用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 CAC 的三小時評估,主要是評估什麼事項? ...
go

CAC 的三小時評估,主要是評估什麼事項? [複製鏈接]

我小朋友已5歲半,下個月會到衛生署做評估,想請教評估內容?🙏 3月份已在明愛樂童付費做了評估,需時約1.5小時,想了解CAC 的評估是否會較全面?

2    0    0    0

回覆 lookingelaine 的帖子

我個時係針對自閉D方面:去到心理學家先找家長傾談, 了解小孩平日的情況
跟著再找小孩入房, 做智能測驗及臨床觀察
即日有報告比番家長, 講解小孩的問題
我當時半日就係做左DD

回覆:CAC 的三小時評估,主要是評估什麼事項?

今天去衞生署做評估,有職業治療師替小兒做了小肌肉評估,佢話專注力評估果part 要再等通知約心理專家做,我以為今天會一次過做晒,點知又要再等心理專家約期,都唔知要等幾耐。。。

應該差唔多,我個時係先見心理學家,隔左個星期左右見職業同言語治療師

回覆:irenelwl 的帖子

係之後再打電話同你約,定係開頭已一次過約晒? 我怕又要等好耐。。。

回覆:irenelwl 的帖子

係之後再打電話同你約,定係開頭已一次過約晒? 我怕又要等好耐。。。

我忘了,唔好意思

引用:我小朋友已5歲半,下個月會到衛生署做評估

原帖由 lookingelaine 於 16-04-21 發表
我小朋友已5歲半,下個月會到衛生署做評估,想請教評估內容?🙏 3月份已在明愛樂童付費做了評估,需 ...
我仔都快6歲, 早2日到cac做升小一評估, 呢個係6歲升小學前最後的一次評估, 係見心理學家做左韋氏的智力測試。 見完被評都係自閉症譜系向社交方面較弱。 最後綜合意見係除左等見早2年排左的少年精神科之外, 再冇其他建議或服務再等。

回覆:pak_mama 的帖子

Cac 好似除左做評估之外都冇乜跟進服務,我仔做完職業治療師的評估,小肌肉發展較遲緩,佢知我地已參加協康到校服務,所以起跟進果d欄都係填到校服務跟進,又冇特別講幾是見醫生做專注力及學障的評估,只是話同事會再打比我約我

‹ 上一主題|下一主題