用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會 ...
樓主: WAIWAI100
go

有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會博band1   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

如果咁.抽入去而吾係B1係好辛苦架....希望吾多啦...但佢有5班百幾人....

ydoris 發表於 16-7-6 11:59

如果咁.抽入去而吾係B1係好辛苦架....希望吾多啦...但佢有5班百幾人.... ...
仲有6年吖嗎....用數字去睇...DSE 8X% 夠資格入大學
頂到6年....失敗率低....(仲有DD外籍人仕弱中文)...都幾好吖....要信吓學校D功力

引用:Quote:ydoris+發表於+16-7-6+11:55+回覆+mc

原帖由 mcl203 於 16-07-06 發表
只想分享下俾其他網友....SPSS似乎直屬位係用唔晒既....自行判斷準確性
...
今年放榜, 聽到sppcs 小六生全數升到spss, 所以spss直屬位係應用盡的

王家爸爸  我估應該係全數B1、B2升到。  發表於 16-7-6 16:20

NatalieBaby 發表於 16-7-6 12:12
今年放榜, 聽到sppcs 小六生全數升到spss, 所以spss直屬位係應用盡的
除非SPSS一早申請左直屬位SPPCS B3生照收...否則直小B3生係不可能直升
又或者...SPPCS 無B3生....又或者....SPSS用自行位收直小B3生
呢個係直小既升中規例 ~~~

係就好啦..昨日成日都係睇話劇..全部英文話劇同朗誦比賽.佢地話睇得好開心WOR..咁睇佢地真係得既..下星期睇下有無狀元LOR.....不過灣仔大熱都係另外個間先係..

mcl203 發表於 16-7-6 12:19
除非SPSS一早申請左直屬位SPPCS B3生照收...否則直小B3生係不可能直升
又或者...SPPCS 無B3生....又或者... ...

Good !

There were only a few whose parents decided not to go to SPSS but have chosen other band 2 schools as first choice.  The rest all go to SPSS, include those few who thought may be of borderline.  Principal always stresses they don't take band 3.  So apparently no band 3 among those who applied for SPSS.

mcl203 發表於 16-7-6 11:57
只想分享下俾其他網友....SPSS似乎直屬位係用唔晒既....自行判斷準確性
...

For this year, I do strongly believe so.

其實,收唔收 Band2/3 外來生,要睇情況。以港華為例,要收,都收晒自己啲先。佢個自行收生,都係擇優而取,去拉下 leve

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-06+發表只想

原帖由 NatalieBaby 於 16-07-06 發表
剛好相反,全數升到,多數表示仲有位剩餘俾外校生抽獎!

引用:派到喇+英皇+英皇+嚇到腳到軟+多謝咁多位朋

IloveJJ 發表於 16-8-16 00:16
樓主:
請問你最終點填?是自行還是乙一入KC呢?
甲 KC乙1.KC.2.鄧肇堅.3香港鄧鏡波書院

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-16+00:16+樓主:

你地每科都可以甘高分?係咪主要出課內內容?我地學校除了數和常較有機拿9字頭外,中英卷以課外為主,課內只佔兩成,真係極難拿9字,所以好奇你地甘勁科科9

WAIWAI100 發表於 16-9-20 13:26
甲 KC乙1.KC.2.鄧肇堅.3香港鄧鏡波書院

樓主,恭喜你。結果沒有跟老師建議,但最終如願以償!

ANNAFRIEND 發表於 16-12-28 08:50
你地每科都可以甘高分?係咪主要出課內內容?我地學校除了數和常較有機拿9字頭外,中英卷以課外為主,課內 ...
唔係的。

daisy17772 發表於 16-12-28 16:37
樓主,恭喜你。結果沒有跟老師建議,但最終如願以償!
其實都係架,有 3 個後我仔仔 5/8 名,都抽到入皇仁。但係唔係好事就唔知了,所以其實如果肯定到 banding,都可以搏下。
我仔仔係而家讀得幾輕鬆下,成績應該都唔錯 ( 平時啲 test 去估計,有次英文 reading test 全 form No.1, 通識應該都幾好 ),第一次派成績表先再去舖排下
‹ 上一主題|下一主題