用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會 ...
樓主: WAIWAI100
go

有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會博band1   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-4-25 12:41
除咗校網個份, 再無其它資料了嗎?
冇喇.搵左成年.搵得好痛苦. 都係睇返EK.D家長講咩..

醒目開學勳章

WAIWAI100 發表於 16-4-25 12:43
但有樣奇怪.有個女同學 都係評31-35 .但老師都俾佢.排一.二.三.都係B1學校.唔通女仔邊緣人  就可以咁博?? ...
因為今年灣仔區可選的B1位,for 男仔少過 for 女仔,所以B1女生可選的位較無B1男生咁緊張吧!

WAIWAI100 發表於 16-4-21 15:06
老師話排31-35
如果真係排31-35,一定係B1。
進取啲可以乙一QC,需要考慮既唔係入唔入到QC,而係萬一入左QC,讀唔讀得掂。
保守啲可以乙一WYHK/RC/TSK,其實睇你鍾意邊間多啲,同埋邊間適合啲。

dse2017  攻守兼備  發表於 16-4-25 14:38
dse2017  同樣的想法  發表於 16-4-25 14:37
hkpapa852  終於等到你出聲   發表於 16-4-25 14:10

多謝咁多位高人指點. 而家D小朋友讀書真係唔容易.
我只係想仔仔將來條路好行D.
升上中學.又係另一個世界.到時想理.都冇咁己既本事...

皇仁 就應該唔會博
再睇睇老師點回覆 再決定去向

3excellent 發表於 16-4-25 14:14
王家爸爸  級排名6-8,無可能去華仁,係都係去QC,可能你聽錯。  發表於 1 小時前
係家長會台上.校長真係點名提華仁.

同老師傾過 都係堅持提議唔好博 31-35 屬於3x 都唔肯講
話過往都有人失守估錯band 都係一般官腔搭法 已經冇晒辦法了
但老師又加句 你地算好了 排36-40果d 真係諗爆頭 ⋯⋯我係邊緣人 果d應該係b2 咁仲有咩諗呢⋯⋯

同老師傾過 都係堅持提議唔好博 31-35 屬於3x 都唔肯講
話過往都有人失守估錯band 都係一般官腔搭法 已經冇晒辦法了
但老師又加句 你地算好了 排36-40果d 真係諗爆頭 ⋯⋯我係邊緣人 果d應該係b2 咁仲有咩諗呢⋯⋯

壓力大到 透唔到氣

回覆 WAIWAI100 的帖子

如果已決定(已交表)就唔好再諗, 個天會幫我地子女安排最合適的學校, 千其唔好令到子女感覺到壓力, 壓力中升中, 唔係一件好事

未交 再計計數先

照推測 老師咁保守排法 有10個入左直資 10個自行收左 20個入到b1b2 學校 打後其他就是b2生 全部入晒鄧兆 所以校網超過60%入英中 應該係咁 除非唔係

溫故知新:
2013年升中派位資料:
當年已有灣仔區B1學生家長乙3入唔到鄧肇堅, 派咗去乙6高主教, 咁邊緣人自己真係要諗清楚點揀:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-26 09:56
溫故知新:
2013年升中派位資料:
當年已有灣仔區B1學生家長乙3入唔到鄧肇堅, 派咗去乙6高主教, 咁邊緣人自己 ...
派唔到鄧肇堅,都派到高主教都好好,你話派去維官就worse姐

RoseRose1980 發表於 16-4-26 11:04
派唔到鄧肇堅,都派到高主教都好好,你話派去維官就worse姐
我只係想講, 連B1都派唔到鄧肇堅, 萬一真係B2, 放鄧肇堅係乙1, 你話其實仲有冇得偷雞呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁我而家係唔係應該 1鄧 2高 3-15呢⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題