用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 他區得幾個位,要填嗎?
go

他區得幾個位,要填嗎?

乙部他區學位每間得幾個位,如果不填在頭位,是否與不填一樣?留些位置給次一級的同區位會好些嗎?

王家爸爸  大家唔敢填,你填就易入啲。  發表於 16-4-22 08:42

我都想知.........

引用:乙部他區學位每間得幾個位,如果不填在頭位

原帖由 ctslhkc 於 16-04-21 發表
乙部他區學位每間得幾個位,如果不填在頭位,是否與不填一樣?留些位置給次一級的同區位會好些嗎?

...
我覺得睇家長同學生鍾唔鍾意間學校同埋他區係咪真係好遠囉

joyjoyparent  可能大家不太認識他區學校, 不填; 妳填了機會反而大些. 況且, 依家有政府的交通一半津貼, 遠極都是幾個字車   發表於 16-4-27 00:25

jj1233 發表於 16-4-22 02:18
我都想知.........
其實填表選校係膽摶膽既遊戲。

dse2017  呢D係留位  發表於 16-4-22 14:14
TwinWong  填, 起碼知去咗邊, 漏空唔填, 唔知派你去邊  發表於 16-4-22 08:48

引用:Quote:jj1233+發表於+16-4-22+02:18+我都想

原帖由 王家爸爸 於 16-04-22 發表
絕對認同

他區學校通常位少,相信絶大部份家長會將同區,表現表現更佳或相若的中學放在較高的志願,很少會放他區中學在很高的志願位置。

一般人都會在想不到有甚麼本區選擇時,才放他區中學,博執雞,之後才放不太想要或不太認識的本區中學。

但不要放太多他區中學 (最多 1 間起,2 間止),恐防派不到心儀中學,又執不到他區中學的雞時,會派到很差的中學。

始終選他區中學是膽博膽的做法,選越多他區中學,越大機會浪費志願的。

若本區有己有足夠心儀的選擇時,應先放本區中學在較高的志願。

30 個志願是很難填的,填到很不想填的本區學校時,可以先盡放較心儀的他區中學,才填餘下的本區中學。

如果是本區band1生入到他區band1B都好過本區Band1C喎.....
好似東區學位有好多他區名校選擇喎....
逆向思维.....

joyjoyparent    發表於 16-4-27 00:14

引用:如果是本區band1生入到他區band1B都好過本

原帖由 jj1233 於 16-04-22 發表
如果是本區band1生入到他區band1B都好過本區Band1C喎.....
逆向思维 ...
但要博,又未必博得過,因為學位數目實在差太遠了

引用:Quote:jj1233+發表於+16-4-22+02:18+我都想

引用:+本帖最後由+憫父+於+16-4-22+09:34+編輯+\

原帖由 憫父 於 16-04-22 發表

他區學校通常位少,相信絶大部份家長會將同區,表現表現更佳或 ...
:)

可留意下,那些他區學校有附註講明,不選是會不會派比你的,

引用:如果是本區band1生入到他區band1B都好過本

原帖由 jj1233 於 16-04-22 發表
逆向思维 ...
同意,東區多band1位,可以有好多空間博,如果女同學更好,有個例子
乙一英華(7-8)
乙二民生
乙三聖馬可
乙四聖保祿(2-3)
乙五馬利曼(2-3)
乙六bps
之後盡排band1本區及他區的學校,再到band2的衛理,你話博嗎?如果心宜英華,就放如乙一又可防,派唔到乙一咪乙二乙三,當然你要放棄bps,張祝珊及中婦啦
你極唔好彩都係派band1中學

ellang 發表於 16-4-23 16:36
同意,東區多band1位,可以有好多空間博,如果女同學更好,有個例子
乙一英華(7-8)
乙二民生
今次英華收4個咋.....其它都係大约3名額

我都諗緊博唔博, 家長好大心理戰

引用:Quote:原帖由+jj1233+於+16-04-22+發表如果

原帖由 ellang 於 16-04-23 發表
乙一英華(7-8)
乙二民生
如果派到band 2衞理先派到咁埋好慘

引用:Quote:原帖由+ellang+於+16-04-23+發表同意

原帖由 ctslhkc 於 16-04-23 發表
如果派到band 2衞理先派到咁埋好慘
東區band1位多過band1生,無可能band1生派去band2中學,除非band2中學放好前。
今年民生,中婦,聖馬可開5班,學位比上年仲多,乙三應該入咗,所以如果有他區又想入可以放乙二乙三,民生,聖馬可已經包咗底了。

完全贊同!根本係打心理戰,好鬼傷神

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-04-22+發表其

原帖由 Karmen希希 於 16-04-25 發表
完全贊同!根本係打心理戰,好鬼傷神

ctslhkc 發表於 16-4-21 10:42

...

九龍城區統一派位英中學額有1140個位,上年度有91%成功獲派首三志願,即有9%在乙四開始繼續配對.

由於,九龍城區B1生少於B1學額,暫以B1生人數為1140人作基數看看有何發現,
若然,今年與上年情況相約,可得出以下.

1140 x 9% = 102.6 , 即是還剩約 103學額在乙四繼續被分配.

今年,九龍城區他區B1位總共20個位.

極端想法東:
假設乙1至乙3 [無] 人選他區位作排位,這是真的的話,乙4以後"他區B1位"被執雞機會相當高,有20/103機會.

極端想法西:
假設乙1至乙3 [有] 人選他區位作排位且派晒20個位,這是真的的話,乙4以後"本區B1位"被執雞機會相當高,有20/103機會,因為當有20人在頭三志願有位坐了,並且是他區B1位,相對就是本區的B1英中理應還剩20個位留到乙4或以後被配對啦!

極端想法西..........可能發生的結果..........極端想法東
可能發生的結果就是發生在"東西"想法之間,大家可以自行估算值搏率,選出自己認為最有勝算的排位選擇.

無論,乙4或以後計劃執本區雞,還是執他區雞,機會都同樣有大約最多20/103,即大約最多20%成功執雞率.

不過,數據歸數據,作參考好了,因為凡事總有例外呢!總是知多一點點,明多一點點,才有方向感嘛!

互勉之!