用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1生派位問題
樓主: rainyu
go

band1生派位問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

chan803 發表於 16-4-21 19:15
咁即係當年嗰兩間學校全部收的都係B1生?

定係佢估錯 banding 呀?
No,這兩校冇收晒b1生。同學選校太進取,加上number唔靚先派去b3,當年小學頭5X名是b1生,佢考40名,一定是b1生。

醒目開學勳章

pcy307 發表於 16-4-21 19:42
我幾肯定佢估錯band,又或填錯學校編號。

兩樣都唔係,當年阿仔的b1同學,大部份都只是填了10-13個志願,並沒有填晒30個。(當年有多個跨區b1學位)全部人都派到b1學校,唯獨是這位同學唔好彩派左去b3,當年頭5x名都是b1生,佢考40。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+19:15+咁即

原帖由 peggy 於 16-04-21 發表
No,這兩校冇收晒b1生。同學選校太進取,加上number唔靚先派去b3,當年小學頭5X名是b1生,佢考40名,一定是b1 ...
?唔知我有無理解錯你的意思呢....
你係話有B1生大抽獎抽唔到呢兩間B2學校,反而有B2生抽到呢兩間學校?

peggy  當年阿仔考5x是邊緣人,不想搏,自行及乙一都是填廖  發表於 16-4-21 21:46
peggy  當年阿仔考5x是邊緣人,自行及不想搏,所以自行及乙一都是填廖  發表於 16-4-21 21:44

醒目開學勳章

chan803 發表於 16-4-21 21:32
?唔知我有無理解錯你的意思呢....
你係話有B1生大抽獎抽唔到呢兩間B2學校,反而有B2生抽到呢兩間學校?:su ...

Yes
當年有兩個同學仔是b1生,在自行一時已選了廖

+3金熱血 貢獻勳章

引用:+本帖最後由+peggy+於+16-4-21+21:39+編輯+

如果你話有B2生抽到呢兩間學校而佢抽唔到,咁只可以話佢唔係B1生

醒目開學勳章

chan803 發表於 16-4-21 21:41
如果你話有B2生抽到呢兩間學校而佢抽唔到,咁只可以話佢唔係B1生

...

佢點會唔係b1生,考得後過佢的同學都派到b1學校。同埋荃灣區一向不夠B1,B2位

+3金熱血 貢獻勳章

引用:+本帖最後由+peggy+於+16-4-21+22:01+編輯+

就算唔夠B1/2學位都唔可能出現B1學生抽唔到某B2學校而B2生抽到....
你點評講嗰個case似係自行入,而唔係大抽獎抽中....

引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+21:41+如果

我係其他post睇到,學校經調整後的模擬呈分排名與教育處用作分banding的實際排名有所分別,都頗為複雜(我的智能消化唔到),會唔會因為咁估錯banding?

醒目開學勳章

pcy307 發表於 16-4-21 22:12
我係其他post睇到,學校經調整後的模擬呈分排名與教育處用作分banding的實際排名有所分別,都頗為複雜(我的智 ...

唔會,老師肯定佢係b1生,一定唔係邊緣人, 中英常3科都是9x分,係maths低小小(8x 分)。所以放榜那天,班主任見到佢派獲b3學校都好愕然。

醒目開學勳章

chan803 發表於 16-4-21 22:04
就算唔夠B1/2學位都唔可能出現B1學生抽唔到某B2學校而B2生抽到....
你點評講嗰個case似係自行入,而唔係大 ...
當年識人讀官小(同阿仔同年),都是b1生,派左去姚連生

二仔當年填表只選了十二間,乙一至乙十一都是英中(人們叫的band 1學校),乙十二是間中中(但較多英小學生喜歡的,學校亦十分注重英文)。這樣填是因計算過,就算不入校網的英中,乙十二之學位也足夠分配給未能派入英中之band 1學生。
最初班主任及主任都覺得這樣填很奇怪,後來他們問了副校,副校認為這樣填是對的。

引用:Quote:原帖由+peggy+於+16-04-21+發表本帖

原帖由 chan803 於 16-04-21 發表

...
I understand what you mean.

因為係電腦係派哂band1 先派band2.

如果band1生入唔到一間有揀過嘅band2 學校,咁理論上係冇可能有其他band2 生抽到入去。

十分可能係估錯band

引用:+本帖最後由+peggy+於+16-4-21+23:07+編輯+

三次呈分嘅平均名次都係band 1生???
定係最後嗰次呈分先係入到band 1???

因為我囡今次選校填表,用三次呈分試成績平均名次來排banding.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

gracelam 發表於 16-4-21 23:28
三次呈分嘅平均名次都係band 1生???
定係最後嗰次呈分先係入到band 1???
三次呈分的平均名次都係b1生,同學仔由p1-p6的级名次都在40名内,如是全级頭50名一定是b1生

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:gracelam+發表於+16-4-21+23:28+三次

三次呈分的平均名次都係b1生,同學仔由p1-p6的级名次都在40名内,如是全级頭50名一定是b1生 ...
咁樣的話,必然係....1)呢兩間中學在大抽獎所收的學生一定係B1。....2)當年呢區的B1學生數目係多過 B1中學加呢兩間B2中學所提供的學位多....故事教訓係在B1學位不足的區份,唔可以太博,亦應填多幾間B2學校作為保險線...

醒目開學勳章

chan803 發表於 16-4-21 23:39
咁樣的話,必然係....1)呢兩間中學在大抽獎所收的學生一定係B1。....2)當年呢區的B1學生數目係多過 B1中 ...
佢太自信,填表太進取

pcy307 發表於 16-4-21 19:39
咁呢間學校仲可以稱之為B2學校嗎?大家其實都知道學校其實無分banding, 分banding的只是入讀的學生。

...
係啦!
既然做保險嘅B2學校會收B2生,咁B1生放三十志願都入硬啦!真係唔明點解有人係都要放B2學校在乙三!

引用:Quote:pcy307+發表於+16-4-21+19:39+咁呢間

原帖由 Band5 於 16-04-22 發表
係啦!
既然做保險嘅B2學校會收B2生,咁B1生放三十志願都入硬啦!真係唔明點解有人係都要放B2學校在乙三!
...
放得太後的band 2 學校,band 1生應入唔到。派位機制係首先睇志願,跟住banding, 再到random no., 如果有好多band 2 生將該校放第一或二,咁呢D學生已經在較前志願入左,如學校學額在派到第四志願已full,那放第五志願的band 1生是冇位入的 。所以個保險線要放前d,唔係都冇乜意義。

Band5  唔啱!Band1生派完30志願至到band2生派第一志願。  發表於 16-4-22 01:57

回覆 maid? 的帖子

次序錯了...
派位是先看banding的

所以只要band 1生填足30個選擇,電腦也會先處理,所有band 1生處理完先到band 2生的第一志願。
‹ 上一主題|下一主題