用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 假如你是以升大學為目標
樓主: SoLM
go

假如你是以升大學為目標   [複製鏈接]

引用:Quote:SoLM+發表於+16-4-17+20:46+自資學位

引用:Quote:SoLM+發表於+16-4-17+20:32+哈哈,表

改个題目名啦,無謂死撐啦,

求其搵d網友一句半句話,都兜唔到喋啦!

siden    發表於 16-4-17 23:55
ABC-DAD  撐下,兜下,咪幾好最好兜到八月  發表於 16-4-17 22:16
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:改个題目名啦,無謂死撐啦,求其搵d網友一

ANChan59 發表於 16-4-17 21:30
改个題目名啦,無謂死撐啦,
令人佩服的ANCHAN59 Sir 唔會咁執著0既

余真心覺得這個point可以賣, 大家放輕鬆, 比個機會那類學校發揮吓!

利申本人兩女都在名女校不入話題中 top 10

3322排左隊,最好列舉埋實際入三大,八大,副學士,自資學位數據,明顯比較到3322%,在各學校代表到那些實際成效。再排一排
校名   3322%   人均5以上比率  三大  八大   海外大學   副學士   自資學位

引用:3322排左隊,最好列舉埋實際入三大,八大,

回覆 SoLM 的帖子

就是正正唔同人有唔同取向,好應列舉足夠項目,讓人楚當中分別,幫家長選擇合適目學校升中。大學選科?你未免跳得太遠。

SoLM 發表於 16-4-17 21:35
哈哈,elbar都唔係求其吧。
唔好攞人哋條裙㩒你對腳。
你夠資格做特首
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

sell2japan 發表於 16-4-17 21:39
令人佩服的ANCHAN59 Sir 唔會咁執著0既

余真心覺得這個point可以賣, 大家放輕鬆, 比個機會那類學校 ...
你又陪佢儍!

Waste of time.

ABC-DAD    發表於 16-4-17 22:21

ANChan59 發表於 16-4-17 22:19
Waste of time.

無嘥~~新手家長有心机睇完個帖,照計都唔会太“誤入歧途”~

SoLM 發表於 16-4-17 13:23
但這是一個可以互相比照的基準。
呢個世界好多數據,有啲數據比較準但繁複或者不齊全,有啲大路數據簡單易用但唔準,亦可能不適合部份個案。有些有小學嘅會收全部或大部份包括B2或B3嘅學生,亦歡迎以運動,音樂或其他特異功能入學嘅非全面學生,硬要拉埋一齊比只係攞嚟搞。冇得懶㗎,升大學就應該睇唔同入U數據,3大,8大,副學HD,外國;各適其式。攞個3322嚟做乜?等同你用最低工資比較各國貧富懸殊狀況,有少少關連但比唔到個答案你。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-17+22:19+Wast

原帖由 Yanamami 於 16-04-17 發表
我係好新手家長,入EK係為左update 多d為個女今年升中。
當接觸到好心人做左好多table同比較後,我好自然會去先去留意學校入三大%, 跟住8大%,而冇乜點理3322%....也直頭冇去関心有幾多入自資學位...咁...我係咪睇漏左眼...?

Yanamami  正路都係禁~  發表於 16-4-17 23:19

呢度D小朋友係Band1叻仔叻女,33222%咪無用。但對D小朋友係B2C-B3A,唔通比較入3大%同攞5平均值?

Yanamami  鬼叫个標題係“如果你以升大学為目標”咩?  發表於 16-4-18 00:05

呢個題目相信會成為近週點擊率較高....各高手湧現既話題

Yanamami  散檔了……  發表於 16-4-18 00:05

ANChan59 發表於 16-4-17 22:17
唔好攞人哋條裙㩒你對腳。
你夠資格做特首

689小學讀英皇,但係升唔到大學,唔可以用佢做比喻,求其一個Ao讀書都叻過佢。

其實個人覺得,高入3大率既,直接講入3大率,佢地唔想提讀左副學士既學生,亦都唔駛理會33222。
入大學率一般既,但唔係入名牌大學既,咁咪唔講入邊間。
入大學率低既,咁講下33222囉。
例如讀設計唔一定讀書能力比較弱,但係讀醫科唔存在讀書能力低既學生。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-17+22:17+唔好

引用:Quote:原帖由+無知人+於+16-04-18+發表689

原帖由 SoLM 於 16-04-18 發表
你果然無改錯名;我所提的學校,不單入大學率高,而且入神科也很高。高3322不等於低入大學率/神科率。這是 ...
請問你想推薦邊間學校,不妨道出名來,費事大家爭拗。

‹ 上一主題|下一主題