用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會 ...
樓主: WAIWAI100
go

有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會博band1   [複製鏈接]

我都like 華仁
老公話英皇 小d人選 博得過
小朋友當然鐘意聖若 英皇啦
老師就要穩陣 鄧兆先
仲有一日就要落筆了⋯⋯⋯⋯

elbar  QSR   發表於 16-4-26 16:57

ydoris 發表於 16-4-26 14:12
回覆 WAIWAI100 的帖子

SJS吾係咁多報直資,佢地多數博QC,同BPS,英華同聖提女.報直資既係報神校.TSK收十幾 ...
自行階段,好多SJS家長都想博QC,但係如果唔係前十幾名既男仔,老師通常都唔贊成,怕佢哋讀唔惦,會建議揀WYHK或者KC(所以我估SJS自行離場率都幾高下)。
大抽獎階段,因為QC位多,所以無辦法,只能揀佢。

WAIWAI100 發表於 16-4-26 12:16
仔想 st jo.  Kings Tsk
老公想 Kings tsk
心大心細既我 一係完全唔博 一係就博盡d

最緊要自己—家人一條心,results 有差池,父母也無限support, 讓細路知道—齊承擔結果,比左机會佢去爭取自己意願。

老師出發點係好,但既然你地3個乙一都 tend to be 博,都頗一致,另外数據上也有certain supportive data,  咁why still bother? There is no 100% guaranteed.  要有準備扣門,no free lunch.

我個人係—個要有belief in yourself 既人。當年細仔小—12区排某男校甲、乙—,唔放軒下—safe d. 係believe 嗰間男校係suitable and good. 唔唸咁多,做曬扣門心理準備。結果都要係向impossible 進發去扣門。最終入到了心願。
而家你仔小六,係講實力,不似小一。如一家人有準備要扣門,唔係唸住hea solely by luck.  咁why not ?

Good luck.

回覆 王家爸爸 的帖子

認同,我覺得只是J班,已經係大部份係自行已收左,加上極少數去左直資..自行報QC得幾個,所以抽到QC真係好少..吾知佢地自行有無填晒2間...乙一填B1係正路既..我都經歷過2次,係好痛苦...平常心啦..

傳聞 J班 今年得一個直資 隔離班兩個

WAIWAI100 發表於 16-4-26 12:16
仔想 st jo.  Kings Tsk
老公想 Kings tsk
心大心細既我 一係完全唔博 一係就博盡d
介唔介意講下你自行報咗邊兩間?

王家爸爸 發表於 16-4-26 17:13
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3252194&pid=42716222&fromuid=1443469

回覆:有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會博band1

樓主,check PM

王家爸爸 發表於 16-4-26 17:13
ST JOE

KINGS 小朋友 自我感覺良好. ><""

醒目開學勳章

WAIWAI100 發表於 16-4-26 16:56
傳聞 J班 今年得一個直資 隔離班兩個

至少共4個

WAIWAI100 發表於 16-4-26 17:39
ST JOE

KINGS 小朋友 自我感覺良好. >
除非好特殊既情況,我估你小朋友應該係B1尾,係邊緣人既機會唔高。B1尾自行入既機會唔高(如果你小朋友英文好、面試又好,SJC可能有機會),所以大抽獎變得好重要,我唔建議你揀QC,因為如果係B1入到既機會頗高,老實講B1尾入咗QC,會讀得好艱難,對學校同自己都唔好。
如果小朋友性格好玩,SJC、WYHK應該好適合(SJC可能會讀得吃力,WYHK應該輕鬆啲),RC都可以考慮。

ydoris  SUPPORT!!  發表於 16-4-27 08:16

俾你地講到 希望返晒黎 謝謝各位

今日再問老師 都係話唔好博 博唔過⋯⋯⋯⋯

3excellent  學校一定唔想你搏, 我就搏盡, 衰左都至少算盡力過, 好過心裡面有條刺  發表於 16-4-28 12:26

我個仔今年係6J,全級 20,中英數常 92/97/95/96 ,但視藝就 65,操行唔好,老師話乙1 華仁,乙2 鄧兆堅,跌咗落 Band2 就比推薦信去華仁
呈分 1/全級20

呈分 2/全級18

呈分 3/全級20

冇記錯 平均分大約 91.X - 93

王家爸爸  操行唔好係大問題  發表於 16-6-29 11:40

引用:+本帖最後由+optman88+於+16-6-28+21:01+編

原帖由 optman88 於 16-06-28 發表

級18-20 係 B2, 唔係瓜

希望樓主最終有好結果,到時上嚟報喜一下

醒目開學勳章

mcl203 發表於 16-6-28 22:31
級18-20 係 B2, 唔係瓜
相信佢意思係如不幸被派到B2學校, 校長會幫忙寫推薦信吧  

optman88 發表於 16-6-28 20:57

我個仔今年係6J,全級 20,中英數常 92/97/95/96 ,但視藝就 65,操行唔好,老 ...
視藝得65? 個分同大隊差幾遠先? 仲有音樂呢?操行唔好,咁自行成功既機會就好微

王家爸爸  SJS既百厭仔自行港華未必唔得   發表於 16-6-29 11:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我聽過託管姑娘講,試過有CASE係因為VA度低左零點幾而排位低左..65分真係吾得WOR...點吾LIKE VA都應酬下呀....而家都好穩陣既.張校長話失手會寫信既,放心啦...佢既信好值錢架...GOOD LUCK..等聽到好消息....

王家爸爸  65分真係太低   發表於 16-6-29 11:46
‹ 上一主題|下一主題