用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 蒙特梭利教育有用嗎?
go

蒙特梭利教育有用嗎? [複製鏈接]

蒙特梭利教育有用嗎?
有無過來人媽咪講下?
涵接傳統學校容易嗎?
還是因為自由慣,之後要讀返國際學校?

1    0    0    0

回覆:蒙特梭利教育有用嗎?

囡囡在救世軍讀,用的是蒙特梭利,各方面都好,只是學術方面要自己跟返

celiakids2013 發表於 16-4-20 18:25
囡囡在救世軍讀,用的是蒙特梭利,各方面都好,只是學術方面要自己跟返

...
請問你囡囡讀緊咩班?學左幾耐?
係咪即係只俾佢自己玩?學字要自己教咁解?
你預計涵接傳統學校容易嗎?
你囡囡會唔會變得太自由太獨立?

唔好意思,我太多問題.

回覆:蒙特梭利教育有用嗎?

囡囡讀K2, 中文字最深寫到「車」字,學校有觀課日,眼見小朋友很守規矩,完成寫字,會自行玩 不同的教具,分不同組,跟不同老師學習,每個月都有主題探索,還有實地觀察,有討論,有project. 囡囡返全日班,自理能力好好。唯讀是在識讀寫中英不夠,所以自己每日有少少練習俾佢做,因為囡囡會跟哥哥上區內名小學。

回覆 celiakids2013 的帖子

謝謝你的解答,報救世軍係咪要好早排啊?

回覆:kusakasoku 的帖子

攞到出世紙就去排

引用:回覆+celiakids2013+的帖子 謝謝你的解答,

原帖由 kusakasoku 於 16-05-03 發表
回覆 celiakids2013 的帖子

謝謝你的解答,報救世軍係咪要好早排啊?
救世軍不是正統Monteesori school,同Montessori school差好遠。
如果你想了解正統Montessori school,可以去赤柱的IMS睇下。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,在家也可以蒙特梭利!

得唔得?响我大仔身上好得,但我d時間放哂响個大度,阿大又會搞破壞,細仔就相對無咁有效
恐龍家

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題