到部份既中學, 當中有6-7間係B1....

如果真係每間B1中學得1個人入....  ...
學校冇講, 點算?

hkpapa852 發表於 16-4-22 09:20

我係沙田禾信小學即信義小學,我唔識点找數據,幫幫忙0K嗎?thx.

hkpapa852  建議你問吓 MASAYA 或者 fatman 既意見, 佢地熟沙田區既學校  發表於 16-4-22 12:25
‹ 上一主題|下一主題