用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求社適教材:A仔搭飛機
go

求社適教材:A仔搭飛機 [複製鏈接]

一個月後會由香港飛去台灣高雄,是孩子首次外遊,我自己也好幾年冇飛過,請問有沒現成社適教材和相關tips分享? 謝謝!
   2    0    0    0

回覆 muimui5 的帖子

Usborne first Experiences 系列故事  Going on a Plane, 圖書館有借

在飛機上還可以問空中服務員取一些給孩子的小禮物

回覆:muimui5 的帖子

我舊年都系帶阿仔(4歲)第一次搭飛機。

其實佢成日都話唔搭飛機,好驚,所以我冇講到係去搭飛機,我騙他係去參觀飛機.

其實我覺得佢喺去嘅時候已經估到架啦,不過我冇特別講明。

我買咗糖果,小食同帶定啲玩具俾佢嘅。

就起飛時俾珍寶珠佢食,驚佢耳仔痛。

起左飛後,就不停distract佢,俾佢玩玩具,睇吓片,居然來回都冇問題,好合作。

不過返到嚟,繼續話會以後唔搭飛機。

我覺得主要係要準備一切可以 distract佢 attention嘅嘢,就因該 ok.

希望幫到你。

回覆:求社適教材:A仔搭飛機

sunday987 發表於 16-4-20 16:48
我舊年都系帶阿仔(4歲)第一次搭飛機。

其實佢成日都話唔搭飛機,好驚,所以我冇講到係去搭飛機,我騙他係 ...
大致差不多, 但如玩PAD或用PAD睇片要小心處理. 要預早及重復同佢地講好幾時要收機. 之前試過唔識處理突然收機, 佢就控制唔到情緒. 在飛機上扭足十幾二十分鐘直至落機. 俾成機人眼望望, 空姐都走過嚟問係咪唔舒服.
‹ 上一主題|下一主題