用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 收集大家小五小六中文作文題目,以練筆及應付呈分試之用 ...
go

收集大家小五小六中文作文題目,以練筆及應付呈分試之用

我分享先:

小五上學期考試
你曾遇到什麼讓你感到驚喜的事情呢?請你以日記形式,把事件的經過和感受寫出來

小五下學期測驗
每個人都曾經在學習上有過成功的經驗,但相信這些都是得來不易的,試以《我終於。。。。》為題,寫出你在學習上其中一次得到成功的經歷及對事情的感想。

想問,小五小六作文測考是否不再考記敘文呢?是否改考說明/抒情文為主呢?

小時了了 發表於 16-4-21 17:00
我分享先:

小五上學期考試:
.....點解咁似我阿女份作文習作題目既?????????

每個人都有流淚既經歷, 可以係獲奬, 可以係傷心事情, 試就你其中一次流淚經歷寫一篇文章。

little_yolky 發表於 16-4-21 17:39
.....點解咁似我阿女份作文習作題目既?????????

每個人都有流淚既經歷, 可以係獲奬, 可以係傷心 ...
吓!妳女好似係小三喎!原來妳女已作小五題目(抑或是我女小五作小三題目呢!)

little_yolky  題目係咪好似樣  發表於 16-4-21 17:46

小時了了 發表於 16-4-21 17:45
吓!妳女好似係小三喎!原來妳女已作小五題目(抑或是我女小五作小三題目呢!)

...
我覺得果篇文章阿女作得幾好架, 但老師唔覺得好, 內容分俾得低, 只有80分, 阿女堅失望。

回覆:收集大家小五小六中文作文題目,以練筆及應付呈分試之用

呢d係tsa常見的作文題形,其實都是以記敘文為主

小六上:
1) 走進時光隧道 (記敍:故事)2) 難熬的一夜 (記敍+抒情)
3)學業成績對個人前途最為重要 (議論)
4)xx(文具)的啟示 (借物說理)

小六下:
1)我的收藏品  (借物抒情)2) 我眼中的xxx (同學所住社區) (說明)

小時了了  感謝您永遠係支持我有關中文作文嘅網友  發表於 16-4-24 20:25

引用:小六上:1)+走進時光隧道+(記敍:故事)2)+難

原帖由 YolandaTam 於 16-04-21 發表
小六上:
1) 走進時光隧道 (記敍:故事)2) 難熬的一夜 (記敍+抒情)
小六咁深嘅

引用:Quote:原帖由+YolandaTam+於+16-04-21+發表

原帖由 S-Kwok 於 16-04-21 發表
小六咁深嘅
唔駛驚,功課嚟,只計平時分一半。測考無咁難,題目三選一。

小時了了 發表於 16-4-21 17:5

...

我嗰個都係小三,之前先剛作完一次傷心的經歷,仲寫到七情上面,連我都信以為真,仲煞有介事咁安慰佢,點知佢好冷靜咁同我講,我作㗎咋,攪到我十滴汗…

引用:+本帖最後由+Doray+於+16-4-21+21:15+編輯+

原帖由 Doray 於 16-04-21 發表
正所謂文人多大話

Doray    發表於 16-4-22 11:22

引用:Quote:原帖由+Doray+於+16-04-21+發表本帖

小六上:
好值得比女兒參考。

引用:Quote:小時了了+發表於+16-4-21+17:45+吓!

原帖由 little_yolky 於 16-04-21 發表
我覺得果篇文章阿女作得幾好架, 但老師唔覺得好, 內容分俾得低, 只有80分, 阿女堅失望。 ...
文科唔同數理化,打分極度主觀,不用介懷。你覺得好已是能力上一個證明。

回覆:收集大家小五小六中文作文題目,以練筆及應付呈分試之用

我覺得呢個題目開得好好,可以留嚟比阿仔練筆

S-Kwok 發表於 16-4-22 13:55
我覺得呢個題目開得好好,可以留嚟比阿仔練筆
"題目開得好好" 都要有其他前輩幫幫忙分享下題目嘅. 可能前輩們現正於水深火熱中忙於填升中大抽獎表格, 俾老師左改右改升中選校排位, 無時間無心機分享題目

小六上:
多謝分享!

回覆:YolandaTam 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:小時了了 的帖子

摘自區內一線小學 2013-2014 學生作品集
小五:
一部平板電腦的竹山述、派發成績表的那一天、一副眼鏡的自述、火的自述、我校的運動會、書信一則、日記一則、一個停電的晚上、如果我有一枝神筆、日記一則-下雨天

小六:我知錯了、我班最樂於助人的同學、我知道錯了、發生在香港街頭的一件事、如果我能變成另一個人、寫給(六十五歲的我)的一封信、六十五年後的我、小學生是否需要補習、電腦令人與人的關係變得疏離之我見、回到過去

有些題目都幾有趣!

小時了了    發表於 16-4-24 20:26

教我女寫作嘅老師,他整理分享從文藝月刊小一至小六的投稿題目供大家練筆之用,如有興趣,可以從圖書館借閱文藝月刊睇睇。

P6 題目