用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一會出智能電話嗎?如何控制?
樓主: waiwai2006
go

升中一會出智能電話嗎?如何控制? [複製鏈接]

Yanamami 發表於 16-4-19 16:50
三叔A5
用無data plan先啦,上wifi, Sun mobile.
失控㗎~~阿女無打机㽼,但—日到黑whatsapp, instagram,  ...
完全同意呀, 失曬控—日到黑whatsapp咁.....已經吳知點算

我女6年級, 屋企無wifi , 有電話, 有電腦..我自己用無限龜 speed plan.. 因為我唔想小朋友日日上網, 龜plan 真係ok , at least 佢唔會睇到戲....

我女同學多數有電話同wifi , 一放學就whatapps 吹水... 我知, 因為我女部電話only 打出打入..無得上網at least 要有wifi 地方, 我個電話就係add 曬佢同學既電話, 佢地搵我女, 姐係會搵我電話, 當然我唔會check 佢既message , 所以佢就等我放工, 一放工好似中毒甘..督督督我部電話.. 就連問家課, 都得我放工返黎..我唔明, 屋企有電話做咩唔打...佢話佢同學無人會接電話....可能佢地呢代係甘.唔善長打電話同人講野.... 但佢係甘, 我都無法..只係同佢講, 無人答你就好笑, 我放工都夜啦....

問題開始啦, 佢同我講中一要有check 到whatapp 既電話.. 因為同學好多group 野做, 有咗方面d . 呢點我明, 因為而家睇佢 d whatapp group , 咩 group 又開一個, 咩 group 又開一個, 仲多過我....

但我又怕, 佢一上到中學,  就失控..我又未放工, 鬼知佢一放學督到我放工點算?

阿囝今年升中一,我都煩緊!

我就 5 年班有限度咁比佢用 smartphone,因為其實佢學校都有啲 project 係 group discussion 的。起初係唔多受控,都用咗年幾時間佢慢慢 adjust 佢。而家佢反而幾規矩下,識玩識停,希望 keep 到,但我都有信心嘅。

我覺得真係要嘥啲時間去教育下,因為去到中學,仲要下下好似小學咁去限制佢?下下策。

買電話卡黎比仔女上網會好d,我都係買鴨記電話卡比我仔仔,有咩事的事候都可以好快完plan cut network

四年級時已經用我地既舊電話, 不過只可以屋企用wifi上網.

今年升中一買左新電話俾佢, 加埋張1年用既上網電話卡俾佢出街用, 要佢慳住用, 用晒 data就無.

引用:現在的小學生好多已經有Whatsapp+group+用

原帖由 waiwai2006 於 16-04-19 發表
現在的小學生好多已經有Whatsapp group 用來傾功課project , 我仔話全班基本上個個有,佢冇好唔方便⋯小學 ...
中一先有,好耐力!

Yanamami 發表於 16-4-19 16:50
三叔A5
用無data plan先啦,上wifi, Sun mobile.
失控㗎~~阿女無打机㽼,但—日到黑whatsapp, instagram,  ...
..........但係你响另一個帖話阿女上Youtube睇英文D英文學得好...............我啱啱買咗個SE俾阿女, 仲叫佢有時間上Youtube睇多D英文節目.........................

little_yolky 發表於 16-9-1 10:28
..........但係你响另一個帖話阿女上Youtube睇英文D英文學得好...............我啱啱買咗個SE俾阿女, 仲叫 ...

有利有弊……而且上Youtube果个係家姐,乜chat物chat果个係阿妹~

littl'_yolky 發表於 16-9-1 10:28
..........但係你响另一個帖話阿女上Youtube睇英文D英文學得好...............我啱啱買咗個SE俾阿女, 仲叫 ...
睇睇吓英文節目,咪又会偷偷地去睇其他嘢…………

joyjoyparent    發表於 16-9-4 00:05
little_yolky    發表於 16-9-2 08:44
‹ 上一主題|下一主題