用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想認識中學白閉兒家長
樓主: Meisuen
go

想認識中學白閉兒家長 [複製鏈接]

回覆:想認識中學白閉兒家長

仲有就係好似無事停咁,有時出街食飯,佢又唔係坐唔定,梗係郁黎郁去咁,隻腳fing 黎fing去呀,un腳呀,總知郁既情度,會令人覺得好煩咁

你地好, 我終於搵到過來人同我傾下喇。
我個仔都係2007年出世既小朋友, 小二先評估到自閉譜系,每一個月都收到學校電話,壓力好大。成日投訴佢唔聽人講野, 隻手冇時停。

回覆:queenie07 的帖子

都有類似里的情況,叫不要再A樣他就不會做A,但之後會做B樣,每天都會有新花招出來,儘量政到幾多就幾多,大家一起努力

回覆:小肥鴨 的帖子

有冇見精神科醫生,同他說要心理醫生可以行為改做,因為之前我個仔有咬指甲習慣見了心理醫生,他較了的方法後現在真是改到希望幫到你

而家開始接受行為治療,希望可以幫到佢啦。
最弊學校一d支援都冇,只係投訴,叫家長攪掂佢。接呢類投訴電話都接到驚。

引用:而家開始接受行為治療,希望可以幫到佢啦。

原帖由 小肥鴨 於 16-06-12 發表
而家開始接受行為治療,希望可以幫到佢啦。
最弊學校一d支援都冇,只係投訴,叫家長攪掂佢。接呢類投訴電話 ...
你是那區,是否傳統學校

行為治療在官塘。
學校係將軍澳直資,學校理念係活動教學,但讀落去先發現都係一間傳統學校

引用:行為治療在官塘。學校係將軍澳直資,學校理

行為治療在官塘。
學校係將軍澳直資,學校理念係活動教學,但讀落去先發現都係一間傳統學校 ...
學校知不知道他需要幫助的

引用:行為治療在官塘。學校係將軍澳直資,學校理

行為治療在官塘。
學校係將軍澳直資,學校理念係活動教學,但讀落去先發現都係一間傳統學校 ...
我個仔在小學時,我是自己接放學,有時老師都會說他在堂上的不是,我會解釋一下他的行為舉止是什麼意思,老師知道他有的動作不是凸燈,或不自覺地做了是冇惡意後會體諒多的,投訴少啲,仲有不是每個教他的老師都知道他有自閉的事,(因為學校成曰會換老師)所以有時候真的要和學校溝通,里的是我的經驗得來希望幫到你。

學校是知道的,有關報告亦已經呈上。
其實老師打電話俾我,我亦都有解釋,他並不是故意或有心。學校訓導經常在家長通訊錄要求請督促小朋友行為。
更唔開心的是,見家長老師話學校不是特殊學校,不能就個別同學提供特別照顧。每次一講呢件事,我就好嬲。

引用:學校是知道的,有關報告亦已經呈上。其實老

原帖由 小肥鴨 於 16-06-13 發表
學校是知道的,有關報告亦已經呈上。
其實老師打電話俾我,我亦都有解釋,他並不是故意或有心。學校訓導經 ...
這間學校是否有共融學位
如果有?

講得出以上說話,我相信冇law

引用:講得出以上說話,我相信冇law

講得出以上說話,我相信冇law
你可以去教育局問吓,想問吓你小朋友的資料有冇交上教育局?

我個報告係私人做,不是學校幫我交上教局

引用:我個報告係私人做,不是學校幫我交上教局

我個報告係私人做,不是學校幫我交上教局
咁吳可以怪學校,因為學校冇得每年收到每位學生,政府給補助金所以才比説話你聽

請問你們的仔或女,係社交上有無困難呢?

Hi Meredith, 請問你的社交是如何訓練和改善呢?和別人相處的信心是如何建立呢?謝謝!

回覆樓主:

我個仔升左中一,有1個月了,但學校社工打黎,話成日見佢都係一個人,我成日叫佢主動D識下同學,但佢又愛理不理咁,好多時有人問佢野,佢又唔答人,我真係唔知仲可以點做好。

你地有咩提議呀?

dearmm 發表於 16-8-21 02:50
Hi Meredith, 請問你的社交是如何訓練和改善呢?和別人相處的信心是如何建立呢?謝謝!

...

我都好想知
‹ 上一主題|下一主題