用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區中學
go

屯門區中學 [複製鏈接]

屯門除左4大, 官校, 馬可賓, 田家炳 ......

重有咩學校有開英文班???
我只知 屯天
            梁植偉

另呀仔係b1, 老師都話成績好, 入4大成績無問題, 但學習態度唔得.......
咁你地重會唔會選4大, 定係選間b2 學校比佢....好煩....
   2    0    0    0

引用:屯門除左4大,+官校,+馬可賓,+田家炳+......

原帖由 TTeresa 於 16-04-17 發表

田家炳是否英中,全英?

回覆 719117 的帖子

是, 英中來的

elbar  董中   發表於 16-4-17 17:20

引用:屯門除左4大,+官校,+馬可賓,+田家炳+......

如果band 1 成績,我會试入番band 1  school, 佢學習態度吾會因入band 2 學校而有變。問題係你仔仔態度教導入手,並不是受學校banding 影響

已經教到想放棄, 同老師, 社工夾晒計......佢都係咁hea...... 功課唔願攸....書又唔去溫(似自己好記性) . 唔係b1同b2教法.....只係想b2佢輕鬆d, 我唔想同佢關係差...
最怕b1 應付唔到功課量同壓力而放棄自己.....佢係一個超越hea人.

大家有無心得點應付hea 人...我心力交碎

如果hea讀都可以band 1,咁有乜問題呢!?

引用:如果hea讀都可以band+1,咁有乜問題呢!?

原帖由 thcheung1 於 16-04-18 發表
如果hea讀都可以band 1,咁有乜問題呢!?
我细佬又吾温書,hea 架,考試一邊睇住電腦、電視,一邊温。但佢成績又十分好,一路上大學,仲取4 年大學獎學金。真係吹佢吾脹

TTeresa 發表於 16-4-17 16:48

我諗要考慮校風, 如果成間學校的學習態度都不好, 一定會影響到小朋友的. 正所謂"近朱者赤"麻
梁植偉最好不要揀, 校風麻麻.

如果係我, 我會揀B1尾的. 田家炳, 屯官, 馬可賓等.

wallacemama    發表於 16-4-18 17:08

一係揀間bsnd 1 尾。

回覆:719117 的帖子

我最終想, 洗濕左個頭, 第1選返四大其中1間(因已經sen in左)第2選屯官。
但我仍用最大努力問呀仔是否真係想入4大之先。因真係好多做功課

唔係想晒, 真係好無奈, 明明成績得, 但又唔可以同佢入返相等中學, 好似浪費左佢咁。 但又怕入左間唔岩佢既中學, 會放棄學習

過來人心得,家長們諗得太多了

引用:過來人心得,家長們諗得太多了

原帖由 thcheung1 於 16-04-19 發表
即係應該點?我們當局者迷,可分享吓嗎?

回覆:thcheung1 的帖子

真係我想多左, 好怕, 好驚呀, 因未來6年, 重要係佢成長關鍵期, 學業, 交咩朋友, 青春期, 有無指引, 解開心結, 謝

引用:過來人心得,家長們諗得太多了

原帖由 thcheung1 於 16-04-19 發表

如果band 1學生:
第一選擇:4大
跟住就馬、田、譚、(劉)、官、南官、band 2

當然如果唔喜歡女校、官校、中中就抽起唔填
跟住就睇彩數

如果想太多諗執雞就未免想太多
至於程度分別就真係不值得花太多時間研究
4大同band 2當然有分別,但係好似崇真、屯天、譚伯羽等分別不大,起碼作為家長係無足夠資料去分別,區區無聊嘅排位係無意思
宗教背景反而應該係考慮重點

想問下陳黃淑芳同梁值偉邊間好D ?

引用:想問下陳黃淑芳同梁值偉邊間好D+?+

原帖由 j.wong 於 16-04-19 發表
想問下陳黃淑芳同梁值偉邊間好D ?
梁好dd

‹ 上一主題|下一主題