用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 嘉諾撒成績點解全部名次都列出?
go

嘉諾撒成績點解全部名次都列出? [複製鏈接]

對小朋友壓力很大

hppa  each school has different practice  發表於 16-6-3 11:48
   0    0    0    0

回覆:嘉諾撒成績點解全部名次都列出?

你指成績表上的班名次和級名次?還是另有所指???

引用:你指成績表上的班名次和級名次?還是另有所

原帖由 Wistaria 於 16-04-18 發表
你指成績表上的班名次和級名次?還是另有所指???
係呀,我是講班名次和級名次

乜唔係大部份小學都係會印係成績表咩
(我聽講過基灣連每科排名都知呢!)

引用:乜唔係大部份小學都係會印係成績表咩 (我聽

原帖由 Wistaria 於 16-04-18 發表
乜唔係大部份小學都係會印係成績表咩
(我聽講過基灣連每科排名都知呢!)

...
知道聖保祿、高主教、聖心、聖米加、蘇浙都係10名內才會有

我一直仲以為呢D排名係基本,原來有學校唔排,不過我估就算冇印落成績表,都會有話比家長和學生知。我記得自己細個小學都有班排名,級排名好似冇,有冇印係成績表,就冇印象了

壓力呢樣嘢可大可小,如果受唔到嘅,就早啲同佢轉校,等佢易啲適應,因為學校唔會隨便改變造法,而且唔係個個學生都覺得呢樣嘢係壓力,反而派卷先至係有壓力。

全部都知考第幾真係好大壓力

回覆:yvomak 的帖子

好多學校都有列出名次,以前我讀書時都係咁架啦,我又唔覺有咩問題!
你覺得係壓力,但可能係動力,有啲人係遇強越強! 壓力好多時候來至家長唔係排名。

引用:好多學校都有列出名次,以前我讀書時都係咁

原帖由 shiunat 於 16-06-02 發表
好多學校都有列出名次,以前我讀書時都係咁架啦,我又唔覺有咩問題!
你覺得係壓力,但可能係動力,有啲人 ...
依點我都同意,我以前讀嘅小學不嬲都係咁,邊個考第尾人人都知。依家小朋友太受保護先經不起風浪,承受不了任何壓力。

當然,我都明白今時唔同往日,所以如果家長和學校理念不相同,好難相處6年,唯有自己想辦法。

老師最多只會講頭一、二名,有時甚至唔講,啲小朋友唔講邊個會知你考第幾。

而家啲家長〝要求好高〞,乜都投訴一餐。FA唔識做就投訴學校冇教、風紀叫佢個仔唔好走來走去會撞倒人,就投訴風紀嚴厲、小息冇得落操場玩又投訴老師。

回覆:afternoontea372 的帖子

我覺得依家既人太自我中心,咩都係諗自己,呢個世界唔係圍住你轉架。
入到一個公司你都要跟公司規矩做野啦,下下都採取不合作態度,不如自己辭職唔做啦。
有意見可以反映,但並不是一唔岩自己心水既就大大聲係度嘈,係度反對。

‹ 上一主題|下一主題