用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

S位 [複製鏈接]

今日去参觀左s位,見到s位的小朋友係好嚴重,比我想像中嚴重好多,當時我喊左出來,完全接受唔到,因為我個仔係輕微。我想唔要個s位,想轉返出來i或者e位!唔知得唔得呢?有無jm知道i和e位每個月有幾多堂小組和個別堂?Thx!

0    0    0    0

引用:今日去参觀左s位,見到s位的小朋友係好嚴重

原帖由 ernesty 於 16-04-21 發表
今日去参觀左s位,見到s位的小朋友係好嚴重,比我想像中嚴重好多,當時我喊左出來,完全接受唔到,因為我個 ...
想問吓有幾嚴重?

回覆:S位

邊間,我都有參觀過特殊幼兒中心,但一感覺良好,係小班式的幼稚園,還有,他們按能力分組女嫁

回覆:lwy_brenda 的帖子

我知道按能力分組,但唔係我想像中的那樣,所以我接受唔到。

其實任何—種特殊位都好寶貴,有關方面只會按需要分配,目的喺好好照顧個別兒童,而S位內各種治療師都齊,有能力按不同能力的兒童而改動教學方法,不會只能提拔差的兒童。若小朋友不是有需要的話也不會建議入讀S位。你應與評估人員好好了解,不要因自己不能接受而擔擱孩子接受適切治療。

加油!

回覆:KidBuddy 的帖子

多謝!你說的很對!我會再考慮!

回覆 ernesty 的帖子

S位資源充足,你應該讓你的孩子在s位打好基礎,K2or K3先轉返去主流。

回覆:S位

樓主不如等學校見完小朋友, 做左初步評估先啦,因為如果主任覺得小朋友無咩問題,佢係會主動問你會唔會轉返I位的, 睇定d , 諗清楚小朋友需要什麼治療, 的確係在S 位一定會見到比較嚴重的小朋友

回覆:KCHK 的帖子

有位就好好珍惜,有很多人排到入小學都未排到。S位老師個個都係train過,師生比例又較低。應該要小朋友好好在S位接受訓練,到K3之後才轉到較理想的幼稚園。

回覆:KCHK 的帖子

好的,多謝你!

回覆 KidBuddy 的帖子

講得好啱!

引用:多謝!你說的很對!我會再考慮! +

原帖由 ernesty 於 16-04-22 發表
多謝!你說的很對!我會再考慮!
同你一樣當初話小朋友要入讀s位,心裡好難過,但我認為小朋友仲細應該打好基礎最緊要,最後我選擇入讀s位,一年之後,老師認為小朋友有能力可以出番主流幼稚園讀,佢以家就轉左i位,所以媽媽你真係認真考慮下,s位資源充足d,老師兼顧小朋友又唔多。

回覆:bbymc11 的帖子

想問你個仔入左s位之後,進步得快嗎?依家追到同齡未呢?讀完s位出返來揾幼稚園難揾嗎?

引用:想問你個仔入左s位之後,進步得快嗎?依家

原帖由 ernesty 於 16-04-24 發表
想問你個仔入左s位之後,進步得快嗎?依家追到同齡未呢?讀完s位出返來揾幼稚園難揾嗎?

...
我的小朋友也曾經讀過S位,2歲8個月時也被評智力只得1歲,現在已在主流小學讀小二,成績也相當不錯,自理能力也很好,慶幸自己當年選擇了S位

引用:想問你個仔入左s位之後,進步得快嗎?依家

原帖由 ernesty 於 16-04-24 發表

...
基本上已追貼(當然仍要繼續努力做訓練),佢轉出去i位repeat 左所以仲有時間追,轉s位係學校老師評核過寫好晒報告比社工醫生轉出去i位,唔駛自己搵。

回覆 babecat1 的帖子

請問你小朋友後來有無轉讀i位或repeat k3?
‹ 上一主題|下一主題