用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日學校評估左阿仔係有讀寫障礙,求助 ...
樓主: penglisan
go

[讀障] 今日學校評估左阿仔係有讀寫障礙,求助   [複製鏈接]

樓主,唔好擔心,我明你感受。
我仔仔小一時知道有讀寫障礙,跟緊職業治療師做一對一訓練,有評估報告又申請埋調適,而家都小四喇,學習都跟得上。

Catcattherine 發表於 16-5-9 22:16
回覆 Catcattherine 的帖子

pm 左
請問可以pm埋我嗎?

Tifftiff0115 發表於 16-5-30 18:03
樓主,唔好擔心,我明你感受。
我仔仔小一時知道有讀寫障礙,跟緊職業治療師做一對一訓練,有評估報告又申 ...
請問你在那裏的職業治療師做一對一訓練?

回覆:Catcattherine 的帖子

hi, 你好,可以給我一些資料嗎?

作為家長我相信好難接受  但試想想你係小朋友最親密的人
連你都氣餒你叫小朋友點樣面對
首先  你要調節自己的標準
其次  就搵下小朋友有咩較叻   通常有讀寫障礙的小朋友  數理或者藝術能力會較好  培養佢地呢方面的能力等佢地有多啲自信
最後想鼓勵你   想當年我IQ 得80  而家咪一樣當上一個導師

回覆 LHLMother 的帖子

已經pm

回覆 py84ko 的帖子

我想我的兒子有讀寫障礙 (快4歲), 我的女兒已經是自閉症, 兒子很聰明,說話很好, 但他認不到ABC!我老公是外國人, 所以他的中文已經不好, 英語口語 good.
我們正在尋找不太貴的香港學校, 請問你知道哪所學校有好的support給讀寫障礙的孩子嗎?

我們住在藍田附近, Thank you very much!

引用:回覆+py84ko+的帖子 我想我的兒子有讀寫障

原帖由 catau 於 16-07-01 發表
回覆 py84ko 的帖子

我想我的兒子有讀寫障礙 (快4歲), 我的女兒已經是自閉症, 兒子很聰明,說話很好, 但他 ...
讀寫障礙通常6-7歲才可以評估,你小朋友只是4歲太小,不能作準喔,建議你上到小一再作評估吧!另外,我沒有什麼資料關於學校資料给你,你可向政府CAC 排期做評估,佢地應會有多啲這方面資訊给你的。

回覆:penglisan 的帖子

我囡是亞氏。小二在理工言語系 被評有中文讀障,st 好好。評估詳細還解釋囡囡問題。
原來理工言語系(for master student only),有個設計課程給 中讀障給小學生。囡囡6月尾開始上,將要上連續6-7個月 (星期六)4:30-5:45 課程。家長需一起上堂,然後回家和小朋友溫習。

我稍後再post 它的網頁上來

kmmum 發表於 16-7-3 00:47
我囡是亞氏。小二在理工言語系 被評有中文讀障,st 好好。評估詳細還解釋囡囡問題。
原來理工言語系(for m ...
請問理大言語系嗰個COURSE唔係上10堂咩? 為何要上6-7個月咁多? 咁考試期間會否暫停?
請問你地排左幾耐先有得上? 因我剛排咋!

回覆:LHLMother 的帖子

十堂是 類似phonics ,形音義。 理工網頁有寫 分三部份 http://st.cbs.polyu.edu.hk/index.php/zh-TW/%E6%B2%BB%E7%99%82%E9%A0%85%E7%9B%AE/%E8%AE%80%E5%AF%AB%E9%9A%9C%E7%A4%99%E6%B2%BB%E7%99%82%E8%A8%88%E5%8A%83

回覆:今日學校評估左阿仔係有讀寫障礙,求助

回覆 Catcattherine 的帖子

Hi,
can you please pm me the information?
thanks a lot!
denise

引用:我囡是亞氏。小二在理工言語系+被評有中文

原帖由 kmmum 於 16-07-03 發表
原來理工言語系(for m ...
你讀左poly ara嗰個course? 我女上左8堂構詞,想了解下形音義嗰個點幫小朋友?

我女小二時學校發現讀障, IQ係8X, 所以我再揾臨床心理學家再Detail check多次, 發現原來因為記憶力個part拉低左IQ, 再CHECK後IQ係9X, 心理學家覺得要CHECK埋專注力, 原來女女真係嚴重專注力不足(因為唔係過度活躍,所以我都無留意倒),而令到佢無記性, 因為唔留心聽, 所以咪記唔倒囉, 要食藥

今年小三, 食左藥後,上當留心, 變左第2個人, 做功課快左好多, 番黎既野無甩漏, 我勞氣少好多

cowcowb 發表於 16-9-15 14:53
我女小二時學校發現讀障, IQ係8X, 所以我再揾臨床心理學家再Detail check多次, 發現原來因為記憶力個part拉 ...

可唔可以講下點樣唔專心? 你小朋友有無確診讀障?

我小朋友做左讀寫test , 但無確診, 不過, 我宜家覺得佢係專注問題多d

小三中

tinaleung 發表於 16-9-21 17:02
我小朋友做左讀寫test , 但無確診, 不過, 我宜家覺得佢係 ...

我女記字好難,尤其英文字

做10mins要起身,好多唔同理由

就算學興趣班都比人學得慢

做野好無條理

tinaleung 發表於 16-9-21 17:02
我小朋友做左讀寫test , 但無確診, 不過, 我宜家覺得佢係 ...

我小朋友有專注力不足加讀寫障礙

cowcowb 發表於 16-9-15 14:53
我女小二時學校發現讀障, IQ係8X, 所以我再揾臨床心理學家再Detail check多次, 發現原來因為記憶力個part拉 ...

請問可以比心理學家資料我,謝

天天好心情 發表於 16-11-9 01:15
請問可以比心理學家資料我,謝

我都想知,可否share,please
有你每日也精彩~~~
‹ 上一主題|下一主題