用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣B1仔,點樣填乙部?
go

荃灣B1仔,點樣填乙部? [複製鏈接]

乙一:可風乙二:何傳耀
乙三:王少清
乙四:廖寶珊
乙五:李城壁
定係乙四填他區借位善德英文中學?
老師話乙三就要填B2,應該點樣選擇?🙏

elbar  蘇   發表於 16-4-21 15:24
   5    0    0    0

回覆:荃灣B1仔,點樣填乙部?

你咁填,萬一NO唔靚,死硬哦,乙—祗可填可風/何x耀/荃官,乙二王少清,乙三廖

Thanks,老師的意見和你一樣。我係見到論壇上有人話B1學生應該填曬B1學校,再填B2學校,咁其實行得通嗎?

引用:乙一:可風乙二:何傳耀乙三:王少清乙四:

原帖由 Greenlove 於 16-04-21 發表
乙一:可風乙二:何傳耀
乙三:王少清
乙四:廖寶珊
乙一 荃官/何/可
乙二 王少清
乙三 廖/李

老師建議所有NT2 band 1生咁填。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

咁外區借位B1學校填乙幾?

回覆:荃灣B1仔,點樣填乙部?

學隔離鋪hKpaPa話齋,B1位唔夠既地區,實有B1生不倖派入B2,睇你要靠運定自己,肯定是B1生,我唔會咁快屈就李成壁,廖寶珊都算0K。即是穩中想求就乙—荃/可/何,乙二,王,乙三廖,乙四他區B1,乙五他區B1,乙六先考慮李

回覆 dobbybabie 的帖子

廖都係B2喎

引用:回覆+dobbybabie+的帖子 廖都係B2喎

原帖由 妹妹頭 於 16-04-21 發表

廖都係B2喎
穩中想求麻

Thanks指點🙏李唔得嗎?

引用:回覆+dobbybabie+的帖子 廖都係B2喎

原帖由 妹妹頭 於 16-04-21 發表

廖都係B2喎
講番真實個案啦,三年前(而家中三),兩個都是荃灣網。同學A,B1A仔(阿仔小學同學),同學B,B1仔(阿仔中學同學)。A自行荃和李兆基,大抽奬乙1荃,乙2是王少清定乙3李兆基(當年好似4個位)唔記得啦,乙4廖,入咗廖,千辛萬苦先入番王。B同學阿媽第一次填升中,唔識,由最心儀排,(即荃,何,可,王)乙五他區陳兆民,入咗陳,個案兩位可能N0都唔夠靚,唔夠人搶,但B乙5入陳,A乙4入廖,所以都是個句,N0唔靚,但沒擺執雞位,—係就快快入Band2,—係再同的同病相憐人再搏過運氣。所以有前輩教落,真肯定是B1,怕死就乙2填1C,但都要填哂本區和他區B1執死雞先。

dobbybabie 發表於 16-4-21 16:03
學隔離鋪hKpaPa話齋,B1位唔夠既地區,實有B1生不倖派入B2,睇你要靠運定自己,肯定是B1生,我唔會咁快屈就 ...
咁他區借位B1排乙3可以嗎?

dobbybabie 發表於 16-4-21 16:42
講番真實個案啦,三年前(而家中三),兩個都是荃灣網。同學A,B1A仔(阿仔小學同學),同學B,B1仔(阿仔中學同 ...
謝謝!咁乙3擺善德(借位),乙4擺廖寶珊,乙5擺伍若瑜(借位),乙6擺李城壁0k嗎?

回覆 Greenlove 的帖子

我地有伍既借位咩?

乙一:可風,乙二:王少清

引用:回覆+dobbybabie+的帖子 Thanks指點ԅ

Thanks指點🙏李唔得嗎?
李成壁梗差過廖好多啦,但如果個個荃灣網B1同學咁驚,第三就落佢,佢收下收下未多的B1生囉,即是咁,當B1生是一匹一班馬,B1學校是出名既馬房,有好既練馬師和方法,出來既結果未是常勝將軍囉,B1馬入B2馬房,亦可能會贏既,唔多。李成壁要摸,要操的一班馬,都要時間去學。我寧願輸俾運氣,都唔想子女輸俾自己供手相讓的選擇

妹妹頭 發表於 16-4-21 16:55
回覆 Greenlove 的帖子

我地有伍既借位咩?
今年有呀

dobbybabie 發表於 16-4-21 16:58
李成壁梗差過廖好多啦,但如果個個荃灣網B1同學咁驚,第三就落佢,佢收下收下未多的B1生囉,即是咁,當B1生 ...
所以我也唔甘心咁快乙3填B2。但老師話一路抽唔中,分分鐘唔知去左邊間學校

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-4-21+16:58+李

所以我也唔甘心咁快乙3填B2。但老師話一路抽唔中,分分鐘唔知去左邊間學校 ...
點會,B1生最差都會派B2AB啦,除非你填咗六七格就收手

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-4-21+16:42+講

謝謝!咁乙3擺善德(借位),乙4擺廖寶珊,乙5擺伍若瑜(借位),乙6擺李城壁0k嗎? ...
你爬下Khmama的文啊,早兩三年的文都睇下,而家借位少咁多,我唔敢撐你,我祗是話唔好乙三就落李成壁,特別是B1A或b的同學,好哂架

引用:乙一:可風,乙二:王少清

乙一:可風,乙二:王少清
我上年以為乙二揀王已無機,但真係有成功個案,百份比多唔多就不得而知了。我諗好多荃湾B1生在自行外闖他區先會出現呢種情況。

‹ 上一主題|下一主題