用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 加強中文閱讀理解
go

加強中文閱讀理解 [複製鏈接]

想問小女二年班她中文理解完全唔多得,有什麼方法可加強她閱讀理解?

20    0    0    0

回覆:加強中文閱讀理解

多閱讀,不二之法

silvertiny    發表於 16-6-3 15:34

睇完書,嘗試引導佢講返書既內容

silvertiny    發表於 16-6-3 15:35
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:多讀同重複用口講返故事內容,係唔夠既。要

原帖由 grandview 於 16-04-24 發表
多讀同重複用口講返故事內容,
係唔夠既。
謝謝大家

rainrain613 發表於 16-4-21 23:06
想問小女二年班她中文理解完全唔多得,有什麼方法可加強她閱讀理解?

...

我小朋友閱書量十分大,但係做閱讀理解都係唔得,選擇題錯好多。學校老師建議買本閱讀理解補充俾佢做,學習答題技巧

hoihoima 發表於 16-4-25 13:05
我小朋友閱書量十分大,但係做閱讀理解都係唔得,選擇題錯好多。學校老師建議買本閱讀理解補充俾佢做,學習 ...

學校無網上練習嗎? 好有用的。小朋友又鐘意用電子產品。

little_yolky 發表於 16-4-25 13:20
學校無網上練習嗎? 好有用的。小朋友又鐘意用電子產品。

我無參加網上學習計畫,唔想佢對咁多電腦

hoihoima 發表於 16-4-25 13:25
我無參加網上學習計畫,唔想佢對咁多電腦
一日做一篇, 10分鐘, 好有用。

200904  每日一篇?  發表於 16-6-2 15:32

引用:Quote:hoihoima+發表於+16-4-25+13:25+我無

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 學校有冇要求學生做

IloveJJ 發表於 16-4-25 14:01
我仔學校做「中文百達通」,好似好易咁,我見佢做親都啱(好少做),好似TSA嗰啲難好多喎!

...
我哋係快樂閱讀花園, 每星期5篇, 1-3淺D, 4-5深D。文章寫得唔錯, 又有唔同主題, 幾好。阿女話TSA練習果D唔難。最初老師叫佢哋日日做一篇, 佢做得好開心, 但做下做下, 覺得淺就唔想做了, 佢話好嘥時間。

我哋閱讀花園部份係列入測驗範圍, 所以都會做的。

little_yolky 發表於 16-4-25 16:41
我哋係快樂閱讀花園, 每星期5篇, 1-3淺D, 4-5深D。文章寫得唔錯, 又有唔同主題, 幾好。阿女話TSA練習果D唔 ...
我個除溫下詞語就係做閱讀花園當考試溫習,課本反而冇溫過
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-4-25 16:49
我個除溫下詞語就係做閱讀花園當考試溫習,課本反而冇溫過

我哋課本都無乜考, 只係其中有一part要不供詞填充, 一般係填返課文入面有既詞語, 但老師話, 只要啱, 唔係課文入面詞語都得。所以, 平時測考中英文, 其實佢唔多溫, 數學又無得溫, 都係睇吓D worksheet, 睇吓平時自己錯邊度咁。常識就溫書, 佢溫得最多係聖經, 因為要背金句................係喎, 其實阿女都唔係好勤力, 佢都無乜溫書喎。

little_yolky 發表於 16-4-25 18:11
我哋課本都無乜考, 只係其中有一part要不供詞填充, 一般係填返課文入面有既詞語, 但老師話, 只要啱, 唔係 ...
其實功課自己做,仲需要溫既野真係冇乜,一係就做練習操下做卷能力,咁得分能力會穩定
我地常識係日常知識,即係唔讀書都要識個d,所以又係唔駛溫

至於聖經,都係背金句,其他聖經故事以前好多聽過,所以同上...

係數學,我原先覺得應該做多d,因為除左識唔識仲要計得快,加上我個數感一般,但試過一次做得多d試下考高分d啦,點之仲衰,創歷史新低,然後下次都係做少少算,反而進步返,所以做練習都唔係個個適合...

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-4-25+14:01+我仔

原帖由 little_yolky 於 16-04-25 發表
我哋係快樂閱讀花園, 每星期5篇, 1-3淺D, 4-5深D。文章寫得唔錯, 又有唔同主題, 幾好。阿女話TSA練習果D唔 ...
閱讀花園真係幾好,每星期以同一主題/類型做5篇閱讀理解。但個人認為偏淺。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-04-25+發

原帖由 S-Kwok 於 16-04-25 發表
閱讀花園真係幾好,每星期以同一主題/類型做5篇閱讀理解。但個人認為偏淺。

...
係,唔深的,小朋友做得好開心。文章又有趣。

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-4-25+18:1

IloveJJ 發表於 16-4-26 09:55
數學點解無得溫呀?做練習咪溫囉!我仔要做好多架! 咁你女都好“他條"喎!咁成績好嗎?

...
我哋無乜要求, 所以成績OK既。
‹ 上一主題|下一主題