用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會 ...
樓主: WAIWAI100
go

有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會博band1   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-4-26 11:05
我只係想講, 連B1都派唔到鄧肇堅, 萬一真係B2, 放鄧肇堅係乙1, 你話其實仲有冇得偷雞呢?
...
如果唔係偷雞 咁點解仔仔係邊緣人喎

hkpapa852 發表於 16-4-26 11:05
我只係想講, 連B1都派唔到鄧肇堅, 萬一真係B2, 放鄧肇堅係乙1, 你話其實仲有冇得偷雞呢?
...
近年都唔少軒小band 2生入左鄧肇堅,佢地成績老師都話band 2,唔會估錯band,都博到鄧肇堅

追讀了樓主的 post, 見樓主都只是唔甘心不填 Band 1 學校作 first choice.

說自行面試如何, 樓主說小朋友覺得不錯. 磨劍三年, 樓主亦應估計到小朋友的表現.  有無特異功能日後去叩門, 樓主亦可能已有兩手準備. 直資有無報有無消息, 也可能有定案了. 計計以上你有幾多棋子, 博奕遊戲, 有一定勝算, 便將心儀的放第一位吧, 安心交表. 孩子自有其讀書命.

祝得心應手!

WAIWAI100 發表於 16-4-26 11:09
如果唔係偷雞 咁點解仔仔係邊緣人喎
邊緣人TSK,好適合,讀得舒服

kay1102    發表於 16-4-26 15:03

雲牛 發表於 16-4-26 11:21
追讀了樓主的 post, 見樓主都只是唔甘心不填 Band 1 學校作 first choice.

說自行面試如何, 樓主說小朋友 ...
派得唔好的話 可能報直資 中華 唔知難唔難入 唯有再用小d 洗小d

仔想 st jo.  Kings Tsk
老公想 Kings tsk
心大心細既我 一係完全唔博 一係就博盡d
意見不合

WAIWAI100 發表於 16-4-26 12:16
書係阿仔讀, 同佢分析晒所有後果/可能性, 等佢自己決定吧!

dse2017  Mutual agreement  發表於 16-4-26 12:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

WAIWAI100 發表於 16-4-26 12:11
派得唔好的話 可能報直資 中華 唔知難唔難入 唯有再用小d 洗小d
中華講明唔收叩門,可試港同.St Stephen /St Stephen boy

引用:仔想+st+jo.++Kings+Tsk老公想+Kings+tsk心

原帖由 WAIWAI100 於 16-04-26 發表
我係你,一定會搏

出生率咁低,仲好大機會係band 1生,仲要有同區有band2生入band1學校,點解唔搏?

kay1102    發表於 16-4-26 14:09

RoseRose1980 發表於 16-4-26 12:35
中華講明唔收叩門,可試港同.St Stephen /St Stephen boy
老師話 中華 容易扣門 既............

WAIWAI100 發表於 16-4-26 12:52
你可打電話問,中華講明唔收叩門

WAIWAI100 發表於 16-4-26 12:52
聽聞聖小B1學生, 較易叩到鄧肇堅就真
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-26 12:58
聽聞聖小B1學生, 較易叩到鄧肇堅就真

如你自行同甲乙一唔係選佢難d(過往經驗)除非成績好標青

RoseRose1980 發表於 16-4-26 13:03
如你自行同甲乙一唔係選佢難d(過往經驗)
大家都係聖公會學校, 有計頃既.....

RoseRose1980  咪試下  發表於 16-4-26 13:10

siden 發表於 16-4-22 21:01
不可能。

一定係派哂band 1先派band 2。
老師真係分得好清楚 有女朋友呈分後過我 都當是b1 因為女仔人數小喎

WAIWAI100 發表於 16-4-26 13:55
老師真係分得好清楚 有女朋友呈分後過我 都當是b1 因為女仔人數小喎
吓, 無關係喎, 依家男女同一條隊..... 你呢位老師, 唔係唔知呀?

雖然我知SJPS有不少資深老師, 但如果咁都唔知, 就真係......

回覆 WAIWAI100 的帖子

SJS吾係咁多報直資,佢地多數博QC,同BPS,英華同聖提女.報直資既係報神校.TSK收十幾人,TL幾個,因為女仔小.反而排得後既會赧其他直資,自行會收得多些.SJS吾差既,吾會10個B1去直資.B1B2都會有自行收左....如果吾LIKE華仁既又吾甘心TSK.未博下KC啦.如果自行有報既,收左都吾奇啦..妳個排位,係B1既.不過好TOP既又博吾過個隻.老師講得對架,接近40名個D好慘架...NO.排得後分分鐘要同人爭..
‹ 上一主題|下一主題